Tripleta Viorica Dăncilă – Paul Stănescu – Marcel Ciolacu reprezintă noua structură de putere formată în interiorul PSD după dispariția din vârful partidului a lui Liviu Dragnea. Ei sunt cei care negociază în numele partidului cu partenerii de guvernare, dar și cu celelalte grupuri parlamentare. Paul Stănescu și Viorica Dăncilă au un cuvânt greu de spus în privința problemelor legate de guvernare, în timp ce Marcel Ciolacu este responsabilul cu rezolvarea problemelor din Parlament.
La scurt timp după noaptea alegerilor, toți oamenii lui Liviu Dragnea au început să fie înlăturați din funcțiile deținute de noua echipă de conducere. Procesul nu s-a încheiat, spun surse din PSD.
Toată strategia PSD în perioada următoare este condiționată de un moment important: moțiunea de cenzură a Opoziției. Planurile partidului pot să fie date peste cap dacă Guvernul pică în Parlament. Până în acest moment, doar Robert Negoiță și Dragoș Benea au cerut ca partidul să iasă de la guvernare, ceilalți lideri dorind menținerea puterii.
Social-democrații trebuie să ia în următoarele luni câteva decizii majore: modificarea Statutului pentru alegerea președintelui la Congres, desemnarea prezidențiabilului și alegerea noii conduceri PSD.
Comitetul Executiv de vineri trebuie să stabilească care va fi strategia partidului pentru perioada următoare, dar există și voci care cer o analiză a rezultatelor de la europarlamentare. Mai mulți lideri, cer ca Guvernul să fie format cu oamenii organizațiilor care au performat. Discuția despre remanierea mai amplă a Guvernului urmează să intre în linie dreaptă după votul pentru moțiunea de cenzură. Prima vizată de remaniere este ministrul de Interne, Carmen Dan, considerată o vulnerabilitate pentru partid.
Lupta pentru scaunul lui Dragnea. Taberele
Războiul pentru funcția supremă în PSD a împărțit partidul în câteva tabere care încearcă să-și atragă susținători și să manevreze în așa fel încât șă-și maximizeze șansele în perspectiva congresului. Deocamdată, clivajul este între apropiații lui Drangnea și cei care i-au fost mai mult sau mai puțin adversari. Pe fond e o luptă între baroni.
Viorica Dăncilă, prima șansă
Marian Oprișan, dar și alți lideri de organizații, susțin că Viorica Dăncilă ar trebui să conducă partidul și după alegerile interne. Principalul argument în favoarea acestei candidaturi o constituie faptul că s-ar elimina astfel luptele interne între premier și președintele partidului.
„O susțin pe doamna Dăncilă pentru funcția de președinte PSD”, a declarat vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, pentru Europa Liberă.
Viorica Dăncilă are și sprijinul lui Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD.
„Viorica Dăncilă are toate atuurile ca într-un Congres să câștige o competiție cu oricine altcineva. Există o cutumă în interiorul PSD, ca președintele partidului să fie și primul-ministru atunci când PSD formează guvernarea. S-a demonstrat că acest lucru generează guvernări mai bune și o relație mai bună între partid și guvernare. Genul de abordare pe care am avut-o în ultimii ani, cu președintele partidului de o parte și premierul în altă parte, a dus la războaie interne care au măcinat guvernarea, la împărțirea mesajului PSD, care ne-a adus multe deservicii”, a susținut Zetea pentru Europa Liberă.
O altă voce din PSD care o vede pe Viorica Dăncilă drept președinte plin al PSD este Ioan Mang, președintele PSD Bihor.
„Eu cred că Viorica Dăncilă trebuie să rămână președinte PSD, ca să nu mai avem situația în care președinte e cineva și prim-ministru este altcineva”, este poziția lui Mang.
Din Prahova, mesajul este similar.
„Viorica Dăncilă mi se pare unul dintre cei mai buni candidați, deja ocupă această funcție până la Congres și va pleca cu o șansă importantă”, a afirmat Bogdan Toader, președintele PSD Prahova, pentru Europa Liberă.
Susținere ar primi Viorica Dăncilă și de la organizațiile PSD din Vâlcea și Suceava.
Premierul are sprijin și din Hunedoara, Satu Mare și Sălaj.
„Viorica Dăncilă trebuie să rămână președinte PSD după Congres, o susțin, poate să țină partidul unit și să ducă guvernarea până la capăt”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara. „O văd pe Dăncilă președinte plin, aș susține-o dacă va candida”, este mesajul transmis de Aurelia Fedorca, președintele PSD Satu Mare. „În acest moment, Viorica Dăncilă este varianta cea mai bună pentru funcția de președinte PSD”, a adăugat Tiberiu Marc.
Cine mai râvnește la scaunul de președinte PSD
În bătălia internă pentru șefia partidului, au început să fie rostite și alte nume în interiorul PSD. Marcel Ciolacu, noul președinte al Camerei Deputaților, este văzut drept un potențial candidat pentru șefia partidului. Ciolacu are o relație bună cu Paul Stănescu, dar și cu Mihai Tudose, ceea ce ar constitui un avantaj pentru o viitoare alianță între PSD și Pro România. Ciolacu este apropiat de mai mulți lideri de județe și a semnat anul trecut scrisoarea prin care i se cerea lui Liviu Dragnea să plece din fruntea partidului.
Chiar dacă a declarat în mai multe rânduri că nu dorește să candideze la funcția de președinte PSD și nici la cea de președinte al României, Gabriela Firea este văzută de colegii de partid drept un candidat puternic la Congres. Social-democrații au declarat pentru Europa Liberă că Gabriela Firea stă cel mai bine în sondaje la capitolul încredere. „Pe baza acestor sondaje i-a recomandat și Dragnea să candideze la președinția partidului”. Firea este susținută de primarii din București, dar are aliați și în alte județe din țară.
Șerban Nicolae și Olguța Vasilescu apar și ei pe lista numelor care s-ar bate cu succes la Congresul PSD. Ambii sunt văzuți ca apropiați de Liviu Dragnea și ar aduna voturile celor care sunt nemulțumiți de modul în care PSD și-a schimbat discursul după alegerile europarlamentare.
Eugen Teodorovici are susținerea a cinci filiale pentru șefia PSD, dar mulți social-democrați îi reproșează atitudinea arogantă. Mihai Fifor, actualul purtător de cuvânt al PSD, nu are de partea sa vreo filială puternică și i se reproșează în interiorul partidului că nu a recunoscut niciodată că a semnat scrisoarea împotriva lui Liviu Dragnea.
Paul Stănescu a declarat că nu dorește să candideze pentru funcția de președinte PSD la viitorul Congres, ci își dorește doar o funcție în viitoarea structură de conducere.
Strategii pentru Congres
Comitetul Executiv de vineri al PSD trebuie să decidă strategia până la alegerile prezidențiale. Cei mai mulți social-democrați înclină pentru organizarea rapidă a unui Congres, chiar la sfârșitul acestei luni, în care să se modifice Statutul și să fie anunțat prezidențiabilul și un alt congres în care să fie aleasă conducerea partidului, în frunte cu președintele, care ar ttrebui să aibă loc în septembrie cel mai târziu.
Alții ar vrea un singur congres în care să fie rezolvate toate aceste chestiuni, cel târziu până la finalul verii.
Mai sunt voci, care pleadează pentru un congres dedicat alegerii președintelui PSD, dar ținut după prezidenațiale. Paul Stănescu este adeptul acestei formule, așa cum a declarat pentru Europa Liberă.
Principala modificare la Statut se referă la eliminarea prevederii potrivit căreia președintele PSD este ales cu votul tuturor membrilor de partid.
Prezidențiabilul, o dilemă
PSD a demarat deja o cercetare sociologică pentru a stabili care sunt șansele candidaților pentru prezidențiale. După pierderea alegerilor europarlamentare, social-democrații recunosc că este posibil să susțină în bătălia pentru Palatul Cotroceni un om din afara partidului în contextul în care nu există un lider foarte bine poziționat în sondaje. Înainte de alegeri se profila Gabriela Firea, dar scorul dezastruos obținut la București a fost un duș rece.
Oricum, Viorica Dăncilă, Olguța Vasilescu și Gabriela Firea au spus în cadru informal sau public că nu își doresc o astfel de candidatură.
Liderii de organizații consultați de Europa Liberă au spus că desemnarea candidatului la prezidențiale este o prioritate.
Cum se poziționează liderii organizațiilor înaintea Comitetului Executiv
Marian Oprișan, vicepreședinte PSD, președinte PSD Vrancea: „În privința Congresului, trebuie să terminăm cât mai repede cu interimatul. Ulterior, în iulie sau august, trebuie organizat Congres pentru prezidențiabil. În primul rând, trebuie să ne uităm în interiorul partidului pentru candidatul la prezidențiale. O susțin pe doamna Dăncilă pentru funcția de președinte PSD".
Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD: „PSD trebuie să-și clarifice urgent câteva lucruri, e nevoie de un Congres pentru orientarea doctrinară. Avem nevoie în cel mai scurt timp posibil de o conducere statutar aleasă, dar asta presupune schimbarea Statutului. Susțin un Congres în care să ne stabilim direcția, strategia de comunicare, iar în al doilea pas alegerea noii conduceri a partidului. Desemnarea prezidențiabilului trebuie făcută în timpul verii, nu putem stabili candidatul în septembrie sau octombrie, e mult prea târziu. Avem obligația să desemnăm un candidat în cel mai scurt timp, am demarat deja cercetările sociologice pentru măsurarea propriilor membri de partid".
Ioan Dîrzu, președinte PSD Alba: „Cred că nu ar trebui urgentat un Congres, nu trebuie să ne grăbim cu acest Congres. Sigur, e important să avem o conducere legitimă, dar nu trebuie să ne grăbim. Este mai urgentă stabilirea candidatului la prezidențiale și Congresul cred că va trebui să fie făcut în două etape. În primul rând ar trebui să ne alegem candidatul la prezidențiale și să ne pregătim pentru examenul următor, am fost studenți fiecare dintre noi, iar cel mai important examen este următorul. Focalizarea trebuie să fie pe alegerile prezidențiale. După care pot să aibă loc și celelalte, mă refer la organizarea internă.
Șerban Valeca, președinte PSD Argeș: „Eu am discutat săptămâna trecută cu colegii din Argeș și poziția noastră este că ar trebuit făcut cât mai repede, nu trebuie amânat. La acest Congres nu se poate alege președintele pentru că modificarea Statutului trebuie trimisă la tribunal să fie aprobat. La acest Congres ar trebui să apară și o platformă program, nu formalitatea alegerii președintelui este cea mai importantă acum, ci o platformă program și direcțiile pe care trebuie să le urmăm. Cred că alegerea președintelui sau a prezidențiabilului, concentrarea pe aceste subiecte, înseamnă că punem căruța înaintea cailor. Trebuie să ne clarificăm ideologic. Cred că primul Congres se poate face la sfârșitul lunii iunie, iar următorul se poate face la sfârșitul luni august, depinde de termenul de avizare al Statutului.
Ioan Mang, președinte PSD Bihor: „Trebuie să fie două Congrese, asta e sigur, unul pentru schimbare de Statut și altul pentru alegeri. Cel pentru schimbare Statut poate să fie și cel în care stabilim candidatul pentru alegerile prezidențiale, celălalt, există păreri, să fie în septembrie, alții vor mai târziu. Undeva în septembrie ar trebui să avem o conducere hotărâtă în Congres. Prezidențiabilul ar trebui stabilit cât mai repede.
Eu cred că Viorica Dăncilă trebie să rămână președinte PSD, ca să nu mai avem situația în care președinte e cineva și prim-ministru este altcineva. Pentru funcția de prezidențiabil m-am gândit la cineva, persoană cu notorietate, nu neapărat membru PSD.
Laurențiu Nistor, președinte Hunedoara: „Congresul trebuie să aibă loc cât mai repede și pentru schimbarea Statutului, și pentru prezidențiabil, și pentru președinte PSD. Viorica Dăncilă trebuie să rămână președinte PSD după Congres, o susțin, poate să țină partidul unit și să ducă guvernarea până la capăt.
Aurelia Fedorca, președinte PSD Satu Mare: „Cu cât ne clarificăm lucrurile mai repede, cu atât mai bine. Este nevoie de un Congres inițial să ne clarificăm mersul nostru înainte, iar ulterior va fi nevoie de un Congres în care se va alege noua conducere a partidului. S-a discutat în cadrul CEX despre alegerea prezidențiabilului, probabil o să se desemneze și persoana care va reprezenta partidului la primul Congres. O personalitate care să poată să reprezinte România, chiar dacă nu e membru PSD. Cred că ar fi bine să facem un Congres înainte de prezidențiale, să se clarifice conducerea, să ne putem face planurile de viitor. O văd pe Dăncilă președinte plin, aș susține-o dacă va candida.
Tiberiu Marc, președinte PSD Sălaj: „Cred că ar fi potrivit să aibă loc Congresul pentru schimbarea Statutului, alegerea noii conduceri a PSD și a prezidențiabilului într-un interval nu mai mare de o lună de zile. În acest moment, Viorica Dăncilă este varianta cea mai bună pentru funcția de președinte PSD. Din punct de vedere al unui partid mare, candidatul la prezidențiale ar trebui să fie din partid, din punct de vedere al semnalului de la alegerile europarlamentare ar trebui să fie din afară.
Constantin Rădulescu, președinte PSD Vâlcea: „Statutul trebuie obligatoriu modificat în Congres, președintele trebuie ales de delegați. Într-o lună, două, trebuie să avem un Congres de desemnarea a candidatului la președinție. Partidul trebuie să-și facă analiză și un rebranding. Viorica Dăncilă e un prim-ministru de care eu sunt foarte mulțumit. E o surpriză pentru mine pentru că se comportă cu eleganță și maturitate politică. Sunt mulțumit și pentru simplul fapt că, după ani de zile, sunt de 25 de ani în PSD, e mare lucru ca premierul să îți răspundă la telefon ori de câte ori ai o problemă. Numai și pentru acest fapt, comunicarea pe care o are cu noi are toată prețuirea și respectul meu. Să vedem ce va dori.
Ioan Stan, președintele PSD Suceava: „Un Congres trebuie organizat cât de aproape pentru a modifica Statutul. Noi am spus că la primul Congres ar trebui desemnat și prezidențiabilul. Eu văd că Viorica Dăncilă are calități de lider, dar este decizia domniei sale, vom decide împreună.
Dragoș Benea, președinte PSD Bacău: „Eu cred că trebuie o analiză la rece, să venim cu soluții pertinente, să nu folosim ca argument faptul că am mai trecut prin momente din aceasta. Nici toamna lui 1996, nici iarna lui 2005, nici iarna lui 2010 nu seamănă cu ce este acum. Trebuie un Congres pentru modificarea Statutului în vara aceasta și cel pentru alegeri după prezidențiale.
Bogdan Toader, președinte PSD Prahova: „S-ar dori un Congres acum și încă unul în septembrie. Cel de acum ar avea rolul de a stabili candidatul pentru prezidențiale, modificarea Statutului și ulterior unul în septembrie. Viorica Dăncilă mi se pare unul dintre cei mai buni candidați, deja ocupă această funcție până la Congres și va pleca cu o șansă importantă ca și mulți alți lideri cunoscuți, ca domnul Stănescu, Ciolacu.
Dumitru Buzatu, președinte PSD Vaslui: „În principiu, Congresul ar trebui să vizeze o reorganizare a partidului, o modificare a Statutului, alegerea noilor structuri de conducere și prezidențiabilul. Eu cred că mai bine ar fi să avem un singur Congres, într-un timp relativ scurt, două trei, luni. Dacă doamna Dăncilă dorește să candideze, va putea face acest lucru.
Robert Negoiță, vicepreședinte PSD: “Putem să facem și 30 de Congrese, câte unul în fiecare zi. Dar putem să facem un Congres în care se modifică Statutul și se candidează pe Statutul aprobat. La începutul Congresului modifici Statutul, te-ai asigurat că este de acord Congresul cu noua formă de Statut, după aia candidezi pe noul statut. Să fim serioși, dacă s-a făcut și funcționează, Congresul poate modifica Statutul. E o chestie de partid".
Facebook Forum