Linkuri accesibilitate

Proteste violente pe două insule grecești față de intenția guvernului de a construi centre pentru migranți


Localnicii din Karava, insula Lesbos, care se opun construirii unui centru pentru migranți, au încercat să blocheze accesul forțelor de ordine
Localnicii din Karava, insula Lesbos, care se opun construirii unui centru pentru migranți, au încercat să blocheze accesul forțelor de ordine

Pe insulele Lesbos și Chios, unde guvernul elen vrea să înceapă construirea a două centre pentru migranți, au avut loc ciocniri violente între forțele de ordine special trimise și localnici, care au amenințat că vor bloca drumurile către viitoarelor tabere.

Construcţia de centrelor pentru migranți în Lesbos şi Chios, cu o capacitate de 7.000 de persoane fiecare, urmează să înceapă în această săptămâna, iar unități ale poliţiei antirevoltă au fost trimise pe insule, informează AFP.

În porturile din ambele insule, unde s-au adunat sute de rezidenți, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a elibera calea pentru debarcarea forțelor de securitate suplimentare și a utilajelor de construcții.

În Lesbos, martorii au declarat că aproximativ 500 de persoane au încercat să blocheze descărcarea utilajelor grele, însoțite de trupe ale poliției, acțiune urmată de confruntări pe străzi, relatează Reuters.

Protestatarii au dat foc coșurilor de gunoi și au folosit camioane de gunoi municipale pentru a încerca să blocheze zona portului, transmite Associated Press.

Într-un port din Chios, unii protestatari, care aveau capul acoperit cu glugă, au aruncat cu pietre, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni.

Pentru a bloca accesul constructorilor, locuitorii au parcat autoturisme și camioane de gunoi pe drumurile care duc către cele două locuri unde vor fi construite centrele pentru migranți.

După săptămâni de discuții fără succes cu autoritățile locale, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a afirmat, pe 23 februarie, că proiectul va fi pus în practică, în ciuda opoziţiei venite din rândul populaţiei locale.

„Lucrările vor începe imediat şi ele vor fi duse la bun sfârşit. Nu există cale de întoarcere', a declarat Mitsotakis, citat de agențiile de știri.

Autorităţile locale şi rezidenții au declarat că nu mai sunt dispuşi să accepte mii de solicitanţi de azil în insulele lor.

Peste 38.000 de migranţi se află în taberele instalate în insulele Lesbos, Samos, Chios, Leros şi Kos, care nu au, oficial, decât o capacitate de 6.200 de locuri.

Guvernul elen a anunţat că taberele existente în Lesbos, Samos şi Chios vor fi închise în acest an şi vor fi înlocuite cu centre mai mici, cu facilități mai bune.

Intenția Guvernului este de a transfera mii de migranți de pe insule în alte zone ale Greciei, dar pe continent comunităţile locale se opun, de asemenea, migranților.

Principalul partid de stânga al opoziției, Syriza, a acuzat guvernul de comportament nedemocratic.

„Nu vom permite domnului Mitsotakis și guvernului său să transforme insulele într-un teren de luptă", a declarat purtătorul de cuvânt al Syriza, Alexis Charitsis.

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, a cerut recent o acțiune urgentă pentru a rezolva condițiile în care migranții locuiesc, pe care le consideră „șocante și rușinoase”.

Aproape 60.000 de migranți și refugiați au ajuns anul trecut pe insulele grecești, aproape dublu față de numărul înregistrat în 2018, potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați.

În noiembrie 2019, premierul Mitsotakisa anunțat că Grecia va înființa o agenție unică pentru supravegherea granițelor și va angaja încă 1.200 de agenți pentru a le „închide ușa” migranților care nu au dreptul de a rămâne pe teritoriul țării.

„Sunt bineveniți în Grecia doar aceia pe care îi alegem noi. Cei care nu sunt acceptați vor fi deportați. Vom închide permanent ușa traficanților de migranți și celor care vor să intre în Grecia chiar dacă nu au dreptul de a primi azil”, a spus Mitsotakis.

Grecia a fost principala poartă de intrare în Uniunea Europeană pentru peste un milion de migranți în perioada 2015-2016. Deși numărul refugiaților a scăzut semnificativ în următorii ani, sosirile au început să crească din nou, mai ales dinspre Turcia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG