Linkuri accesibilitate

Planul lui Tăriceanu și Ponta pentru ruperea Guvernului Dăncilă. Surse: „Doar ceva excepțional mai poate menține ALDE în Guvern”


ALDE se pregătește să iasă de la guvernare, iar Pro România și ALDE îl vor susține pe Mircea Diaconu la prezidențiale. În Parlament, cele două partide vor avea grupuri comune, dar nu vor încheia o alianță politică.
ALDE se pregătește să iasă de la guvernare, iar Pro România și ALDE îl vor susține pe Mircea Diaconu la prezidențiale. În Parlament, cele două partide vor avea grupuri comune, dar nu vor încheia o alianță politică.

Surse din Pro România și ALDE au declarat că cele două partide au ajuns la o înțelegere: luni, ALDE iese de la guvernare, iar Tăriceanu se retrage din cursa pentru Cotroceni. Se va semna o alianță electorală, fără a fi semnată și una politică, pentru a-l susține pe Mircea Diaconu la președinție.

ALDE și Călin Popescu Tăriceanu au așteptat până la Congresul PSD ca să vadă dacă Viorica Dăncilă este sigur desemnată candidat pentru prezidențiale. Imediat după acest moment, care a avut loc sâmbătă, liderul ALDE a convocat pentru luni Delegația Permanentă a partidului, în care se va lua o decizie în privința ieșirii de la guvernare. Mai mult, Tăriceanu va renunța la intenția sa de a candida la prezidențiale și ALDE îl va susține pe actorul Mircea Diaconu.

„Decizia ieșirii de la guvernare este luată, mulți lideri de organizații vor acest lucru. Doar ceva excepțional ne mai poate menține în Guvern”, a declarat pentru Europa Liberă un lider din ALDE.

Dăncilă poate rămâne cu Guvern minoritar

Viorica Dăncilă va avea o ultimă șansă să mențină Coaliția de guvernare în cadrul ședinței de la Palatul Victoria, convocată pentru luni, la ora 10. Ea va trebui să îl convingă pe Tăriceanu să nu plece de la guvernare.

Liderii social-democrați susțin însă că vor rămâne la putere chiar dacă ALDE pleacă, deoarece nimeni nu dorește să preia guvernarea în acest moment.

Ieșirea ALDE de la guvernare va schimba structura politică a Executivului, iar acesta va trebui să primească un nou vot în Parlament. Guvernul Dăncilă va avea 45 de zile, perioadă în care poate propune miniștri interimari în locul celor de la ALDE, dar situația se complică prin pierderea majorității parlamentare. Pentru a rămâne în continuare la putere, Guvernul va trebui să adune 233 de voturi. PSD-ului îi lipsesc, dacă ALDE pleacă de la guvernare, 26 de voturi.

Cum a reușit Ponta să îl convingă pe Tăriceanu

Victor Ponta a încercat încă de la începutul verii să îl convingă pe Călin Popescu Tăriceanu că trebuie să iasă de la guvernare pentru a-și mări forța de negociere printr-o alianță între Pro România și ALDE. Planul celor doi prevede grupuri comune, care vor aduna 60 de aleși în Parlament, ceea ce le transformă în a treia forță politică în forul legislativ.

Condiția celor de la Pro România pentru încheierea alianței cu cei de la ALDE a fost ca ultimii să iasă de la guvernare. Fără ieșirea ALDE de la guvernare, cei din Pro România au spus că nu vor putea continua colaborarea.

Totodată, Victor Ponta a căutat să îi convingă pe cei de la PSD și Pro România să susțină un candidat comun la prezidențiale, dar s-a lovit de refuzul Vioricăi Dăncilă. Victor Ponta a reușit însă să aibă succes cu Călin Popescu Tăriceanu, care va renunța la propria candidatură. Pro România și ALDE îl vor sprijini pe Mircea Diaconu. După ce actorul și-a anunțat candidatura la prezidențiale, ALDE și Pro România vor oficializa sprijinul lor pentru Diaconu în Delegația Permanentă, respectiv Delegația Națională, luni.

Victor Ponta a trebuit să treacă și peste opoziția din interiorul Pro România pentru alianța cu ALDE. Mihai Tudose și Daniel Constantin au amenințat cu plecarea din partid dacă Pro România vor merge în spatele lui Tăriceanu în cursa pentru Cotroceni. Soluția de compromis a fost impunerea lui Mircea Diaconu, dar și renunțarea la încheierea unei alianțe politice.

Surse din Pro România au precizat pentru Europa Liberă că se va încheia în această fază doar o alianță electorală, care nu va fi semnată însă de Victor Ponta și de Călin Popescu Tăriceanu, ci de lideri din eșalonul secund.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG