Linkuri accesibilitate

Toader vrea în subordinea lui agenții guvernamentali de la CEDO și CJUE. Mize: Kovesi, Dragnea și MCV-ul


Președintele PSD îl bate pe umăr pe Tudorel Toader, ministrul lui de Justiție
Președintele PSD îl bate pe umăr pe Tudorel Toader, ministrul lui de Justiție

Procesele pe care guvernul României le are cu Laura Kovesi, Liviu Dragnea și Forumul judecătorilor la CEDO și Curtea Europeană de Justiție au intrat în linie dreaptă.

Se apropie momentul în care agenții guvernamentali care reprezintă interesele statului român în fața celor două instituții să înceapă să-și facă treaba. Acesta ar putea fi motivul pentru care ministrul Tudorel Toader a început să se agite și vrea trecerea lui Catrinel Brumar- agent guvernamental CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului)-și a lui Radu Canțăr- agent pentru CJUE (Curtea de Justiție a UE)- din subordinea Ministerului de Externe în cea a Ministerului Justiției.

Ministrul declara în 20 ianuarie la un post de televiziune că are un proiect de lege în acest sens, pe care l-a agreat deja cu Teodor Meleșcanu. ”Aici este un lucru nefiresc. Eu, ca ministru, le dau un mandat de reprezentare, conținutul mandatului, eu le dau mandat pentru o eventuală stingere amiabilă a litigiului, dar ei sunt în curtea Ministerului de Externe. Avem un proiect de lege prin care să închidem cercul acesta”.

Surse din Ministerul de Justiție au declarat pentru Europa Liberă că inițial Meleșcanu nu a fost de acord de acord să cedeze cele două agenții guvernamentale, care se află la Externe încă din 2003, dar că a înțeles ”miza” uriașă. Cu toate acestea, fiindcă timpul presează, se pare că legile se vor transforma în Ordonanțe de urgență.

Prin această mișcare, ministrul Toader nu numai că poate urmări pas cu pas evoluția lucrurilor în cauzele care se află pe rolul CEDO și CJUE, dar îi și poate schimba rapid din funcție pe cei doi agenți de care se pare că nu e prea mulțumit. Cel puțin așa susținea la finalul lunii octombrie: "Agentul guvernamental la CEDO şi la Curtea de Justiţie nu e calificat să ne reprezinte".

Ce l-a apucat pe Toader? Dragnea și plângerea la CEDO

Liviu Dragnea a făcut o plângere la CEDO în care a reclamat faptul că motivarea în dosaul ”Referendumul” în care a primit o condamnare de 2 ani cu suspendare nu a fost semnată de judecătoarea Livia Stanciu, care între timp fusese numită la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost înregistrată la CEDO pe data de 18 octombrie 2018 ( are numărul 75317/17) , iar în 23 octombrie Curtea comunica guvernului întrebările la care trebuie să răspundă. Exact peste câteva zile Tudorel Toader se plângea de agentul guvernamental CEDO.

Oare ce l-a nemulțumit pe ministru? Sursele Europei Libere susțin că până acum guvernul nu a trimis niciun răspuns, dar că nu ar fi exclus ca acesta să fie în favoarea lui Dragnea, care are tot interesul să câștige procesul la CEDO. În această situație, statul român, prin agentul său guvernamental, ar avea posibilitatea să nu susțină cauza la CEDO, pentru că o susținere împotriva statului român și pro Dragnea ar fi mai complicat de mascat.

Brumar și Canțăr, oamenii sistemului

Catrinel Brumar, agentul guvernamental CEDO, declara în 30 ianuarie, la o zi după ce a devenit public faptul că plângerea Laurei Kovesi la CEDO trecuse de primul filtru, că ” cererea nu a fost comunicată guvernului, care, în consecință nu are cunoșțintă în mod oficial de aceasta”. Culmea e că exact pe 30 ianuarie, președintele secției CEDO care are cauza lui Kovesi informa guvernul României asupra ”cererii”, așa cum reise din documentul oficial trimis lui Catrinel Brumar. Altfel spus, plângerea lui Kovesi nu doar că a fost înregistrată, ba chiar guvernul a primit și comunicarea în care i se spune că are termen până în 19 martie să ajungă la o înțelegere amiabilă cu Kovesi.

Dacă această procedură eșuează, explică avocata Nicoleta Popescu pentru Europa Liberă, ”guvernul are la dispoziție șase săptămâni în care să-și trimită propria apărare. S-a susținut până acum că nu s-a comunicat guvernului, ei, uite că s-a comunicat”. Ba mai mult, așa cum scrie în document: "Curtea a decis să trateze cu prioritate prezenta cauză în temeiul art. 41 din Regulamentul Curții".

Catrinel Brumar este de mulți ani în MAE și a ajuns agent guvernamental în perioada în care ministru de externe era Bogdan Aurescu, de care era foarte apropiată. Potrivit ultimei declarații de avere, Brumar câștigă aproape 129.000 lei/an, adică vreo 11.000 lei/lunar.

Radu Canțăr, agentul guvernamental la Curtea Europeană de justiție, are în față provocări care par prea mari pentru anvergura sa profesională. Canțăr a fost numit în funcție în mai 2018, iar criteriul după care a fost ales de premierul Dăncilă pare a fi Craiova, unde domnește Lia Olguța Vasilescu.

Acolo, Radu Canțăr s-a remarcat încă din 2008 pe când era consilier la cabinetul lui Ion Prioteasa, președintele Consiliului județen Dolj, după care s-a dus inspector la Consiliul Concurenței si apoi direct agent guvernamental la CJUE. Post pentru care nu-l recomandă decât experiența de avocat în Bănie.

Pe de altă parte, Radu Canțăr este fiul lui Mircea Canțăr, patronul ziarului ”Cuvântul libertății”, un soi de oficios al PSD, și unde pe vremuri era ziaristă chiar Olguța Vasilescu. În amintirea acelor vremuri probabil, tatăl Canțăr este abonat la publicitatea de la stat. Doar în 2017, de exemplu, a avut contracte de 78.000 lei, iar în 2018 de 74.000 lei, în principal cu Municipiul Craiova și Consiliul județean Dolj. Mircea Canțăr și acum produce articole laudative la adresa organelor locale.

Pe tânărul Canțăr îl așteaptă lucruri complicate în viitor, cum ar fi sesizarea făcută de Formul judecătorilor prin care CJUE este solicitată să spună dacă ”recomandările” din rapoartele MCV sunt obligatorii sau nu. Sesizarea a fost și ea admisă în timp record de CJUE. Toader și guvernul ar dori, evident, un răspuns negativ. Spre deosebire de cazul Dragnea, aici tăcerea nu mai e de aur.

XS
SM
MD
LG