Linkuri accesibilitate

Amenzi CNCD. ”Sandilău” îl costă pe Vâlcov cât ”pavianul” pe CT Popescu


Darius Vâlcov, consilier al premierului Dăncilă, a încasat a doua amendă de la Consiliul pentru Combaterea Discriminării
Darius Vâlcov, consilier al premierului Dăncilă, a încasat a doua amendă de la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

”Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de 'sandilău' și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate, constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.", scrie în comunicatul de presă al CNCD.

Darius Vâlcov, actualmente consilierul premierului Viorica Dăncilă, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru fapte de corupție, a postat pe pagina sa de Facebook, la inceputul lunii septembrie 2018, fișa medicală a unui protestatar, numindu-l "sandilău".

Vâlcov nu este însă la primul derapaj în decor, dovedind și consecvență pe deasupra. Astfel, după ce s-a plâns că postarea despre protestatar i-a fost ștearsă de pe Facebook, a mai scris un mesaj în care spunea că președintele Klaus Iohannis și Forumul Democrat al Germanilor din România sunt naziști. Pentru a fi mai convingător, a postat și un montaj foto cu președintele Iohannis cu mustața lui Hitler. Vâlcov a trebui să bage atunci mâna ceva mai adânc în buzunar pentru a scoate 2000 de lei.

În schimb, colegul său de partid, Liviu Pop, care a făcut afirmații similare despre Forumul Germanilor a scăpat doar cu avertisment. De fapt, în cazul lui Pop, CNCD a fost consecvent cu sine însuși, pentru că nu l-a pedepsit nici pe Victor Ponta care în campania pentru prezidențialele din 2014 a comparat efectele perioadei Băsescu cu cele ale nazismului.

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Președintele Iohannis a intrat și el în colimatorul CNCD după ce i-a catalogat la cei care au probleme cu justiția drept ”penali”, apelativ încetățenit în spațiul public românesc. L-a reclamat site-ul luju.ro, cunoscut pentru vrednicia în lupta împotriva justiției, iar președintele a primit o amendă de 2000 de lei pe care a contestat-o însă în justiție.

În schimb, afirmațiile premierul Viorica Dăncilă, care i-a caracterizat pe europarlamentarii care dezinformează Bruxelles-ul în ce privește repetatele modificări aduse legilor justiției, drept ”autiști”, au fost considerate de același CNCD drept încadrându-se în ” limitele libertății de exprimare”. Rezultatul: zero amendă, zero mustrare.

De un tratament mai dur a beneficat ziaristul Cristian Tudor Popescu atunci când a comparat coafura de la începuturile carierei de premier a Vioricăi Dăncilă cu ”pavianul cu mantie”. CTP a încasat 1000 de lei amendă, iar pe deaspra apelativul nu a avut nici cariera fulminantă a altor porecle date de români sau chiar de colegii de partid unor politicieni: ”Miki Șpagă”, ”Varanul”, ”Prostănacul”,”Guzganul” etc.

Spre comparație, fostul premier Mihai Tudose a trecut de proba CNCD cu brio chiar dacă i-a amenințat cu spânzurătoarea pe toți cei pe ale căror instituții va ”flutura steagul secuiesc”. ”Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui."

Politician abil, Tudose a încercat s-o dreagă spunând că a fost înțeles greșit și nu oamenii vor flutura în streang, ci ”autoritățile statului”. Probabil că CNCD-ului i s-a părut mai rezonabil, deși Consiliul e dominat de PSD, i-a dat dreptate lui Tudose și l-a pedepsit cu un avertisment.

XS
SM
MD
LG