Linkuri accesibilitate

Sassoli, nemulțumit că nu s-a condiționat acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept


 Președintele Parlamentului European, David Sassoli
Președintele Parlamentului European, David Sassoli

Parlamentul European nu va parafa un acord al liderilor UE cu privire la stimulentul masiv acordat statelor membre pentru refacerea după pandemia de coronavirus fără ca acordarea acestor bani să fie legată de respectarea valorilor democratice, a declarat miercuri șeful legislativului european, David Sassoli.

„Trebuie să vedem exact ce măsuri de intervenţie vor fi folosite”, a spus Sassoli, citat de Reuters, referindu-se la „valorile comune” ale UE care nu pot fi neglijate. „'Considerăm aceasta o chestiune deschisă, la care dorim să participăm. Aici nu vom fi mulţumiţi doar cu menţiuni de principiu'', a adăugat el.

Întrebat dacă legislativul european ar putea bloca acordul liderilor europeni privind fondul european de redresare şi bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, Sassoli a răspuns că el este hotărât ca Parlamentul European să fie respectat, exprimându-şi totodată nemulţumirea şi faţă de reducerea fondurilor alocate unor capitole în viitorul buget multianual, cum ar fi programul Erasmus.

Sassoli a spus și înaintea summitului european că europarlamentarii doresc ca accesul statelor membre la fondurile europene să fie condiţionat de respectarea statului de drept, dar Polonia şi Ungaria au amenințat că se vor opune prin veto oricărui demers de stabilire a unor astfel de condiţionalităţi.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie. Astfel, se va constitui, prin datorie comună, un fond european de redresare de 750 de miliarde de euro (din care 390 de miliarde granturi şi restul credite) iar bugetul multianual (2021-2027) va însuma 1.074 miliarde de euro. Declarația finală nu cuprinde condiţii care să lege accesarea fondurilor de situaţia statului de drept.

România are la dispoziție, în urma acordului pe buget și pe fondul de relansare economică, 79,8 miliarde, care se împart în:

  • 46,3 fonduri nerambursabile din bugetul UE;
  • 16,8 miliarde subvenții nerambursabile;
  • 16,7 miliarde împrumuturi potențiale (pe care România e liberă să le ceară sau nu).

Parlamentul European, a cărui aprobare este obligatorie, va analiza ansamblul acordului în ședință plenară, joi 23 iulie.

XS
SM
MD
LG