Linkuri accesibilitate

Statele Unite investighează posibilitatea ca noul coronavirus să fi pornit dintr-un laborator din China


Donald Trump

Președintele Statelor Unite a anunțat că serviciile secrete explorează posibilitatea ca originea noului coronavirus să fie în laboratoarele de cercetare din Wuhan, o ipoteză care a circulat până acum, dar care nu a fost argumentată cu dovezi încă.

Oficiali din cadrul serviciilor secrete și de securitate din Statele Unite au afirmat că guvernul american explorează posibilitatea ca noul coronavirus să provină dintr-un laborator din China și nu din piața de animale vii (fructe de mare) din Wuhan, conform mai multor surse apropiate acestora, care au îndemnat la precauție înainte de a fi trasă orice concluzie, scrie CNN.

Întrebat despre analiza efectuată de serviciile secrete și informațiile pe care le deține, președintele Trump a afirmat că este o investigație foarte minuțioasă în desfășurare.

Nu vreau să spun asta, dar am să spun că auzim povestea tot mai mult. Vom vedea. Când ai spus surse multiple, aici chiar e un caz în care poți folosi cuvântul 'surse', dar facem o investigație foarte minuțioasă a acestei situații oribile care a avut loc", a răspuns Trump unei întrebări a unui reporter care a menționat surse care atestă posibilitatea ca virusul ar fi putut pleca dintr-un laborator de virusologie din Wuhan, unde, din cauza procedurile defectuoase de securitate, un stagiar s-ar fi infectat și ar fi transmis mai departe boala unui prieten care ar fi mers în piața de animale vii din Wuhan de unde a început să se răspândească epidemia.

Întrebat dacă a ridicat subiectul în discuțiile avute cu președintele chinez Xi Jinping, Trump a refuzat să ofere detalii.

Nu vreau să vă spun ce am discutat cu el despre laborator, pur și simplu nu vreau să discut, nu este momentul potrivit acum", a răspuns Donald Trump.

Teoria este una dintre posibilitățile multiple urmărite de cercetători într-o încercare de a determina originile coronavirusului care a rezultat într-o pandemie care a ucis, conform datelor raportate oficial, peste 100.000 de mii de persoane și a infectat peste două milioane.

Statele Unite nu cred că virusul este asociat de cercetări privind armele biologice, iar oficialii notează că serviciile secrete explorează o serie de alte teorii legate de originile virusului, precum ar face în cazul oricăror incidente de un asemenea calibru, arată sursele CNN.

O sursă familiară cu analiză guvernamentală arată că teoria investigată de serviciile de intelligence este că virusul ar putea să fi apărut dintr-un laborator din Wuhan și ar fi fost eliberat accidental către public. Alte surse au spus pentru CNN că serviciile nu au reușit să confirme teoria, dar încearcă să deslușească dacă o persoană ar fi putut să se infecteze în laborator printr-un accident sau o manipulare defectuoasă a materialelor și, apoi, să infecteze alte persoane.

Serviciile americane revizuiesc informații sensibile colectate care vizează guvernul chinez în explorarea teoriei. Surse din serviciile secrete americane citate de CNN au mai spus că, în pofida acestor investigații, este posibil ca reala cauză să nu fie cunoscută niciodată.

Fox News și Yahoo News au fost primele care au relatat despre această variantă, negată vehement de oficialii de la Beijing.

Zilele acestea, Washington Post a publicat informații despre avertismentele cercetătotilor americani, lansate în urmă cu doi ani, despre riscul pe care îl reprezintă condițiile în care își desfășoară activitatea cel mai mare Institut de Virusologie din China, care se află în Wuhan. La vremea respectivă, delegații ale unor savanți din Texas care au vizitat laboratoare din Wuhan au spus că există riscul ca experimentele omologilor lor chinezi care se ocupau cu transmiterea coronavirusului de la lilieci și care a produs SARS să scape de sub control și să infecteze oameni. Americanii vorbeau despre lipsa de protocoale de protecție și de manipulare a materialului biologic în laboratoarele din Wuhan.

Suspiciunile au apărut și pe fondul unei decizii recente a autorităților din China, care au interzis publicarea oricăror studii privind originea virusului care a izbucnit prima dată în Wuhan. Cele care fuseseră publicate anterior, au fost retrase de pe site-urile a două universități mari din China. Un alt motiv de suspiciune este și cenzurarea, dispariția chiar a unor medici și oameni de știință chinezi care au atras atenția asupra epidemiei.

Conform Reuters, secretarul de stat Mike Pompeo a cerut oficialilor de la Beijing să facă publice toate informațiile deținute și să explice cum s-a răspândit virusul.

Generalul Mark Milley, șef al Statului Major al armatei americane, a afirmat, marți, că serviciile de inteligență indică faptul că noul coronavirus cel mai probabil a apărut natural și nu a fost creat într-un laborator din China, dar nu există nicio certitudine în privința niciuneia ditre ipoteze.

Consensul larg al oamenilor de știință atestă că SARS-CoV-2, numele oficial al virusului, provine de la lilieci. În aceste condiții, nu este clar cum a ajuns să se producă mutația coronavirusului astfel încât să ajungă să se transmită de la om la om. În investigațiile precedente privind originea SARS și MERS a circulat ipoteza ca un alt animal, intermediar, să fi găzduit mutația. În cazul noului coronavirus, s-a vorbit despre un animal pe cale de dispariție, pangolinul, mai ales că este o delicatesă vândută în piața din Wuhan, în vreme ce liliecii, nu.

Președintele Trump și alți oficiali și-au exprimat scepticismul profund privind bilanțul oficial de decese raportat de China de doar circa 3.000 de victime, în timp ce Statele Unite are un bilanț în creștere de peste 20.000.

Între 50.000 şi 97.000 de oameni ar fi încetat din viaţă din cauza COVID-19 în China, spun estimările independente citate de cotidianul francez Liberation.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG