Linkuri accesibilitate

Aleksei Navalnîi a fost transferat în Germania. Liderul opoziției ruse e încă în comă, după presupusa otrăvire


Alexei Navalnîi a fost una din puținele voci critice la adresa lui Vladimir Putin și a dezvăluit mai multe scandaluri de corupție de la Kremlin
Alexei Navalnîi a fost una din puținele voci critice la adresa lui Vladimir Putin și a dezvăluit mai multe scandaluri de corupție de la Kremlin

Alexei Navalnîi a fost externat din spitalul din Omsk după întârzieri repetate privind transferul liderului opoziției ruse în Germania pentru a fi tratat în unul din cele mai mari spitale universitare din Europa după presupusa tentativă de otrăvire.

Un avion privat al organizației neguvernamentale Cinema for Peace a plecat din Omsk în dimineața zilei de sâmbătă pentru a îl transporta pe Navalnîi la spitalul Charite din Berlin, a arătat purtătoarea de cuvânt a opozantului rus.

„Lupta pentru viața și sănătatea lui Alexei abia începe, mai sunt multe prin care trebuie să trecem, dar măcar primul pas a fost făcut", a scris Kira Yarmish pe Twitter.

Ea a publicat și o imagine cu Navalnîi în timp ce este deplasat pe o targă de protecție la bordul avionului de caritate, alături de soția sa.

Alexei Navalnîi transportat spre aeronava care îl va transfera în Germania
Alexei Navalnîi transportat spre aeronava care îl va transfera în Germania

Șeful organizației neguvernamentale care a asigurat transportul aerian a declarat că Alexei Navalnîi a fost„stabil" în timpul zborului și la aterizare.

Navalnîi este în comă încă de joi dimineață când i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care trebuia să plece din Tomsk spre Moscova. Aeronava a făcut o aterizare de urgență în Omsk, unde Navalnîi a fost internat până sâmbătă dimineață.

Familia și aliații lui Navalîi s-au luptat pentru transferul său în Germania pentru tratament, dar doctorii ruși care îl tratau au refuzat timp de câteva ore să îl externeze din Omsk, pe motiv că nu era stabil pentru a putea zbura.

Dar la finalul zilei de vineri, un oficial de vârf de la spitalul din Omsk a declarat presei că Navalnîi poate fi transportat, fiind stabilizat.

Medicii germani care au sosit cu avionul medical au primit permisiunea de a îl examina, la începutul zilei, după ce inițial accesul le-a fost refuzat pe motiv că Navalnîi era într-o stare gravă.

Soția lui Navalnîi a făcut un apel către președintele rus Vladimir Putin pentru a permite transferul soțului său pentru tratament de urgență în Germania.

„Oficial fac apel la dumneavoastră, solicitându-vă să permiteți transferul lui ...Navalnîi...în Germania”, a scris într-o scrisoare adresată lui Putin, pe care Iulia Navalnaia a publicat-o pe rețelele sociale.

Kremlinul a precizat că refuzul inițial de a refuza transferul în Germania a fost bazat pe motive medicale.

Dar susținătorii lui Navalnîi au denunțat decizia drept un complot menit să îl mențină în Rusia până substanța cu care ar fi fost otrăvit nu mai poate fi identificată în organism.

Nu există un diagnostic oficial privind starea lui Alexei Navalnîi, dar echipa sa crede că a fost otrăvit din cauza activităților sale.

Purtătoarea sa de cuvânt crede că a fost otrăvit când a băut ceaiul pe care l-a luat din aeroportul din Tomsk.

Dar Aleksandr Murakhovski, medic-șef al spitalului din Omsk unde a fost internat, le-a spus jurnaliști că cea mai probabilă cauză ar fi tulburare metabolică legată de un dezechilibru de carbohidrați, potrivit agenției de știri TASS.

Afirmațiile medicului vin după ce Ivan Zhdanov, un asociat al lui Navalnîi a afirmat că „un ofițer de poliție de la spital tocmai a spus că otravă a fost găsită în corpul lui Alexei, care nu este periculoasă doar pentru el, dar și pentru cei din jurul său".

Uniunea Europeană a cerut o anchetă rapidă privind evenimentele care au condus la actuala stare de sănătate a opozantului rus.

„Suntem foarte îngrijorați de starea sănătății lui Alexei Navalnîi după presupusa otrăvire de ieri. Îi dorim o recuperare rapidă și completă. Așteptăm și o anchetă rapidă, independentă și transparentă. Dacă se confirmă, cei responsabili trebuie trași imediat la răspundere.

Avem încredere că autoritățile ruse vor respecta promisiunea de a permite ca domnul Navalnîi să fie transferat rapid și în siguranță în străinătate pentru a primi tratament medical, în concordanță cu dorința familiei. Suntem recunoscători medicilor germani pentru oferta de a îl prelua pe domnul Navalnîi în Germania pentru tratament", a transmis Nabila Masssrali, purtătoarea de cuvânt a Înalt Responsabilului UE pentru Afaceri Europene, Josep Borrell.

Casa Albă a anunțat, prin intermediul lui Robert O'Brien, consilierul pe probleme de securitate națională, că posibila otrăvire a lui Alexei Navalnîi este „extraordinar de îngrijorătoare” și ar putea avea un impact asupra relațiilor dintre cele două țări.

„Este un om foarte curajos. Un foarte curajos politician care s-a ridicat împotriva lui Vladimir Putin din lăuntrul Rusiei, iar gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de el și de familia lui”, a spus O'Brien într-un interviu la Fox News.

Kremlinul i-a urat lui Navalnîi însănătoșire grabnică, adăugând că nu există încă dovezi că ar fi fost otrăvit.

Cafeneaua unde Navalnîi a luat ceaiul se află într-o zonă securizată, la care se ajunge după controalele și check-in. Potrivit aceleiași agenții oficiale de știri din Rusia, o sursă a spus că interogarea angajaților cafenelei a arătat că aceștia știau foarte puțin despre ce s-a întâmplat.

Pavel Lebedev, un pasager care se afla în avionul cu care zbura și Navalnîi, a postat pe o rețea de socializare că liderul opoziției ruse s-a dus la toaletă imediat după decolare și nu s-a mai întors. Omul a spus că lui Navalnîi îi era foarte rău și gemea, însă pasagerilor nu li s-a comunicat nimic.

Notorietatea lui Alexei Navalnîi este strâns legată de dezvăluirile de corupție din Rusia.

A fost închis de mai multe ori în ultimii ani, i s-a interzis să candideze la președinția țării și la funcția de primar al Moscovei.

În trecut, Navalnîi a fost victima mai multor atacuri.

A suferit arsuri la ochi în 2017, după ce a fost atacat cu vopsea antiseptică.

În iulie 2019, s-a aflat în arest pentru 30 de zile pentru că a făcut apel la participarea la un protest neautorizat. În timpul detenției a fost transferat la un spital cu semne severe de alergie, care s-au dovedit a fi efecte ale unei otrăviri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG