Linkuri accesibilitate

Orban: Măști gratuite pentru săraci. Capacitatea de testare a ajuns la 7.000 pe zi


Premierul României, Ludovic Orban
Premierul României, Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat, vineri seara, că statul va asigura măşti de protecție pentru persoanele fără posibilități, depistate în urma anchetelor sociale, dar restul oamenilor vor trebui să și le cumpere.

„Este o măsură necesară în spaţii închise. Pregătim un mecanism de distribuţie în care persoanele care nu au venituri, care se află sub pragul sărăciei în baza anchetelor sociale, vom stabili un mecanism de punere la dispoziţie a acestor măşti. În ceea ce priveşte ceilalţi cetăţeni vor trebui să îşi achiziţioneze măşti”, a spus Ludovic Orban, la Antena 3, preluată de Mediafax.

Premierul a adăugat, în aceeași intervenție, că restricţiile vor fi ridicate gradual, începând din 15 mai.

„Se va renunţa gradual la măsurile restrictive, începând cu data de 15 mai. Avem o analiză în curs de realizare pe fiecare măsură restrictivă. Analizăm eliminarea fiecărei restricţii din punct de vedere al riscului epidemiologic sau al efectului economic sau de altă natură. Analiza e în curs de realizare.
Sper să nu fie necesar să amendăm pe nimeni. Eu nu îmi doresc să amendeze poliţia sau jandarmeria pe nimeni. Eu îmi doresc ca toţi cetăţenii să respecte măsurile. Nu va mai exista nicio restricţie în ceea ce priveşte libertatea de mişcare. Nu va trebui să mai dăm nicio declaraţie (pe propria răspundere - n.r.). O să rămână anumite restricţii”, a mai spus Orban.

Cât privește reproșurile că odată cu ieșirea din izolare ar trebui crescută capacitatea de testare, premierul Orban a anunțat că s-a ajuns la 7.000 de teste pe zi.

„Am crescut capacitatea de testare. În ultimele intervale de 24 de ore s-au efectuat peste 7.000 de teste zilnic”, a mai spus premierul.

Președintele Iohannis a anunțat miercuri că după data de 15 mai, când expiră starea de urgență, românii vor putea să se deplaseze liberi în spațiile publice fără ca actualele restricții de circulație să mai fie aplicate.

Cu toate acestea, populația va fi obligată să poarte pe termen nelimitat măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Citește și:

XS
SM
MD
LG