Linkuri accesibilitate

Liderii PSD din teritoriu se strâng în jurul Vioricăi Dăncilă, iritați că Gabriela Firea „este conflictuală”


Mihai Fifor și Eugen Teodorovici s-au retras din competiția internă pentru stabilirea candidatului la prezidențiale, făcându-i astfel loc premierului Viorica Dăncilă.
Mihai Fifor și Eugen Teodorovici s-au retras din competiția internă pentru stabilirea candidatului la prezidențiale, făcându-i astfel loc premierului Viorica Dăncilă.

Mai mulți lideri PSD o acuză pe Gabriela Firea că a pornit o campanie agresivă împotriva premierului Viorica Dăncilă, din dorința de a fi nominalizată candidat la prezidențiale.

Primarul general este criticată pentru faptul că „spală rufele în public”, este „conflictuală” și a „iritat lume prin atitudinea ei”.

Viorica Dăncilă are prima șansă să fie nominalizată drept candidatul PSD la prezidențiale, chiar dacă războiul intern cu Gabriela Firea este unul deschis. Premierul a criticat atitudinea primarului general, care a început să lanseze mai multe acuzații în mass-media, din dorința de a fi desemnată candidatul PSD la prezidențiale. Președintele executiv, Eugen Teodorovici, a avertizat-o pe Gabriela Firea că riscă excluderea din partid dacă nu respectă decizia Congresului în ceea ce privește nominalizarea la prezidențiale și va candida ca independent pentru această funcție.

Liderii din teritoriu au început și ei să îi ia apărarea premierului.

„O susțin pe Viorica Dăncilă, dacă dânsa dorește să candideze. Doamna Firea își spală rufele în public și mie nu îmi place. Firea de un an și ceva ne spune că nu va candida și că nu o interesează. Eu cred că este mai mult un zvon. E de neînțeles să spună la presă că vrea să candideze și nouă să ne spună altceva. Anul trecut, la Neptun, ne-a spus că nu o interesează candidatura la prezidențiale”, a declarat, pentru Europa Liberă, președintele PSD Bihor, Ioan Mang.

Un alt lider care a criticat-o pe Firea este președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Firea ne-a certat pe toți, a iritat partidul. Nu se poate spune că doar unii sunt de neînlocuit, că sunt cei mai deștepți, că fără ei nu câștigăm. Nu mi-a plăcut atitudinea Gabrielei Firea. Lumea s-a săturat de oameni conflictuali, poate își doresc un președinte care să fie mai moderat. La conflictuali îi avem pe Iohannis, Barna, Cioloș, noi putem să avem un candidat care nu este conflictual”, a spus pentru Europa Liberă, liderul PSD Vaslui.

„Mi se pare că ar trebui să se discute mai mult în interiorul partidului, în forurile statutare, nu prin intermediul mass-media. Normalitatea ar trebui să fie cu totul și cu totul alta, nu prin declarații prin presă”, a fost și poziția lui Bogdan Toader, președintele PSD Prahova.

Printre cei care o susțin pe Viorica Dăncilă pentru o candidatură la prezidențiale se numără și președintele PSD Constanța, dar și cel al PSD Arad.

„Eu personal o susțin pe doamna prim-ministru, dar încă nu am mandat de la organizație”, a spus Felix Stroe pentru Europa Liberă, în timp ce Dorel Căprar a completat: „am susținut-o și o susțin pe doamna premier Dăncilă. Sper că până la final să fim cu toții împreună și să câștigăm alegerile, disputele interne nu ne aduc beneficii”.

Liderii PSD o susțin pe Viorica Dăncilă pentru această funcție, chiar dacă Gabriela Firea și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale. Cei care o sprijină pe Firea spun că vor încerca să nu se dea un vot mâine în cadrul Comitetului Executiv, iar candidatul la prezidențiale să fie ales în cadrul Congresului programat pentru 3 august.

Cel mai puternic aliat al Gabrielei Firea este Paul Stănescu, președintele PSD Olt. Acesta a intrat în conflict cu premierul Dăncilă, după ce aceasta a impus peste capul său organizarea Congresului pentru alegerea președintelui PSD la finalul lunii iunie. Stănescu a propus două variante de prezidențiabil: Gabriela Firea sau Călin Popescu Tăriceanu.

Mihai Fifor și Eugen Teodorovici și-au anunțat retragerea din competiția internă pentru stabilirea candidatului la prezidențiale. Chiar dacă anunțul oficial a fost făcut acum, decizia a fost luată în urmă cu peste o săptămână, când la partid au venit rezultatele primelor sondaje. Fifor și Teodorovici erau cotați cu 5% la intențiile de vot.

Miza candidaturii la prezidențiale

Chiar dacă Viorica Dăncilă și Gabriela Firea pleacă cu șansa a doua în competiția pentru prezidențiale, ele ar beneficia de pe urma acesteia. Miza centrală o reprezintă șefia partidului, care se va disputa anul viitor.

Premierul Viorica Dăncilă și-ar asigura o perioadă de liniște în fruntea partidului și ar putea demonstra că este un lider important, dacă o să fie desemnată candidat la prezidențiale. La finalul campaniei, ea ar putea deveni cel mai votat social-democrat, poziție din care ar putea cere să rămână în fruntea partidului și la Congresul de anul viitor. De asemenea, de numele său se leagă rămânerea partidului la guvernare sau trecerea lui în Opoziție.

Gabriela Firea încearcă să se poziționeze cât mai puternic în partid drept o alternativă pentru Viorica Dăncilă. Chiar dacă nu o să fie nominalizată de PSD pentru prezidențiale, ea ar putea să fie cea care va cere capul premierului dacă aceasta pierde lupta pentru Cotroceni. Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că scopul final al primarului general este să devină președintele partidului.

Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu au rămas în cursa pentru prezidențiale

Singurii care nu au renunțat până acum la candidatură sunt Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu. Ultimul a anunțat la finalul Congresului PSD că va candida chiar dacă partidul nu îl susține în acest demers. Șerban Nicolae a fost ostracizat în partid în ultima perioadă, Viorica Dăncilă schimbându-l din funcția de lider de grup al senatorilor PSD. Șansele lor să fie susținuți de partid sunt minime.

Dăncilă a cerut sprijinul lui Ponta și Tăriceanu

Premierul s-a întâlnit azi cu Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu. Surse din Coaliție au declarat pentru Europa Liberă că Viorica Dăncilă le-a cerut celor de la Pro România să sprijine candidatul PSD la prezidențiale, iar celor din ALDE să continue colaborarea parlamentară și guvernamentală. Discuția nu s-a terminat cu o decizie, deoarece nici Victor Ponta și nici Călin Popescu Tăriceanu nu sunt de acord cu varianta susținerii necondiționate a candidatului PSD la prezidențiale.

De altfe, pe site-ul ALDE a apărut o postare în urmă cu zece zile în care Călin Popescu Tăriceanu este considerat „principalul pericol pentru Klaus Iohannis”.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG