Linkuri accesibilitate

Criza din R. Moldova: Judecătorii Curții Constituționale au demisionat


Judecătorii Curții Constituționale din Republica Moldova au demisionat in corpore, autoritățile competente urmând să numească noi membri.

Cinci din cei şase judecători la Curtea Constituţională au anunţat că au demisionat, potrivit unui comunicat de presă al Curţii. Este vorba de Raisa Apolschi, Artur Reşetnicov, Corneliu Gurin, Aurel Băieşu şi Veaceslav Zaporojan. În urmă cu şase zile a demisionat şi Mihai Poalelungi, care era şi preşedintele CC.

Până la alegerea unui nou președinte, judecătorul Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de plenul Curţii Constituţionale să exercite atribuţiile administrative ale preşedintelui Curţii.

În acest context, Veaceslav Zaporojan are la dispoziție trei zile de la data vacantării funcției pentru a sesiza autorităţile competente - Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii - și a le solicita să numească un nou judecător.

Cele trei instituţii vor avea la dispoziţie, la rândul lor, 15 zile pentru a numi alţi judecători.

Preşedintele Igor Dodon a salutat „decizia judicioasă, deși întârziată, a membrilor Curții Constituționale”.

Demisia judecătorilor Curții Constituționale vine la aproape trei săptămâni de la decizia Curții de a cere instanței dizolvarea Parlamentului și de la declararea drept ilegal a Guvernului format din Blocul ACUM și PSRM.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG