Linkuri accesibilitate

Ceartă în CEX-ul PSD pe alianța cu ProRomânia. Arsene: “Vreți să o omorâți pe Firea?”


Gabriela Firea își dorește să existe o alianță în București între PSD și ProRomânia pentru a susține candidatura sa la Primăria Capitalei.
Gabriela Firea își dorește să existe o alianță în București între PSD și ProRomânia pentru a susține candidatura sa la Primăria Capitalei.

Președintele PSD Neamț, Ionel Arsene, s-a certat în ședința Comitetului Executiv al PSD cu coordonatorii campaniei electorale. El i-a acuzat pe Claudiu Manda și Mihai Tudose că fac declarații în numele partidului care pun în pericol alianțele partidului. Poziția lui Ionel Arsene a fost susținută și de Niculae Bădălău, cei doi cerând ca Mihai Tudose și Claudiu Manda să nu mai fie șefi ai campaniei electorale.

Discuția s-a aprins în Comitetul Executiv când s-a discutat despre politica de alianțe a partidului. În PSD există două curente de opinie, o tabără dorind o alianță electorală la nivel național cu Victor Ponta și ProRomânia, în timp ce alții vor ca alianța electorală cu ProRomânia să fie doar la nivel local. Ionel Arsene le-a reproșat lui Claudiu Manda și lui Mihai Tudose că l-au atacat gratuit pe Victor Ponta, deși știu cât de importantă este o alianță cu ProRomânia în București, dar și în alte județe.

„Vreți să o omorâți pe Firea?”, i-a întrebat Ionel Arsene pe cei doi, potrivit unor surse participante la ședința Comitetului Executiv al PSD. Pentru o alianță la nivel național cu ProRomânia a pledat și Niculae Bădălău, care i-a criticat pe Mihai Tudose și Claudiu Manda. Arsene și Bădălău le-au cerut socoteală coordonatorilor de campanie pentru declarațiile făcute în spațiul public.

Șefii campaniei electorale au spus despre ProRomânia că este un „partid toxic” și că nu își doresc să existe o alianță cu Victor Ponta.

În schimb, Gabriela Firea este printre cei mai înfocați susținători ai unei alianțe în București în care să se afle și ProRomânia. Surse din conducerea PSD spun că primarul general se teme că un alt candidat din zona stângii i-ar fura din procentele din București, ceea ce ar constitui o vulnerabilitate pentru alegerile locale.

Ponta a cerut o treime din locurile pe liste la nivel național

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că în discuțiile informale avute de conducerea PSD cu liderii ProRomânia, Victor Ponta a cerut o treime din locurile eligibile la alegerile parlamentare. În prezent, ProRomânia are aproape 25 de parlamentari și dorește ca aceștia să se regăsească și în viitorul for legislativ. Social-democrații nu au răspuns pozitiv acestei propuneri, considerând că ProRomânia are șanse mici să treacă pragul electoral și că nu poate emite pretenții atât de mari.

Victor Ponta le-a transmis social-democraților că nu se pot încheia doar alianțe la nivel local, fără să existe și o alianță la nivel național. Cel mai important atu în negocierile PSD-ProRomânia îl reprezintă alianța din București.

Marcel Ciolacu le-a prezentat colegilor de partid în cadrul Comitetului Executiv un sondaj în care PNL se află pe primul loc cu 38%, în timp ce PSD este pe locul doi cu 27%, iar USR are 14%. În acest sondaj, ProRomânia, PMP și ALDE se află sub pragul electoral de 5%. Social-democrații cred că valul anti-PSD s-a estompat și că partidul are șanse să crească în perioada următoare.

„Stânga trebuie reîntregită, acum să vedem și cum. A fost făcut un prim pas cu aceste alianțe locale, lucrurile trebuie să fie normale, nu forțate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Congres extraordinar pe 29 februarie

Liderii PSD au stabilit data Congresului extraordinar pentru 29 februarie, dar au lăsat de înțeles că lucrurile se pot schimba în viitorul Birou Permanent Național dacă nu se termină procedura privind modificarea Statutului. În Comitetul Executiv Național, s-a decis să existe o moțiune cu care să se candideze la Congres, care să conțină pe lângă numele celui care dorește să devină președinte și lideri din alte patru județe.

Marcel Ciolacu a precizat că va face un anunț despre candidatura sa pentru șefia partidului după ședința de luni a Biroului Permanent Național al PSD. Liderul social-democrat a avut o discuție astăzi cu Sorin Grindeanu, propunându-i fostului premier să candideze la Congresul extraordinar pe moțiunea sa.

Ciolacu: Iliescu nu mai este președinte de onoare al PSD

Marcel Ciolacu a subliniat că Ion Iliescu nu mai este președintele de onoare al PSD, chiar dacă acesta apare cu această funcție pe site-ul partidului. Președintele interimar al PSD a spus că este de acord cu anumite pasaje din raportul prezentat de președintele Consiliului Național despre situația partidului în ultimii ani. Cu toate acestea, Ciolacu a insistat că Iliescu s-a retras din viața publică și nu mai este președintele de onoare al PSD.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG