Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan spune că „a făcut totul pentru a opri un abuz”


Nicușor Dan, candidatul PNL și al USR PLUS la Primăria Capitalei
Nicușor Dan, candidatul PNL și al USR PLUS la Primăria Capitalei

Nicușor Dan, candidatul PNL și al USR PLUS la Primăria Capitalei, a reacționat luni seară, după ce în spațiul public a apărut o înregistrare care încearcă să acrediteze ideea unei complicități între el și un interlop, deținător al unei construcții din Parcul Copiilor. El a spus că înregistrarea se încadrează în seria mijloacelor „murdare” prin care „mafia PSD” încearcă să împiedice îndepărtarea oamenilor săi „de la butoane”.

Înregistrarea audio a fost lansată de Dana Budeanu, o cunoscută a lumii mondene și prietenă a Gabrielei Firea, actualul primar general al Capitalei, care candidează pentru un nou mandat împotriva lui Nicușor Dan.

Gabriela Firea preia chiar ea mesajul pe pagina sa de Facebook, sub forma mai multor postări în care traduce înțelesul înregistrării audio, susținând că Nicușor Dan ar fi negociat de fapt în beneficiul unui interlop.

În replica dată luni seara, Nicușor Dan spune că înregistrarea, în care consilierul sectorului 4 „încearcă să forțeze, evident fără succes, vreo declarație compromițătoare” din partea sa, nu arată decât că a făcut „toate demersurile legale pentru a opri o acțiune abuzivă a administrației locale”.

„Mafia din PSD și urmașii lui Dragnea folosesc aceleași mijloace murdare cu care ne-au obișnuit pentru a încerca să oprească îndepărtarea de la butoane a lor și a administrației corupte, condusă de Gabriela Firea”, spune Dan. El arată că „înregistrarea pesedistă nu arată nimic altceva decât că a realizat toate demersurile legale pentru a opri o acțiune abuzivă a administrației locale.”

Nicușor Dan face și un preambul al demersurilor sale care să contextualizeze discuția dată publicității de Budeanu.

„În primăvară, informasem, în scris, Avocatul Poporului și Primăria Sectorului 4 despre demolarea ilegală pe care se pregătea s-o comită. La momentul înregistrării, acum câteva luni, partea vătămată încerca să ajungă la o soluție amiabilă.

Ca parte în proces, prin Asociația Salvați Bucureștiul, le-am cerut celor două părți să se întâlnească, împreună cu avocații lor, pentru a discuta. Până la urmă, procesul a continuat și justiția ne-a dat câștig de cauză, fapt care arată că acțiunea noastră a fost una legitimă.

Asociația Salvați Bucureștiul acceptă cazuri în care există premise serioase în privința săvârșirii unor abuzuri din partea autorităților. Până acum, ASB are 175 de procese câștigate în instanță în chestiuni de mediu, urbanism, construcții și patrimoniu.

Îi informez pe primarul licitațiilor trucate și pe primarul interlopilor că, indiferent câte manipulări încearcă să instrumenteze, nu vor reuși să acopere abuzul și corupția pe care le patronează. O aștept la dezbatere pe candidata PSD la Primăria Capitalei, să discutăm inclusiv despre cazul din sectorul 4. Curaj, Gabriela Firea!”, scrie Nicușor Dan pe contul său de Facebook.

În octombrie trecut, Gabriela Firea a distribuit pe contul personal de Facebook o postare a Danei Budeanu în care stilista le batjocorea pe Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, două activiste care construiesc exclusiv din donaţii primul Spital de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică de stat din România. Exprimarea la adresa celor două activiste civice era ireverențioasă.

Ulterior, Firea şi-a asumat preluarea postării şi și-a justificat demersul, invitată la televiziunea Digi 24, prin faptul că cele două activiste ar fi, de fapt, doar „o interfaţă“, fiind „împinse în faţă“ de un ONG în spatele căruia ar sta fostul ministru al sănătăţii din guvernul Cioloş, Vlad Voiculescu.

În urma acestei postări, Dana Budeanu a pierdut colaborarea cu Pro TV. Primarul general al Capitalei, care candidează pentru un nou mandat, nu s-a dezis de prietenia cu controversata reprezentantă a lumii mondene.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG