Linkuri accesibilitate

Șapte demisii în PNL după alegeri. Interdicție pentru alianțe locale cu PSD


Liberalii s-au reunit miercuri în prima ședință de după alegerile locale, iar șapte capete de lideri de filiale locale au căzut. Este vorba despre acei lideri din județele unde PNL a obținut scoruri sub pragul impus de la centru.

Cu ocazia ședinței, președintele PNL Ludovic Orban le-a transmis liderilor locali interdicția de a face alianțe cu PSD și le-a recomandat să discute cu partenerii de pe zona dreapta, USR și PMP. O excepție a fost trasată pentru orașele în care comunitatea maghiară este numeroasă unde se poate discuta cu UDMR pentru formarea unei majorități.

Ionel Palăr (Bacău), Cristinel Romanescu (Buzău), Adrian Albu (Satu Mare), Tinel Gheorghe (Ialomiţa) Alexandru Dănăilă (Brăila) și Lucian Heiuș (Hunedoara) și-au dat demisia în timpul ședinței. Anterior, Nicolae Robu a anunțat că părăsește conducerea filialei după înfrângerea din alegerile locale.

Am discutat în cadrul analizei filialele care nu au obținut performanță. În urma analizei mai mulți colegi președinți de filială și-au dat demisia de onoare. este vorba de filialele care au obținut un scor sub 27%", a declarat Ludovic Orban după ședință.

Un rezultat sub așteptări a înregistrat și filiala din București unde, deși candidatul susținut de liberali a câștigat Primăria Capitalei, la Consiliul General liberalii au obținut doar 19%.

Cu toate acestea, Ludovic Orban a declarat că nu este pus în discuție mandatul Violetei Alexandru deoarece a fost atins obiectivul de a câștiga Primăria Capitalei prin sacrificiul făcut de liberali de a nu înscrie un candidat propriu.

PNL a câștigat alegerile la București. A fost un sacrificiu făcut de a îl susține pe Nicușor Dan, dar unul necesar fără de care nu am fi câștigat Primăria. Partidul lua un scor mai bun cu un candidat propriu, dar obiectul a fost să punem capăt dezmățului PSD-ist de la primărie și obiectivul a fost atins", a subliniat Ludovic Orban.

La ședință a participat și noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, care nu a respins o înscriere în rândul liberalilor.

Ce se va întâmpla în viitor o să vedem. Pentru moment o să mă concentrez pe problemele pe care le are Bucureștiul. Am venit să discut cu partenerii de la PNL”, a arătat Nicușor Dan înainte de ședință.

Ludovic Orban a accentuat din nou scorul obținut de PNL la alegeri, dar a punctat că acesta putea fi mai bun și că la socoteală ar trebui puși și candidații independenți pe care i-a susținut.

Partidul Național Liberal este câștigătorul clar al alegerilor locale. Scorul politic obținut, de 34% la consiliul județean este cel mai mare scor politic opținut de PNL sau de orice altă formațiune de dreapta în 30 de ani de democrație. De asemenea, scorul obținut de candidații la funcția de președinte al CJ ai PNL este de peste 40% ca și scorul obținut de candidații la funcțiile de primari din toată țara care este de peste 40%. Chiar dacă nu am câștigat ca număr de primari, PSD de la 1.700 de primari a coborât în jurul cifrei de 1.400 iar noi de la 1068 am sărit la 1230. Mai așteptăm clarificarea situației în mai multe primării. De asemenea, PNL a mai și sprijinit candidați independenți, care au devenit câștigători cu susținerea PNL”.

Interzis la formarea de majorități cu PSD

Principala temă a ședinței liberalilor a fost fructificarea mandatelor obține prin formarea de majorități în consiliile locale și județene. Liberalii subliniază că nu vor să formeze majorități cu PSD, iar partenerii vor fi USR-PLUS și PMP. De altfel, în cursul acestei zile este programată o întțlnire între Traian Băsescu, Eugen Tomac și Ludovic Orban.

Interzicem tuturor organizațiilor locale să facă înțelegere sau alianță cu PSD. Partidele afine cu care suntem în colaborare de 4 ani și cu care am recomandat să se facă alianță sunt PMP și USR. În județele cu populație maghiară în care se găsesc puncte și programe comune am permis alianțe cu reprezentații UDMR din administrația locală", a transmis Ludovic Orban.

Deși nu a interzis explicit alianțele cu ALDE și Pro-România, președintele PNL le-a numit „niște PSD-uri mai mici".

Din ceea ce știu este o înțelegere la nivel național între PSD și cele 2 PSD-uri mai mici în care au zis că se unesc peste tot împreună", a arătat Ludovic Orban.

O discuție aparte o reprezintă posibile alianțe cu Partidul Ecologist Român, care a obținut scoruri bune în Oltenia și funcția de primar la Râmnicu Vâlcea prin Mircia Gutău.

Singura excepție este PER în Dolj. Dar depinde de orientare, pentru că în Vâlcea s-a făcut o înțelegere cu PSD. Acolo nici vorbă de înțelege în Vâlcea", a subliniat Orban.

Liberalii au câștigat, potrivit numărătorii paralele a voturilor, zece consilii județene în plus față de scrutinul din 2016, scorul lor total fiind 17 CJ. Datele nu sunt oficiale, urmând a fi confirmate oficial și anunțate de BEC.

Potrivit unei declarații făcute de Robert Sighiartău marți, PNL va avea peste 1.300 de primari din cele peste 3.000 de localități din România.

Doar că, dincolo de contabilizarea câștigătorilor la șefia orașelor sau a județelor, atât primarii, cât și președinții de consilii județene, au nevoie să fie susținuți de o majoritate în consiliile lor pentru a-și putea pune în practică proiectele.

În unele județe, situația pare că va fi foarte complicată, chiar dacă în prezent nu există o reprezentare a mandatelor în consilii, fie ele județene sau locale, până la anunțarea rezultatelor finale de către Biroul Electoral Central. În această situație, partidele mai mici, PMP sau Pro România, acolo unde vor reuși să obțină mandate, s-ar putea dovedi importante în negocierile pentru asigurarea unei majorități în consilii.

Deși parteneri în opoziției în timpul guvernelor PSD și cu candidați comuni în București, și alte câteva localități din țară, între PNL și USR-PLUS există numeroase animozități care vor face negocierile dificile.

Lucru vizibil deja la Constanța, unde, supărat de pierderea alegerilor la mică distanță, Stelian Ion a organizat o conferință de presă, luni, în care l-a atacat pe noul primar, punând astfel sub semnul întrebării capacitatea de colaborare a acestor formațiuni pentru formarea unei majorități în administrarea Constanței, care a ieșit, după 20 de ani, de sub influența PSD.

De asemenea, la Iași, spune că exclude o alianță cu Mihai Chirica, primarul din Iași, care a candidat din partea PNL. Ea a motivat decizia prin faptul trecut lui Chirica în rândurile PSD.

Liderul filialei PNL Iași, Costel Alexe, ales preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, a afirmat deja într-o conferinţă de presă, că liberalii nu iau în calcul să facă la Iaşi vreo alianţă cu PSD şi că transmite un mesaj formaţiunilor de dreapta pentru constituirea unor majorităţi atât în Consiliul Local, cât şi în CJ.

De altfel, și miercuri după ședință, Ludovic Orban a făcut mai multe reproșuri pentru lipsa de sprijin pe care a primit-o PNL de la USR în cursa pentru șefia Consiliului Județean, în ciuda faptului că liberii au sprijin candidatul lor în cursa pentru primărie.

Au fost câteva județe unde nu a funcționat foarte bine. Dau un exemplu la Bacău unde noi ne-am mobilizat și am susținut candidatul la primărie și a reușit să câștige. La nivelul județului nu s-a simțit o susținere egală", este reproșul făcut de liderul liberal.

Acestor neînțelegeri se adaugă și apropierea alegerilor parlamentare unde cele două formațiuni se bat pe un electoral cât de cât similar în gândire și astfel vor să profite de orice oportunitate pentru a arăta diferențele de viziune pentru a atrage cât mai mult electorat și, astfel, să obțină o influență mai mare în viitorul guvern și Parlament.

Liderul Uniunii Salvați România, Dan Barna și cel al PLUS, Dacian Ciolos,au enunțat principiile pe baza cărora se va face orice alianță: criteriile bunei guvernări, integritate, transparenţă și toleranţă zero la nepotism şi corupţie.

Un alt partener pentru liberali poate fi PMP, care are 50 de primari şi consilieri în 21 de consilii judeţene. Traian Băsescu a anunţat marţi seară o întâlnire între Eugen Tomac şi Ludovic Orban, pentru a discuta despre o eventuală alianţă, precizând că le-a transmis liderilor partidului că ”prima opţiune sunt liberalii”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG