Linkuri accesibilitate

Franța, 30.621 cazuri noi. Marea Britanie, 19.724. Londra, la un pas de carantină. Madridul, în stare de urgență


Al doilea val de coronavirus a lovit cu forță Europa. Cu circa 100.000 noi cazuri zilnic, Europa a depășit Statele Unite unde se raportează în medie peste 51.000 de infecții pe zi. Majoritatea țărilor europene au înregistrat un record de cazuri noi: Marea Britanie, Franța, Cehia, Germania, Olanda, Irlanda, Italia, Croația, Slovenia și Bosnia au raportat cifre record de infecții zilnice. România, după ce a atins miercuri recordul de 4.016, a înregistrat a doua zi de peste 4.000 de cazuri. Franța reinstituie starea de urgență și carantina pe timp de noapte, iar Londra va intra pe cel mai sever nivel de restricții după ce țara a înregistrat 19.724 de cazuri noi într-o singură zi dar și o creștere cu peste 2.500 de cazuri față de ziua anterioară. Toate aceste date arată că virusul este la un pas să îngenuncheze Europa care nu se va putea salva fără restricții severe.

Comisia Europeană a cerut joi țărilor membre să intensifice pregătirile împotriva noului val de infecții cu coronavirus și a recomandat măsuri comune pentru lansarea vaccinurilor în cazul în care acestea devin disponibile.

Cehia, cea mai puternică creştere de cazuri din Europa la numărul de locuitori

Cehia a atins un record de 9.554 de cazuri noi de coronavirus la o populație de 10,8 milioane de locuitori. Din cele 77.217 cazuri active, 2.678 au nevoie de spitalizare, motiv pentru care au fost mobilizate spitale mobile. Măștile de protecție au devenit obligatorii în spațiile publice încă de săptămâna trecută iar de săptămâna trecută a închis: săli de sport, piscine, cinematografe, teatre, muzee, galeriile de artă. Oficialii cehi au raportat 77.217 cazuri active, dintre care 2.678 au nevoie de spitalizare. Pentru a face față situației au început să fie instalate spitale mobile care să poată prelua pacienții infectați, arată Reuters. Ele vor fi dotate cu personal atât din sistemul sanitar cât și din cel militar.

Marea Britanie, 19.724 cazuri noi. Londra și mai multe orașe, la un pas de carantină

Marea Britanie a raportat 19.724 de noi cazuri, un nou record care reprezintă o creștere de 2.500 de noi infectări față de ziua anterioară, conform The Guardian. De asemenea au fost raportate 137 de decese, iar peste 4.000 de persoane sunt spitalizate.

Londra va intra de vineri noapte pe nivelul III de restricții, cel mai sever. Primarul Sadiq Khan a făcut presiuni pentru ca orașul să fie trecut la nivelul de alertă „ridicat”. Nu se vor putea efectua vizite sau întâlniri între persoanele care nu locuiesc în aceeași casă, iar barurile și cafenelele care nu servesc mâncare vor fi închise.

Mai mult de jumătate din populația Angliei se va afla acum sub restricții de alertă ridicate sau foarte mari. Zonele care vor intra în restricții de alertă ridicată în acest weekend sunt: Londra, Essex, Elmbridge (comitatul Surrey), Barrow-in-Furness (Cumbria), York, Nord-Estul Derbshire, Chesterfield.

Franța - Peste 30.000 de cazuri în 24 de ore. Carantină nocturnă la Paris și-n opt orașe

În ultimele 24 de ore, numărul de noi cazuri de infectare cu COVID-19 a ajuns la 30.621 în Franţa. S-a întâmplat pentru prima oară de la lansarea testelor pe scară mare, potrivit AFP. În ultimele 24 de ore, au decedat 88 de persoane, iar bilanţul total, de la începutul epidemiei, ajunge, în acest context, la 33.125.

Carantina nocturnă afectează Paris și alte opt orașe, adică 22 de milioane de oameni, va intra în vigoare la 17 octombrie și va dura cel puțin patru săptămâni, transmite BBC. Oamenii din capitală, precum și din Marsilia, Lyon, Lille, Saint-Etienne, Rouen, Toulouse, Grenoble și Montpellier vor trebui să rămână acasă între orele 21:00 - 06:00. Doar călătoriile esențiale vor fi permise. Carantina va afecta circa 20 de milioane de oameni. Amenzile pentru cei care încalcă restricţiile sunt de 135 de euro. Restaurantele vor putea face, totuşi, livrări.

Școlile vor rămâne deschise cu călătorii între regiuni permise în timpul zilei. Lyon, Lille, Grenoble și Saint-Etienne au devenit zone de „alertă maximă”. Barurile și restaurantele au trebuit să închidă, așa cum au făcut-o la Paris mai devreme în acea săptămână și la Marsilia luna trecută.

În toată Franța, întrunirile sunt limitate la 10 persoane, iar nunțile, petrecerile studenților și alte întâlniri în locații private sunt interzise. La Paris și în zonele din jur masca este obligatorie pentru oricine are peste 11 ani. Inclusiv la Toulouse, Nisa, Lille și Lyon.

Măștile trebuie purtate și la majoritatea locurilor de muncă

Madridul, în stare de urgență

Guvernul spaniol a impus vineri, 9 octombrie, stare de urgență de 15 zile în Madrid și zonele înconjurătoare.

Restricțiile impuse Madridului și orașelor din apropiere sunt puse în aplicare de 7.000 de polițiști.

Oficialii orașului s-au revoltat împotriva măsurilor impuse de guvern, spunând că starea de urgență este nejustificată.

Aproape cinci milioane de persoane sunt afectate de restricții, ceea ce înseamnă că oamenii nu pot părăsi Madridul și nici nu pot intra fără motive întemeiate, cum ar fi accesul la muncă și la școală. A fost interzis contactul social între diferite zone, iar hotelurile și restaurantele au o capacitate limitată la 50% și trebuie să se închidă la ora 23:00. Întâlnirile de familie și sociale sunt limitate la șase persoane, lăcașurile de cult la o treime din frecvența normală
Autoritățile catalane au ordonat închiderea tuturor barurilor și restaurantelor din regiune, începând cu 15 octombrie, timp de două săptămâni. Aceștia pot oferi doar mâncare la pachet.

Măștile de față trebuie purtate de oricine cu vârsta de peste șase ani în toate mijloacele de transport public și în spațiile publice interioare.

Olanda: Patru săptămâni de carantină parțială

Începând cu 14 octombrie, toate barurile, restaurantele și cafenelele au fost închise și au servit doar mâncare pentru luat acasă. Vânzarea de alcool în magazine și restaurante a fost interzisă după ora 20:00. Toate magazinele, cu excepția supermarketurilor, trebuie să închidă până la ora 20:00 în toată țara.

Oamenii sunt sfătuiți să rămână acasă și să lucreze de acasă cât mai mult posibil. Cel mult trei persoane pot merge în vizită la domiciliu și doar patru se pot întâlni în exterior, excepție făcând copiii sub 13 ani.

Evenimentele și concertele în aer liber și târgurile sunt interzise.

Măsurile vor rămâne în vigoare cel puțin patru săptămâni.

Măsurile anterioare, cum ar fi purtarea măștilor în transportul public, magazine și alte locuri interioare, se vor aplica în continuare. Școlile, sălile de sport, sondajele de înot și saunele vor rămâne deschise, iar copiii cu vârsta sub 18 ani pot continua să facă sport pentru amatori.

Germania - Restricții. 5000 de cazuri noi

Germania a înregistrat peste 5.000 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore, pentru prima dată din luna aprilie, a anunţat miercuri Institutul Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor, citat de agenția Dpa. Interzicerea adunărilor mari, precum festivalurile, evenimentele sportive cu spectatori și concertele, a fost prelungită în zonele cu rata de infecție ridicată.

Testarea pe aeroporturile germane este obligatorie pentru toți călătorii care sosesc din țări cu risc ridicat și începând cu 30 septembrie cei care vin din aceste țări trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile.

Cei care nu poartă mască în transportul public riscă o amendă de 50 de euro.

Autoritățile germane au convenit să introducă măsuri suplimentare în regiunile în care rata infecțiilor este ridicată. Adunările publice vor fi limitate la 50 de persoane și cele private la 25. Persoanele care nu lasă datele corecte de identificare la restaurante și baruri vor fi amendate. În Berlin, printre regiunile cu cea mai puternică creștere a infecțiilor, restaurantele și barurile trebuie să închidă la ora 23.00. Petrecerile și adunările private sunt limitate la 10 persoane.

Italia - Masca este obligatorie peste tot

Italia a impus purtarea obligatorie a măștilor de protecție atât în spațiile exterioare cât și în cele interioare, publice, în încercarea de a opri răspândirea virusului.

În școli, măștile sunt obligatorii pentru toți copiii cu vârsta de peste 6 ani atunci când circulă prin școală. Până pe 13 noiembrie, barurile și restaurantele trebuie să se închidă până la 24.00 sau 21.00 dacă nu au servire la masă. Oamenii nu se pot aduna în afara barurilor și restaurantelor între orele 21.00 și 06.00.

Sunt, de asemenea, interzise petrecerile în toate spațiile închise și în aer liber. Nunțile pot fi organizate dar numai cu maximum 30 de persoane.

Noi restricții au fost impuse în Provincia Latina de lângă Roma: închiderea barurilor, pub-urilor și restaurantelor la miezul nopții, nu mai mult de 4 persoane la o masă în restaurante, cel mult 20 de persoane la petreceri și ceremonii religioase, interzicerea vizitatorilor la spitale și case de îngrijire. Recomandarea ca oamenii să lucreze cât mai mult posibil de acasă.

Danemarca - Măștile sunt obligatorii în transportul public

A fost una dintre primele țări din Europa care a redeschis școlile în aprilie. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii august, numărul cazurilor a început să crească brusc.

Guvernul a stabilit că măștile sunt obligatorii în transportul public.

În Copenhaga și zonele din jur, unde s-a înregistrat o creștere a cazurilor, barurile, restaurantele și cluburile de noapte trebuie să se închidă la ora 22.00. La fel și petrecerile private și nunțile. Măștile trebuie purtate în restaurante, baruri și cafenele.

Belgia - Barurile și cafenelele se închid la 23.00

În capitala belgiană, Bruxelles, purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie în toate zonele publice, de la 1 octombrie, dar este recomandată în locurile în care distanța de 1,5 metri nu poate fi menținută.

Cu toate acestea, au fost introduse alte măsuri noi la Bruxelles: cafenelele și barurile trebuie să închidă la ora 23.00, iar alte unități de alimentație și care vândă băuturi până la 22.00. Măsurile au fost extinse în toată țara. Consumul pe piețele stradale este interzis.

Maximum patru persoane se pot aduna în jurul mesei într-un bar și doar patru persoane sunt permise într-un balon social. Cluburile de noapte rămân închise și nu sunt permise festivalurile.

Fanii fotbalului au voie să se întoarcă pe stadioane, dar numai la o parte din capacitate și doar cu măști de protecție.

Portugalia - Adunări mai mici

Pe măsură ce elevii s-au întors la școală și unii muncitori la birourile lor, au fost instituite noi restricții începând cu 15 septembrie. Acestea includ închiderea unităților comerciale până la ora 23.00 și limitarea întrunirilor la maximum 10 persoane.

Începând cu 15 octombrie, vor fi limtate întrunirile la maximum cinci persoane, petrecerile studențești, iar nunțile și botezurile sunt permise doar cu maximum 50 de persoane.

Grecia - Măștile, obligatorii

Măștile sunt acum obligatorii în toate spațiile publice interioare și în toate mijloacele de transport în comun din Grecia.

În septembrie, restricții mai stricte au intrat în vigoare în regiunea Attica, care include Atena: măștile de față trebuie purtate la locul de muncă și în toate locurile aglomerate din aer liber.

Au existat și alte restricții locale introduse pe unele insule grecești, iar testarea gratuită la fața locului a fost oferită persoanelor care sosesc pe continent de pe acele insule.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG