Linkuri accesibilitate

Românii care pleacă în Grecia, confruntați cu cozi la frontieră. Care sunt procedurile și cum sunt selectați turiștii pentru a fi testați


Intrarea în Grecia prin vama Kulata-Promachonas
Intrarea în Grecia prin vama Kulata-Promachonas

Românii care intră cu mașina în Grecia au trecut mai ușor granița în această dimineață, după cozile la care au așteptat și peste cinci ore în ultimele zile, de la decizia autorităților elene de impune condiții străinilor care își petrec vacanța în această țară.

Dacă joi decizia autorităților elene de a închide majoritatea punctelor de trecere a frontierei a dus la cozi și de 15 kilometri la vama Kulata-Promachonas (singura rămasă deschisă la granița cu Bulgaria), în cursul nopții și în dimineața de vineri, românii au arătat pe forumurile de specialitate că situația s-a mai remediat, iar accesul se putea face și în mai puțin de o oră.

De asemenea, joi s-a mai permis intrarea în Grecia și prin punctul de frontieră Makaza-Komotini, dar autoritățile îndeamnă la folosirea doar intrarea prin Kulata.

În condiţiile în care Grecia își închide trecerea de frontieră cu Macedonia de Nord, punctul de frontieră de la Promachonas este singurul pe unde pot trece în Grecia turiștii din Serbia, Macedonia de Nord, Bulgaria și România.

Care sunt procedurile și cum sunt aleși cei testați

Situația a fost îngreunată și de testarea aleatorie a celor care intră în Grecia pentru infecția cu Covid-19. Elenii au implementat de la 1 iulie un protocol prin care cer turiștilor străini să completeze un formular cu date despre unde te deplasezi, adresa de cazare și dacă ai călătorit în ultimele 14 zile în străinătate. El este verificat în vamă, iar apoi se decide testarea aleatorie.

Plajă din Grecia
Plajă din Grecia

„Folosim testarea selectivă, algoritmul are nevoie de mai multe date ca punct de plecare pentru a calcula cu mai multă acuratețe cine va fi testat și cine nu. Am adunat aceste informații în zilele precedente de la alți turiști care au avut posibilitatea să vină cu avionul în Grecia. Pe măsură ce zilele trec și vom obține mai multe date vom putea să fim mai selectivi și mai avizați în felul în care vom face testarea. Problema aceasta va apărea doar în primele zile", a precizat ministrul grec al Turismului, Haris Theoharis, într-un interviu pentru Digi24.

El a dat asigurări că testarea nu se face discriminatoriu, ci doar prin baza datelor epidemiologice.

„Da (nr. țara este un factor de decizie), dar nu e vorba despre oamenii în sine, ci de datele epidemiologice dintr-o anumită arie geografică, acelea le luăm în considerare. Dacă un grec se întoarce din România are aceleași șanse să fie testat precum un român. Așadar nu e vorba despre cetățeni, ci despre țara de unde vin și despre cum evoluează situația acolo", a precizat el.

Problema care a intervenit a fost statutul României, care a devenit țară de zonă galbenă, cu a treia cea mai mare rată de infectări din Europa în ultimele două săptămâni. Astfel, toți pasagerii unor avioane care au aterizat la Atena și Heraklion (Creta) au fost testați și au fost nevoiți să aștepte rezultatul la hotel. Toate testele au fost negative.

La unica vamă terestră deschisă dinspre Bulgaria spre România, aflată pe traseul românilor, testarea acestora a fost considerabilă, mai ales pentru cei cu numere de înmatriculare de București sau Suceava și Prahova sau Argeș - zonele cu cei mai mulți bolnavi de Covid 19.

Relatările de pe forumurile de specialitate spun că joi cetățenii sârbi au fost aleși în număr mai mare pentru a fi testați, dar și în rândul românilor au fost alese persoane pentru fi testate, de cele mai multe ori una sau două din fiecare mașină, dar nu obligatoriu din fiecare mașină care intra în Grecia.

Conform comunicatului Autorităţii Elene pentru Sănătate Publică, au fost depistate, joi, 2 cazuri de coronavirus pe baza testărilor efectuate la Promachonas.

Pe 1 iulie au fost efectuate 1.121 de teste în rândul turiștilor care au intrat în Grecia și 5.889 pe aeroporturi.

Oficialii eleni îndeamnă la prudență

„E o chestiune operațională, vrem să ne asigurăm că totul merge bine la scară mică și că situația este sub control. Apoi vom redeschide și alte puncte pe măsură ce vom avea certitudinea că procedurile se vor desfășura fără probleme. Tot ce vrem este să ne asigurăm că avem la dispoziție toate mijloacele pentru a face controalele necesare, dar și pentru a veni în sprijinul și pentru a asigura în cele mai bune condiții fluxul de trecere", a explica ministrul grec al Turismului decizia de a permite intrarea în țară doar pe la Kulata.

Alte puncte de intrare în țară ar putea fi deschise în viitor, dar sezonul estival nu va fi precum cele din trecut, mai arată oficialul.

Imagine din insula Corfu
Imagine din insula Corfu

„Fără îndoială, nu e o vară ca toate celelalte, e un lucru valabil pentru toate țările. Împărtășim aceleași greutăți cu restul lumii și încercăm să distribuim această povară în cel mai bun mod posibil. Vom face tot ce ne stă în putință să deschidem cât mai curând alte variante de tranzit și să limităm problemele cu care se confruntă turiștii. Dar deocamdată cei care își fac planuri trebuie să ia în considerare că drumul cu mașina va fi mai lung", a arătat Haris Theoharis.

Izolarea nu este obligatorie

Oficialul a precizat că cei testați la intrarea în țară nu au obligația de a rămâne în izolarea până la aflarea rezultatului, dar este o recomandare făcută de autorități.

„Nu spunem că oamenii trebuie să se izoleze. Dacă cineva este testat, atunci trebuie să fie prudent. Până la urmă, toată lumea trebuie să fie prudentă, e un an ciudat, trebuie să fim precauți acasă și trebuie să fim precauți în țările unde mergem în vacanță. Dar după ce sunteți testat recomandarea noastră e să nu mergeți în prea multe locuri, pentru că dacă rezultatul este pozitiv va trebui să vă amintiți peste tot pe unde ați fost. Așadar, pentru a limita această posibilitate, cerem ca pentru 24 de ore să fiți mai precauți decât de obicei. Până la urmă e o chestiune de bun simț. Nu vreau ca cineva să se simtă sau să creadă că există vreun soi de izolare sau carantină, nu există așa ceva", a precizat ministrul elen.

Situația epidemiologică din Grecia

Joi, au fost raportate 21 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care 7 erau în rândul unor persoane care au venit din afara țării. Cele mai multe, zece, au fost depistate în orașul Xanthi.

Conform ministerului grec al Sănătății, de la debutul pandemiei au fost înregistrate 3.458 de cazuri de coronavirus cu 192 de decese.

Ludovic Orban îndeamnă la turism intern

Întrebat de situația românilor care merg în Grecia, premierul Ludovic Orban a subliniat că se fac demersuri diplomatice.

Nu suntem numai noi trataţi aşa, sunt trataţi aproape toţi cei care intră în Grecia. Se duc în concediu, sunt supuşi unui triaj, să nu îi zicem epidemiologic, supuşi unui tiraj, adică li se ia temperatura ... şi se creează efectiv blocaje. Evident că deja am pornit demersurile diplomatice şi încercăm să găsim o soluţie, astfel încât să nu mai existe aceste blocaje şi să nu mai piardă românii atâta timp în formalităţile pe care trebuie să le înregistreze la graniţă. Eu chiar am participat la o cvadrilaterală cu premierul Greciei, cu premierul bulgar şi cu preşedintele Serbiei în care ei ne invitau pe noi să ridicăm măsura izolării. Noi am ridicat măsura izolării după un criteriu pe care l-am stabilit, criteriul acesta va fi modificat, astăzi am decis să ne luăm după decizia Comisiei Europene în evaluarea celorlalte ţări. Care sunt sub noi nu sunt sub restricţie, care sunt peste noi ca nivel de infecţie sunt sub restricţie", a mai spus Orban.

El a îndemnat însă românii să aleagă să își petreacă vacanța în țară în actualele condiții epidemiologice de la nivel global.

Eu le spun românilor, decât să fie puşi în situaţia asta, de a pierde ore întregi în proceduri, să stea la coadă, e mai bine să îşi petreacă concediul în România", a afirmat premierul.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi o discuție telefonică cu omologul său grec, Nikos Dendias, în care a făcut apel pentru găsirea unor soluții pentru ca turiștii români ce merg în Grecia să nu fie afectați de timpi mari de așteptare și aglomerație în vamă.

În contextul întârzierilor înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetățenilor străini în Republica Elenă, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul elen, Nikos Dendias, căruia i-a prezentat situația cu care se confruntă cetățenii români aflați în tranzit către Grecia, făcând apel la identificarea unor soluții pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerării autoturismelor în acest punct de frontieră și sugerând deschiderea și altor puncte de frontieră, având în vedere demararea sezonului turistic. În context, a menționat ponderea importantă a turiștilor români în Grecia și necesitatea asigurării condițiilor optime pentru ca aceștia să poată ajunge în cele mai bune condiții la locul de petrecere a vacanței.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins de urgență demersuri pe lângă Ministerul de externe elen, atât prin intermediul Ambasadei României la Atena, cât și pe lângă Ambasada Greciei la București, solicitând autorităților elene identificarea rapidă a unor soluții care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas", transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG