Laura Codruța Kövesi s-a clasat prima în urma votului exprimat de europarlamentarii din Comisia de control bugetar a Parlamentului European, cu 12 voturi pentru. Jean Francois Bohnert, principalul său contracandidat, s-a clasat la o diferență de un vot, obținând 11. Andres Ritter, cel de-al treilea candidat, din Germania, a obținut un singur vot, potrivit surselor Europei Libere.
Comisia de control bugetar a Parlamentului European are 30 de membri, care au votat imediat după audierea celor trei candidați în cursa pentru desemnarea viitorului procuror-șef european.
Miercuri are loc votul din Comisia LIBE, de drepturi și libertăți, care are 60 de membri.
Laura Codruța Kövesi a avut parte de întrebări incomode din partea socialiștilor europeni, cu precădere din partea Mariei Grapini și a lui Cătălin Ivan, un membru independent acum al PE, desprins de PSD.
Cum a decurs audierea celor trei candidați, urmăriți aici, liveblog al corespondentului Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe.
Vor urma discuții în conferința președinților grupurilor politice din Parlamentul European, de unde va pleca un singur nume.Aici, Kövesi are susținere individuală, de pildă, din partea lui Guy Verhofstadt, președintele grupului ALDE, din Parlamentul European, dar nu se știe care va fi mandatul său în conferința președinților. De la PPE, de asemenea, s-a anunțat sprijin în favoarea lui Kövesi, ca și din partea socialiștilor, însă nu au fost anunțate deciziile la nivel politic din ziua votului.
În cazul în care din aceste dezbateri ale PE va ieși un favorit diferit de cel pe care l-a dat votul de săptămâna trecută COREPER II (unde a câștigat magistratul francez Jean François Bohnert), se va negocia.
COREPER reprezintă votul Consiliului Uniunii Europene, a cărui președinție rotativă este asigurată acum de România. Negocierile vor avea loc între reprezentanții Parlamentului European și COREPER, ultimul for fiind reprezentat de ambasadorii Finlandei, Portugaliei și Croației.
După aceste negocieri, urmează ultima etapă - votul plenului Parlamentului European, unde procurorul-șef european trebuie să întrunească două treimi din numărul total al eurodeputaților.
Abia aici se va termina procedura de validare a acestei funcții.