Linkuri accesibilitate

PNL și USR-PLUS, colaborare cu năbădăi


Cei doi președinți ai PNL și USR-PLUS, Ludovic Orban, respectiv, Dan Barna, afirmă că alianța lor de guvernare este una „naturală”. Între timp, oamenii din partid se atacă sau răspund la atacuri ridicând un semn de întrebare major: cât de fezabilă ar fi alianța de guvernare după alegeri?

Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a declarat la RFI că USR-PLUS nu este prima variantă de partener de guvernare pentru PNL.

Fenechiu a afirmat că „prioritatea noastră este să facem un Guvern împreună cu partidele care ne sunt colege în PPE, aici mă refer la PMP și UDMR” și că, dacă nu vor exista destule voturi în urma acestei configurații, abia atunci ar intra în discuție și USR-PLUS.

Declarația lui Fenechiu contrazice spusele șefului său, premierul Ludovic Orban.

Într-un interviu acordat Europei Libere, Orban spunea că „USR-PLUS este prima noastră opțiune. Suntem de aproape patru ani de zile împreună, am luptat pe băncile Opoziției în primă fază, ulterior am reușit să dăm jos guvernul PSD împreună”.

Și Dan Barna, președintele USR-PLUS, a precizat pentru Europa Liberă că „scenariul foarte previzibil este această coaliție, zic eu naturală în actualul context al României”, după ce fusese întrebat dacă există un scenariu în care PNL și USR-PLUS nu ar guverna împreună.

E drept, într-un interviu pentru Europa Liberă, Fenechiu a afirmat mai demult că PMP este prima opțiune de alianță a PNL, spunând că „va fi aliatul tradițional, firesc și previzibil al nostru”.

Despre USR-PLUS, Fenechiu aprecia după alegerile locale că este convins că „USR- PLUS își dorește să fie alături de PNL” pentru că liberalii ar fi „singurul partid care poate învinge PSD acum”.

Cu ce ochi vede USR-PLUS colaborarea cu PNL?

Europarlamentarul Cristian Ghinea explică pentru Europa Liberă că „cei doi președinți de partid transmit un mesaj clar de colaborare”, dar că, din punctul de vedere al USR-PLUS, vor exista anumite condiții.

La alegerile parlamentare, vom primi un mandat clar de la cetățeni să reformăm România și recunosc că din acest punct de vedere USR-PLUS este un partener dificil, pentru că scopul nostru în viață nu este să fie PNL fericit”, subliniază Ghinea.

Europarlamentarul descrie PMP ca „un cățel care a primit un os și mă refer aici la cele peste 500 de posturi în administrația centrală și locală pe care PNL le-a dat. Așa că baletul acesta cu alianța pe valori creștin-democrate este doar spectacol”.

Ghinea spune că USR-PLUS încearcă „să menajeze relația cu PNL, noi răspundem la unele atacuri de la oameni mici din PNL, și nu mă refer la Orban, însă nu declanșăm atacuri la adresa liberalilor”.

„În 2017 eram izolați, acum am ajuns un partid capabil să își impună agenda și mandatul de la alegători. Cel mai probabil vom ajunge să guvernăm împreună, dar nu va mai fi un cec în alb sub nicio formă”.

Europarlamentarul acuză că din cele 16 puncte din acordul de susținere a Guvernului Orban „PNL a mimat că face ceva doar la câteva, în rest nimic. Așa țeapă nu vom mai lua, vom negocia ca în Germania pe angajamente. Chiar dacă va dura mult evităm ca, mai încolo, cineva să se bosumfle”.

Conform ultimului sondaj IMAS, din 30 octombrie, PNL ar fi creditat cu 32,6% din voturi, USR-PLUS cu 20,4%.

PMP este foarte puțin sub pragul electoral de 5% (4,8%), dar ținând cont de marja de eroare ar putea fi peste. Iar UDMR este puțin peste, cu 5,1%.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG