Linkuri accesibilitate

Parlamentul interzice teoriile despre identitatea de gen. Reacții: de la ”poliția gândirii” la ”e ca în Evul Mediu”


Elevi
Elevi

Adoptatea de către Senat a unui amendament la Legea educației naționale prin care sunt intezise în școli, universități, grădinițe și toate spațiile dedicate educației ” activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași” a provocat un scandal care, probabil, va ajunge la Curtea Constituțională. Reacția mai multor profesori universitari contactați de Europa liberă este apăsată, mergând de la acuze de ”poliția gândirii” la ”o intruziune de tip medieval în activitatea universităților”. Mai multe universități au protestat public față de această modificare și au cerut președintelui Iohannis să nu o promulge. Nu în ultimul rând, interzicerea discuțiilor despre identitatea de gen ar putea duce la suspendarea unor cursuri universitare, la situații aberante și la vulnerabilizarea unor categorii sociale deja vulnerabile.

Amedamentul a fost propus de senatorul PMP, Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalău și licențiat apoi în Psihologie Specială în SUA, la Loyola University. A fost votat de 81 de senatori de la PSD, ProRomânia și PMP, a primit 22 de voturi împotrivă, majoritatea de la USR si UDMR și 27 de abțineri de la PNL.

Modificarea adusă Legii educației este aberantă și inițiatorii nu s-au gândit probabil la consecințele produse asupra autonomiei universitare, spune pentru Europa Liberă Mircea Miclea: ”Este prima dată după Evul Mediu când un oganism legiuitor spune ce se poate preda și ce nu se poate preda în Universitate, asta făcea în Evul Mediu biserica catolică. De atunci încolo, universitățile se bucură de libertate academică, asta înseamnă că orice teorie poate fi abordată, discutată, analizată, respinsă, aprobată etc. Esența universității este libertatea de gândire și de cercetare, or aceasta e o intruziune în activitatea universităților, nici nu cred că s-au gândit la consecințe. Consecințele imediate ale acestui articol sunt că din toamna viitoare nu mai ai voie să ții niciun curs pe tema studiilor de gen, niciun masterat, program, nimic, se interzic, trebuie scoase din curriculum. Nu ar fi prima oară când nu se gândesc la consecințe”.

Mihaela Miroiu, profesoară la Scoala Națională de Științe Politice (SNSPA), cunoscută teoreticiană și militantă feministă, spune pentru Europa liberă că se încearcă impunerea unei agende ultraconsevatoare, iar amendamentul dă dovadă de o ”crasă incultură”.

O tendință fundamentalist-religioasă asociată cu o incultură grasă care a dat naștere la un astfel de amendament.

Formularea amendamentului arată o incultură grasă, strigătoare la cer. Este o problemă elementară pentru orice om că sexul biologic este una și genul, la nivel de interpretare culturală, socială a rolurilor pe care ar trebui să le joace bărbații și femeile, e cu totul altceva. Aceste genuri, feminin și masculin, sunt rezultatul concepției societății despre rolurile pe care ar trebui să le joace cele două sexe, iar sexul biologic e altă poveste. Când tu îmi spui într-un amendament la Legea educației că nu trebuie pusă la îndoială identitatea între sexul biologic și gen, înseamnă că nu ai înțeles absolut nimic”.

Ca și Mircea Miclea, Mihaela Miroiu spune că prima consecință concretă va fi că ”nu ar mai trebui să căscăm gura deloc despre ceea ce numim gen ca gen social” și că este o gravă ”încălcare a autonimei universitare”. ”Parlamentul nu are nicio prerogativă să decidă curricula nici la nivel de universități, nici la nivel de școală, asta e atribuția ministerului Educației, care nu trebuie să dea curs unei aberații de felul acesta”.

Așa cum a semnalat senatorul USR Vlad Alexandrescu, mai e o problemă gravă: ”România se aliniază unor poziții promovate de Ungaria lui Viktor Orban și de Polonia, devenind un regim în care s-a introdus poliția gândirii. Contravenim astfel obligațiilor asumate de România prin Convenția ONU privind drepturile copilului si prin Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW), Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”.

Prevederea poate genera tot felul de ”aberații și prostii”, consideră Mihaela Miroiu, întrebându-se: ”dacă îi spun unui băiat: poți să plângi, să fii duios, înseamnă că fac prozelitism de gen?”

Vlad Alexandrescu arată, într-o postare pe Facebook, până unde se poate ajunge: ”Fetele vor fi îndemnate să se joace cu păpușile, să tricoteze și să accepte insistențele băieților. Băieții se vor juca doar cu mașinuțe, fotbal în curtea școlii și vor face avansuri fetelor. La limită, e în natura ‘sexului slab’ să se lase dominat de ‘sexul tare’, iar violul nu va fi văzut decât ca o exagerare a dispozițiilor ‘naturale’”.

Mihai Maci, publicist și lector la Universitatea din Ordea, susține, într-un comentariu, că mergând pe linia ”epurărilor” ”teologul de la Zalău poate veni mâine să ne spună că evoluţionismul e “o opinie” şi predarea lui poate fi decisă de Senat. Credeţi că ar fi mulţi cei care să apere darwinismul şi genetica populaţiilor?! Aşa putem epura orice şi hotărî – în “camera decizională” – că nu mai predăm (în toată şcoala) decât lucruri în acord cu învăţătura şi morala creştină (care, acestea din urmă, vor fi predate obligatoriu). Adică transformăm tot sistemul educativ într-o multitudine de şcoli profesionale anexate Seminarului Teologic. Până la urmă – cum întreba nemuritorul calif Omar – dacă avem o “învăţătură adevărată”, la ce ne mai trebuie celelalte?!”

Protestul universităților

Scandalul va lua probabil amploare, proteste au venit și din partea Universității Babeș Boyai, care consideră că ”problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege!”

Studiile de gen sunt esențiale pentru elaborarea politicilor sociale care să faciliteze echilibrul în familie, în carieră, care să ofere strategii pentru a combate violența casnică, hărțuirea sexuală și soluții pentru munca domestic.

Școala Națională de Studii Politice din București (SNSPA) a luat poziție, susținând că ”Nimeni nu are dreptul să manipuleze, îndoctrineze şi să educe dogmatic în interiorul spaţiului universitar (laic) şi, prin aceasta, să încalce dreptul studenţilor, cadrelor didactice sau cercetătorilor la obiectivitate în cunoaştere şi la formare ştiinţifică adecvată domeniului de studii”. SNSPA mai spune că studiile de gen au dus la schimbări de optică în sociologie, filosofie, psihanaliză, medicină, istorie, economie.

Universitatea de Vest din Timișoara spune, de exemplu, că ”prin amendamentul adoptat în Parlament se încalcă o serie de principii fundamentale, precum principiul autonomiei universitare, principiul libertății academice, principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice, principiul incluziunii sociale și al egalității de șanse”. Universitatea anunță că va continua să promoveze principiile privind egalitatea de șanse și că se va opune public discriminării sau hărțuirii oricărei persoane.

Consiliul Național al Elevilor și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), solicită președintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge legea care interzice educația privind identitatea de gen. ”Prin această propunere legislativă, se încalcă dreptul constituțional la învățătură, ea instigând totodată la discriminare împotriva elevilor pe care îi reprezentăm. Școlile și universitățile trebuie să reprezinte spații prietenoase de dezbatere și participare pentru toți elevii și studenții, indiferent de orientarea lor sexuală și de identitatea lor de gen”.

Una dintre marile probleme ridicată de această modificare a legii educației o reprezintă, după cum afirmă Pen Club România, și că ”vulnerabilizează categorii sociale deja vulnerabile, ceea ce va genera și mai multă discriminare și excluziune socială”.

Este vorba și de comunitatea LGBT, care condamnă votul dat de parlament și îi cer președintelui Iohannis să nu promulge legea. Este vorba de, spune Asociația Accept într-un comunicat, ”o gravă ingerință a autorităților asupra libertății academice, a libertăţii de exprimare şi de informare, asupra drepturilor omului și asupra drepturilor copiilor la o educație echilibrată, bazată pe știință și nu pe ideologiile ultraconservatoare promovate în Parlamentul României (…) Această lege vizează intimidarea cadrelor didactice din sistemul preuniversitar, universitar și care furnizează formare continuă respectând principiul nediscriminării persoanelor transgender și adevărul științific.”

Așa cum remarcă fostul ministru al Educației, Mircea Micela, tot ce e interzis va deveni mult mai intersant și tentant pentru adolescenți, așa încât efectul va fi exact invers decât cel scontat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG