Așa nu se mai poate. Golăneala Guvernului PSD a depășit orice limită. Nu trec trei zile și Guvernul adoptă OUG, a declarat Klaus Iohannis în ajunul unei ședințe de Guvern în care era anunțată adoptarea unei ordonanțe de urgență de modificare a Codurilor penale.
Iohannis a anunțat oficial, în aceeași declarație, că va convoca referendum la 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare și a cerut PSD să nu mai modifice nicio lege din domeniul justiției până după plebiscit. ”Este ilegitim să fie dată o ordonanță de urgență până după referendum”, a mai spus Iohannis, care a adăugat că PSD „se teme” de consultarea populației, încercând să amenajeze secții separate de vot.
Este ilegitim să fie dată o ordonanță de urgență pe Justiție până după referendumKlaus Iohannis
”Trebuie să punem punct ” acestui tip de guvernare prin ordonanțe de urgență, a mai spus șeful statului. ”Când aceste trăsături se împletesc cu interesele unor infractori, fie ei și lideri de partid, avem dimensiunea dezastului”, a mai spus șeful statului.
Iohannis a mai arătat că încă se discută Codul penalîn Parlament, iar „pesediștii trebuie să înceteze aceste atacuri permanente la adresa Justiției. Trebuie să înțeleagă că Justiția nu este la bunul lor plac. Lumea a ieșit în stradă și în 1989, și acum”, a mai precizat Iohannis, care a adăugat că independența Justiției este o chestiune de interes național.
Ordonanța de urgență pe Codurile penale a fost criticată de DNA, de Secția de procurori a CSM, precum și de partidele de opoziție. Cei de la USR i-au solicitat președintelui Klaus Iohannis să participe la ședința de guvern de vineri, care este programată la 8 dimineața, și care va dura două ore. Pe ordinea de zi oficială nu figurează Ordonanța, deși încă de săptămâna trecută a fost înregistrată la Secretariatul General al Guvernului, alături de Ordonanța contestației în anulare. Ambele proiecte au fost redactate de Ministerul Justiției, condus de Tudorel Toader.
Până acum, prezența președintelui Klaus Iohannis nu a stânjenit adoptarea unor ordonanțe de urgență controversate. Este vorba despre adoptarea, la finalul lui 2018 a Ordonanței care a introdus așa-numita „taxă pe lăcomie” și cea din 2017, adoptată de guvernul Grindeanu, cu amnistia și grațierea.
În privința criticilor la adoptarea prevederilor constituționale din Codurile penale, secția de procurori a CSM a anunțat, printr-un comunicat, că nu este justificată adoptarea modificărilor prin OUG.
Procurorii din CSM afirmă că „adoptarea pe această cale a unor astfel de modificări, fără o evaluare corespunzătoare a impactului și fără o consultare efectivă a magistraților, poate afecta negativ activitatea parchetelor, cu repercusiuni și asupra previzibilității normelor legale de care trebuie să beneficieze în primul rând cetățenii.”
Procurorii din CSM au cerut ca modificările la Codurile penale să se petreacă în Parlament.
Desființarea abuzului în serviciu din legea specială închide un sfert din dosarele DNA
DNA a anunțat că ordonanța lui Tudorel Toader duce la abrogarea infracțiunii de abuz în serviciu, cu foloase necuvenite.
Acest lucru ar însemna închiderea a 25% din dosarele aflate în lucru la DNA, procurorii având 1249 de anchete care vizează această infracțiune.
Modificarea infracțiunii de dare de mită „va îngreuna extrem de mult descoperirea faptelor de corupție”, dacă nu se face denunț în mai puțin de un an de la comiterea faptei, a mai precizat DNA. De asemenea, reducerea termenelor de prescripție va determina clasarea unor cauze sau închiderea unor procese.