Razvan Cuc a fost ales deputat în Giurgiu, în organizația condusă de Niculae Bădălău, dar s-a transferat acum vreo două săptămâni, la organizația PSD Neamt, patronată de Ionel Arsene. Miză mică, supărare mare. ”Baronii” Bădălău și Oprișan, liderul PSD de Vrancea, nu-l voiau pe Cuc, îl sprijineau fie pe Felix Stroe, fie pe senatorul giurgiuvean Cristian Marciu.
"Răzvan Cuc este membru la organizaţia PSD Neamţ de vreo două săptămâni. (...) Înţeleg îngrijorarea unor colegi din PSD Giurgiu, dar este membru în altă organizaţie", a spus Dragnea în ședința CEx
Cert este că situația s-a tensionat, Oprișan a ajuns să-l acuze pe Dragnea că se crede ”stăpânul partidului”, când de fapt este doar președinte și a cerut organizarea unui congres. Oprișan ar mai fi cerut ”restructurarea guvernului”.
Ideea ar fi fost susținută și de liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, care i-ar fi reproșat, în spatele ușilor închise, premierului Dăncilă ”neimplementarea programului de guvernare” și ar fi cerut ”reforme”.
Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că, de fapt, nemulțumirile sunt mai adânci și pleacă tot de la sondajele de opinie, care arată partidul pe o pantă descendentă, iar pe Liviu Dragnea sub scorul multor șefi de filiale.
În final, Dragnea a avut câștig de cauză, așa cum s-a întâmplat la mai toate Consiliile executive, iar Răzvan Cuc și Daniel Suciu au fost cele două nominalizări pe care PSD le va trimite la Cotroceni.
Unii se mai cred stăpâni, dar PSD funcționează bine, Guvernul își face treaba pentru binele românilor - Marian Oprișan
După ședință, în fața microfoanelor, puternicii ”baroni” au mai înmuiat tonul. Oprișan a spus că are cu Dragnea o ”relație principială, instituțională”, dar a reiterat ideea congresului.
"În anul 2019 se finalizează mandatul lui Liviu Dragnea și al conducerii și trebuie organizat congres, la finalul lunii octombrie. (...) Liviu Dragnea mai greșește și el din când în când, dar e băiat bun", a declarat Oprișan.
Pentru a face dovada, ”stăpânul partidului” a declarat în conferința de presă că premierul nu a fost de acord cu restructurarea guvernului pentru că ”nu e momentul acum” , iar el nu e de acord cu Congresul. "Cred că e total inoportun să vorbim despre așa ceva azi. Nu e doar părerea mea, e părerea aproape a tuturor. Fiind un an cu campanie prezidențială, de obicei partidele se ocupă de alegeri”.
Faptul că restructurarea guvernului nu e oportună e de înțeles, ținând cont că executivul de abia a adoptat o Ordonanță de urgență care modifică legile justiției schimbate de PSD în 2018. Și le modifică într-un punct esențial: procurorul general nu va mai putea infirma soluțiile date de Secția specială pentru investigarea magistraților, cea care a pus-o sub urmărire penală pe Codruța Kovesi, iar șeful acestei secții nu va mai fi subordonat ierarhic procurorului general, așa cum scrie în lege și constituție. Ca bonus, la vârful parchetelor vor putea ajunge și judecători nu doar procurori, ceea ce nu e valabil și invers.
Dragnea a spus însă că Ordonanța e bună și necesară, iar premierul Dăncilă i-a ținut isonul: ”Când facem o lege sau dăm o OUG le dăm pentru întreaga Românie. Cand mărim alocațiile, de exemplu, nu ne referim la copiii lui x, y sau z. Mărim pentru toți copiii. Eu vreau o justiție independentă, în fața legii toti suntem egali, continuăm lupta împotriva corupției”.
Dăncilă a mai spus că în ultima vreme se discută doar despre justiție pentru a ”trece în derizoriu alte probleme ale românilor”. Tot la capitolul justiție intră și cazul Kovesi-procuror-șef european, despre care premierul susține însă că nu e treaba ei din moment ce nu a fost nominalizarea guvernului. "Nu am acordat această susținere. (...) Guvernul nu are nicio legătură cu această propunere".