Linkuri accesibilitate

Moțiunea de cenzură prezentată de PSD va fi contestată la Curtea Constituțională


Ludovic Orban
Ludovic Orban

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că sesizează Curtea Constituțională privind un conflict juridic de natură constituțională pentru că Parlamentul a inițiat moțiunea de cenzură în sesiune extraordinară.

Șeful executivului a subliniat că sesizarea va fi depusă „fie în cursul zilei de azi (joi-n.r), fie în cursul zilei de mâine", și a solicitat PSD să nu înainteze cu procedurile parlamentare până în momentul în care nu va veni decizia Curții Constituționale. Cum judecătorii CCR sunt în vacanță până în luna septembrie, practic premierul Orban cere amânarea votului asupra moțiunii de cenzură, care, în cazul în care este adoptată, duce la căderea cabinetului său.

„Este fără precedent, în 30 de ani, și aici gândiți-vă în ce hal de debandadă s-a ajuns, în ce hal de dezorientare se află acest partid, PSD, să ajungă să facă ce nu s-a făcut în 30 de ani. Să depui moțiune de cenzură în vacanța parlamentară... Până acum, toate moțiunile de cenzură care au fost depuse au fost în sesiunile parlamentare, nu în vacanța parlamentară”, a spus Orban.

El a atras atenția și asupra unui alt aspect, anume că, tot în premieră, procedura de desfășurare a unei moțiuni se întinde pe parcursul a două sesiuni.

„Într-o sesiune au depus moțiunea, într-o sesiune voiau să citească moțiunea – sigur, s-au prins pe ultima sută de metri și au prelungit, înainte de citirea moțiunii de cenzură, sesiunea parlamentară care fusese convocată doar pentru data de 20, prin decizia Birourilor Permanente reunite, și doar pentru citirea moțiunii, și probabil voiau, în a treia sesiune extraordinară, să și dezbată și să voteze moțiunea de cenzură.

O asemenea lipsă de respect față de prevederile constituționale, o asemenea tratare în bășcălie a unei instituții fundamentale, în care noi credem, care este o instituție democratică, cum este instituția moțiunii de cenzură, eu n-am întâlnit la niciun fel de partid în ultimii 30 de ani", a afirmat Ludovic Orban în Parlament.

Moțiunea de cenzură intitulată „Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată" a fost citită joi în plenul Parlamentului. Data în care va fi discutată și votată în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului urmează să fie stabilită.

Social-democrații au anunțat că vor decide vineri, 21 august, în ședința CEX când vor propune Parlamentului să decidă data pentru votarea moțiunii.

Textul moțiunii și replica premierului

În replică la textul moțiunii citit în plen de senatorul Lucian Romașcanu, Ludovic Orban a acuzat PSD că a introdus date false și neadevărate pentru a ataca guvernul și a numit decizia depunerii moțiunii drept un gest iresponsabil.

„Eu asemenea colecție de minciuni, de date falsificate, o asemenea moțiune manipulatorie nu am văzut niciodată în istoria moțiunilor de cenzură, în 30 de ani. Deci aici sunt niște minciuni gogonate, care sunt contrazise de orice statistică oficială", a afirmat Ludovic Orban, în fața jurnaliștilor prezenți în Parlament.

El a menționat în rândul „minciunilor PSD": datele despre milionul de șomeri, scăderea salariului net sau numărul de zile în care România nu a avut posibilitatea de a impune carantina.

În textul moțiunii de cenzură, PSD le reproșează guvernaților că au impus restricții pe care nu le-au respectat.

„Și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia. Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca și cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască și fără distanțare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitați și interlopi”, susțin social democrații.

Textul moțiune menționează și episoadele în care liderii PNL au apărut fără mască în sediul Guvernului sau prezența lui Iohannis la Bruxelles.

„O națiune întreagă l-a văzut pe șeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalți lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecție. O națiune întreagă l-a văzut pe șeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanțare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populație obligația de a purta masca în spațiile închise!”, se arată în textul moțiunii.

De asemenea, reproșează liberalilor situația finanțelor publice și „devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”.

„Raportul recent al Curții de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgență a scos la iveală tunurile financiare incredibile date de guvernanți sub paravanul pandemiei. Raportul Curții de Conturi, pe care președintele Iohannis și premierul Orban se fac acum că nu-l văd, ca și cum nu ar fi existat niciodată, ne dezvăluie cea mai mare fraudă guvernamentală din ultimii 30 de ani. Este de-a dreptul revoltător!”, spun social democrații.

Suspiciunile de neconstituționalitate

Președintele Klaus Iohannis a menționat, la rândul său, o posibilă neconstituționalitate a demersului prin faptul că este făcut în timpul vacanței parlamentare.

„Moțiunea este neavenită. Pe lângă asta, există dubii în spațiul public cu privire la constituționalitatea acestui demers”, a punctat președintele, miercuri. „Nu s-a depus niciodată în vacanţă parlamentară, într-o sesiune extraordinară, o moţiune de cenzură. Sunt specialişti care susțin că este discutabil, sunt alţii care spun că este fezabil. După părerea mea, aici avem o temă care trebuie clarificată. Vom vedea dacă e neconstituţională sau nu”, a declarat președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă.

În Constituție există un articol, 113, care tratează moțiunea de cenzură, însă nu precizează și tipul de sesiune în care poate fi depusă - ordinară sau extraordinară.

În opinia unui fost președinte al CCR, Augustin Zegrean, nu există o problemă de constituționalitate în faptul că PSD a inițiat demersul în timpul unei sesiuni extraordinare.

În Constituție nu există nicio mențiune privind depunera unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară. Totuși, în Constituție este prevăzut faptul că se poate depune o singură moțiune de cenzură pe sesiunea parlamentară, cu excepția situațiilor în care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament.

Zegrean ridică o altă problemă însă. Fostul judecător CCR atrage atenția asupra faptului că PSD a depus moțiunea în ultimele zile ale sesiunii extraordinare și procedura nu se va finaliza în aceeași sesiune. Practic, este nevoie de o altă sesiune pentru prezentarea și supunerea acesteia la vot „ Moțiunea de cenzură are caracter de urgență. Termenul de dezbatere este la trei zile de la data la care a fost prezentată în ședință în camere, nu de când a fost depusă. Ea urmează să fie citită într-o ședință comună. Din acel moment, în trei zile trebuie dezbătută. Abia dacă se depășește acel termen va putea Orban să facă o plângere la CCR, dar nu pe conflict, ci pe nerespectarea Constituției, în dezbaterea moțiunii”, a explicat Zegrean.

Este o trimitere la articolul invocat din Constituție, care spune că o moțiune de cenzură poate fi inițiată o singură dată într-o sesiune, cu excepția cazului în care Guvernul își asumă răspunderea pentru o lege, iar singura modalitate de împotrivire la acest demers legislativ a Parlamentului este depunerea unei moțiuni de cenzură.

XS
SM
MD
LG