Linkuri accesibilitate

PSD l-a scos pe președintele Iohannis din procedura de numire a membrilor Consiliului Concurenței. PNL atacă legea la CCR


PSD a trecut de Parlament un proiect prin care șeful statului este scos din procedura de numire a membrilor Consiliului Concurenței. Această instituție devine, astfel subordonată exclusiv Parlamentului. Legea va fi contestată de PNL la CCR, iar pentru a intra în vigoare trebuie să fie promulgată de președinte, care, la rândul său o poate retrimite Parlamentului sau o poate ataca, la rândul său, la CCR.

Amendamentele au fost introduse pe ultima sută de metri în Senat, care a fost cameră decizională, de senatorul PSD Șerban Nicolae. Social-democrații dețin majoritatea în Senat și nu au probleme în a trece inițiativele în această cameră. ​

Senatorul Șerban Nicolae nu le-a menționat colegilor în timpul dezbaterii din plenul Senatului că președintele Klaus Iohannis urmează să fie scos din procedura de numire a membrilor Consiliului Concurenței. În schimb, social-democratul le-a spus senatorilor că se respectă o directivă a Comisiei Europene privind independența și imparțialitatea Consiliului Concurenței.

În forma actuală a legii, plenul Consiliului Concurenței este format din 7 membri. Numirea membrilor plenului Consiliului Concurenței se realizează de către președintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenței,cu avizul Guvernului și după audierea candidaților în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

În raportul suplimentar al legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență nr.39/2017, Șerban Nicolae a introdus un amendament prin care Consiliul Concurenței este format din 11 membri, numiți prin hotărâre adoptată în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două Camere. Dispare rolul președintelui, dar și Colegiul Consultativ.

„Am făcut o serie de modificări exact în sensul propunerii de a asigura, de a întări independența și imparțialitatea acțiunii Consiliului Concurenței în piață. Unica procedură prin care putem asigura independența Consiliului Concurenței este aceea practicată și la alte instituții de interes public, în sensul în care partidele reprezentate în Parlament, indiferent că fac parte din putere sau din opoziție, fac propuneri astfel încât se asigură un echilibru politic. Nu putem să alcătuim Consiliul Concurenței pe bază de concurs profesional”, a fost mesajul lui Șerban Nicolae, care nu a spus nici un cuvânt despre dispariția președintelui din procedura de numire.

Social-democrații încearcă fără succes de aproape doi ani să îl schimbe pe Bogdan Chirițoiu din fruntea Consiliului Concurenței. PSD nu este la prima încercare de a modifica modul de organizare al Consiliului Concurenței, existând mai multe tentative în acest sens. Mandatul lui Chirițoiu a expirat în această primăvară, dar Guvernul a dat Ordonanța de Urgență 6/2000 prin care președintele Consiliului Concurenței poate să aibă mai mult de două mandate. Mandatul unui membru al Consiliului Concurenței este de cinci ani.

PNL: Legea e neconstituțională

Opoziția acuză PSD că încearcă să politizeze Consiliul Concurenței și să taie competențele președintelui Iohannis.

„Veți pune Consiliul Concurenței sub un control politic”, a spus senatoarea PNL, Iulia Scântei, care a adăugat că se poate observa dorința PSD de „a uzurpa funcții de natură constituțională care sunt exercitate de președintele României”. Aceasta le-a atras atenția senatorilor care urmau să voteze că senatorul Șerban Nicolae (PSD) a uitat să le spună că președintele a fost scos din procedura de numire a membrilor Consiliului Concurenței.

Potrivit Iuliei Scântei, legea este neconstituțională deoarece încalcă și principiul bicameralismului, modificările apărând doar la Senat, ele nefiind votate și în Camera Deputaților. Ea a anunțat că liberalii vor ataca modificarea propusă de PSD la Curtea Constituțională.

Senatorul USR, George Dircă, a semnalat și el că din partea majorității din Senat se spun doar jumătăți de adevăr.

„E inadmisibil ca în acest timp, în plină pandemie, România se află în stare de urgență, să ne aplecăm asupra unor instituții care funcționează. Această procedură pe care urmează să o votăm nu oferă nici echilibru politic, nici independență”, a afirmat senatorul USR.

UDMR a anunțat că va vota împotriva proiectului susținut de PSD. Cu toate acestea, modificările dorite de PSD au fost votate în Senat, în calitate de cameră decizională, existând 80 de voturi „pentru”, 48 „împotrivă” și 2 abțineri.

PSD a modificat Ordonanța de Urgență privind amânarea ratelor la bănci

Social-democrați au reușit în Senat să modifice substanțial și Ordonanța de Urgență 37/2020 privind amânarea ratele la bănci și la instituțiile financiare nebancare. Forma din Senat se apropie foarte mult de o inițiativă PSD care a trecut de Parlament și este contestată de PNL la Curtea Constituțională și mai puțin de varianta dorită de Guvern.

Varianta PSD a primit 85 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” și 19 abțineri. Senatul nu este cameră decizională, ultimul vot urmând să fie dat în Camera Deputaților.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG