Linkuri accesibilitate

Virusolog, despre relaxarea restricțiilor: „Un al doilea val de infecții este cu siguranță inevitabil”


Imagine din timpul unei dezinfectări, ca măsură împotriva pandemiei de coronavirus.
Imagine din timpul unei dezinfectări, ca măsură împotriva pandemiei de coronavirus.

Dr. Elisabetta Groppelli este virusolog și cercetătoare la școala de medicină St. George`s a Universității din Londra. Ea vorbește, într-un interviu pentru Europa Liberă, despre cum ar trebui abordată relaxarea restricțiilor și cum un al doilea val de infecții cu noul coronavirus este inevitabil.

Europa Liberă: Cum se descurcă lumea în această criză?

Elisabetta Groppelli: „Este o criză care a afectat fiecare parte a societății. Ca om de știință, ca virusolog, am tendința să mă uit la asta. Desigur, acesta este un virus nou, deci a luat într-adevăr întreaga lume și toate sectoarele ei prin surprindere. Nu stăm așa de rău, totuși, ca societate, ca lume, pentru că am reușit să facem multe lucruri într-o perioadă foarte scurtă de timp. Știința, desigur, este în prima linie, precum și medicina și am învățat multe despre virus. Și desigur că atunci întreaga lume lucrează, în ce privește lumea științifică și medicina, pentru a încerca să obținem un vaccin și posibil și un medicament. Iar acest lucru a fost posibil datorită faptului că informația despre secvența genetică a virusului a fost publicată foarte, foarte rapid, iar oamenii pot lucra cu ea. Deci, acest virus are practic patru luni vechime, iar lumea este schimbată. Noi suntem schimbați, avem o pandemie în desfășurare și suntem cu toții în asta”.

VIDEO Elisabetta Groppelli, virusolog: „Al doilea val de infecții este cu siguranță inevitabil”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:38 0:00

Europa Liberă: Sunteți surprinsă că unele țări fac pași pentru a încheia izolarea?

Elisabetta Groppelli: „Nu, pentru că izolarea este o reacție foarte bună și rapidă la o urgență. Dar nu este o soluție pe termen lung, iar unele țări – inclusiv țara mea, care e Italia – au stat în izolare destul de mult timp. Izolarea este dură. Izolarea diferă de la țară la țară, cu specific diferit, diverse nivele de restricții, dar nu contează, este dură și nu este sustenabilă la nivel de indivizi și cu siguranță nu este sustenabilă la nivel de țări și nici când vine vorba de lumea întreagă”.

Europa Liberă: Când pui capăt izolării, riști un al doilea val, care va atinge vârful rapid? Este un al doilea val inevitabil într-o pandemie?

Elisabetta Groppelli: „Cred că, pentru că acest virus este total nou pentru noi acum, singurii oameni protejați sunt cei care au avut infecția și au supraviețuit. Chiar și așa, în unele situații, nu știm cât de puternică este protecția. Și chiar dacă acum știm că peste 3 milioane de oameni din toată lumea au fost găsiți infectați cu virusul, este de fapt o parte infimă din întreaga populație. Putem să subestimăm numărul celor infectați, dar totuși, chiar și calculând de 10 ori mai mult, tot înseamnă că majoritatea vastă dintre noi este încă vulnerabilă la virus. Iar asta înseamnă că dacă revenim la reducerea distanțării sociale sau dacă ridicăm izolarea, ne facem vulnerabili. Deci, un al doilea val este cu siguranță inevitabil virologic vorbind, dacă putem spune așa, pentru că virusul este încă cu noi și nu suntem încă protejați. Vasta majoritate a oamenilor care sunt infectați au doar simptome ușoare, deci trebuie să fim atenți la oamenii care sunt vulnerabili, la oamenii care ajung să aibă nevoie de terapie intensivă sau de spitale și să ne asigurăm că există capacitate”.

Europa Liberă: Poate să funcționeze o societate la un nivel normal, cu precauții, într-un mod care reduce riscul unui al doilea val?

Elisabetta Groppelli: „Ar depinde de societate, ar depinde de noi, desigur, cu îndrumarea politicienilor, cu politici, oameni de știință, dar ține de noi ca ființe umane să găsim un mod de a ne adapta. Realitatea este că, oricât ne-ar plăcea să ne credem singurii locuitori ai acestei lumi, virusurile sunt mai multe. Și deci vor exista mereu virusuri în jurul nostru, iar unele dintre ele sunt foarte rele și foarte noi. Deci, această pandemie cel mai probabil nu va fi unică. Ce învățăm acum despre virusuri sunt de fapt lecții bune, învățate de societate în general”.

Europa Liberă: Credeți că vom avea un vaccin într-un an?

Elisabetta Groppelli: „Cred că, dacă totul merge bine, foarte foarte bine, cu unul sau două vaccinuri, ar trebui să fie destule doze într-un an, pentru a avea un impact în protejarea societății. Dar în știință, ca și în viață, știm că e frumos să speri la cel mai bun scenariu, dar știm și că trebuie să fim realiști cu faptul că cel mai bun scenariu s-ar putea să nu se materializeze. Va fi o lume diferită peste un an și, ca orice care ține de viitor, viitorul depinde de prezent. Deci, hai să lucrăm pentru acest lucru”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG