Linkuri accesibilitate

Democrații au depus rezoluția prin care cer destituirea lui Trump și-l acuză oficial de „incitare la insurecție”


SUA - Președintele Donald Trump
SUA - Președintele Donald Trump

Democrații din Camera Reprezentanților și-au prezentat luni oficial rezoluția prin care-l acuză pe președintele Donald Trump de „incitare la insurecție” pentru rolul său în revoltele de săptămâna trecută de la Capitoliu, transmite CNN.

Depunerea rezoluției marchează deschiderea formală a procedurii de destituire.

Democrații au încercat, de asemenea, să propună luni o rezoluție prin care îl îndeamnă pe vicepreședintele Mike Pence să invoce al 25-lea amendament pentru a-l extrage pe Trump de la putere, dar republicanii din Cameră au blocat cererea.

Articolul unic de punere sub acuzare face referire la afirmațiile false repetate de Trump, că a câștigat alegerile, și la discursul său adresat mulțimii adunate la Ellipse, pe 6 ianuarie, când i-a incitat pe participanții la miting să invadeze Capitoliul.

De asemenea, citează apelul lui Trump către secretarul de stat republican din Georgia, pe care președintele l-a îndemnat să „găsească” suficiente voturi pentru ca Trump să câștige statul.

„Prin toate acestea, președintele Trump a pus grav în pericol securitatea Statelor Unite și a instituțiilor sale de guvernare”, spune rezoluția.

„El a amenințat integritatea sistemului democratic, a obstrucționat transferul pașnic al puterii și a pus în pericol altă putere a statului. Prin urmare, a trădat încrederea primită ca președinte, cu vătămarea manifestă a poporului Statelor Unite", se mai spune în text.

Rezoluția, introdusă de democrații David Cicilline din Rhode Island, Jamie Raskin din Maryland și Ted Lieu din California, citează al 14-lea amendament al Constituției SUA, care interzice oricărei persoane implicată într-o insurecție sau rebeliune împotriva Statelor Unite să ocupe funcția de președinte.

Președintele Camerei, Nancy Pelosi, a anunțat încă de duminică seară că democrații din Camera Reprezentanților vor întocmi o rezoluție de punere sub acuzare în această săptămână, cu excepția cazului în care Pence va invoca al 25-lea amendament pentru ca, împreună cu majoritatea cabinetului, să-l extragă pe Trump de la putere.

Miercuri dimineață, Trump s-a adresat unei mulțimi numeroase de susținători adunate în centrul Washingtonului.

Discursul lui Trump a inclus apeluri pentru ca vicepreședintele Mike Pence să depășească limitele sale constituționale și să răstoarne rezultatele alegerilor. „Sper că Mike va face ceea ce trebuie. Sper acest lucru deoarece, dacă Mike Pence face ceea ce trebuie, câștigăm alegerile. Tot ce trebuie să facă vicepreședintele Pence este să trimită documentele înapoi la state pentru revalidare; în acest fel, eu devin președinte și voi veți fi cei mai fericiți oameni", a spus Trump la un miting pe Ellipse.

„Sper că Mike Pence intervine pentru noi. Sigur că, dacă nu va interveni, nu îl voi mai plăcea atât de mult”, a continuat el.

Susținând în continuare teza nedovedită a fraudării alegerilor, Donald Trump a scris și pe Twitter că „vicepreședintele are puterea de a respinge electori aleși în mod fraudulos”.

Chiar și după ce susținătorii săi au invadat Capitoliul și l-au vandalizat, îndemnându-i să meargă acasă, Trump a continuat să vorbească de fraudarea alegerilor. „Știu că suferiți, ne-au furat victoria, am câștigat detașat, dar e timpul să mergeți acasă, trebuie să fim pașnici, să respectăm ordinea, alegerile au fost fraudate, dar mergeți acasă. Plecați acasă acum, trebuie să fie liniște, pace. Nu vrem să fie nimeni rănit. Plecați acasă, vă iubim, știu cum vă simțiți, dar plecați acasă și plecați în liniște”.

Pentru incitarea sa, Trump s-a ales cu conturile blocate. Răul a fost, însă, făcut.

La câteva ore de la scenele care au șocat o lume întreagă au apărut tot mai multe apeluri privind punerea sub acuzare și retragerea din funcție a lui Donald Trump, în temeiul celui de-al 25-lea amendament și luarea de măsuri împotriva colegilor din Congres care au încurajat teoriile conspirației lansate de președinte.

Cu doar două săptămâni până la depunerea jurământului lui Biden, totuși, este puțin probabil ca procesul de inculpare cu scopul demiterii să poată fi demarat, iar votul din Senat ar deveni aproape imposibil.

Congresul SUA a validat joi dimineață victoria lui Joe Biden la alegerile din 3 noiembrie.

După actele de violență comise cu o seară în urmă de simpatizanții săi care au luat cu asalt Capitoliul, președintele în funcție Donald Trump a dat asigurări că va fi un transfer pașnic al puterii.

Ce presupune procedura de impeachment?

Potrivit Constituției SUA, Camera Reprezentanților puterea exclusivă să pună sub acuzare un oficial și transformă Senatul în singura curte care va gestiona procesul aferent.

Președintele, Vicepreședintele și toți ofițerii civili din Statele Unite vor fi destituiți din funcție prin punere sub acuzare și condamnare pentru trădare, mită și alte infracțiuni și delicte majore”, prevede articolul 2, secțiunea 4 din Constituția SUA cu privire la procedura de impeachment.

Care sunt pașii?

Există mai mulți pași de urmat pentru punerea sub acuzare a unui președinte în care Camera Reprezentanților și Senatul au roluri bine definite.

Rolul Camerei Reprezentanților

  1. Comisia juridică din Camera Reprezentanților decide în baza articolului 2, secțiunea 4 din Constituția SUA dacă declanșează procedura de punere sub acuzare.
  2. Dacă procedura este activată, președintele Comisiei juridice propune o rezoluție prin care cere Comisiei să înceapă o anchetă care să premeargă punerii sub acuzare.
  3. În urma anchetei, Comisia juridică va trimite încă o rezoluție plenului Camerei Reprezentanților prin care fie cere punerea sub acuzare (motivată de articolele aferente), fie nu găsește motive în acest sens.
  4. Dacă unul din articolele privind punerea sub acuzare întocmite de Comisia juridică este votat printr-o majoritate simplă, atunci președintele va fi pus sub acuzare.

Rolul Senatului

  1. Senatul SUA primește articolele de punere sub acuzare din partea Camerei Reprezentanților.
  2. Senatul formulează regulile și procedurile pentru organizarea unui proces.
  3. În cadrul procesului care se declanșează, președintele va fi reprezentat de avocații săi. ”Boxa acuzaților” va fi reprezentată de un grup de membri din Camera Reprezentanților. Procesul va fi prezidat de președintele Curții Supreme, iar cei 100 de senatori vor reprezenta juriul.
  4. Senatul se va reuni în sesiune privată pentru a dezbate asupra verdictului.
  5. Senatul, în sesiune publică, va vota asupra verdictului, fiind necesară o majoritate de două treimi din senatori pentru condamnarea președintelui.
  6. Senatul va vota apoi înlăturarea din funcție a președintelui.
  7. Senatul ar putea, de asemenea, să voteze printr-o majoritate simplă o prevedere care să-i interzică președintelui să mai dețină o funcție publică în viitor.

Procedura provine din istoria constituțională britanică.

Există doar trei președinți acuzați în istoria Statelor Unite, adică doar trei președinți au fost acuzați de Camera Reprezentanților: Andrew Johnson, Bill Clinton și Donald Trump.

În cazul lui Richard Nixon, acesta și-a dat demisia în 1974 înainte de a fi pus sub acuzare.

Până în prezent, nu a existat un președinte demis din funcție prin procesul de destituire. Andrew Johnson, Bill Clinton și Donald J. Trump nu au fost condamnați de Senat.

Potrivit amendamentului 25 din Constituția SUA adoptat în 1967, succesiunea la funcția prezidențială îi permite vicepreședintelui să preia atribuțiile poziției de președinte al Statelor Unite până la următoarele alegeri. Dacă acesta nu poate exercita funcția prezidențială, atunci aceasta este preluată de președintele Camerei Reprezentanților și, în ultimă instanță, de secretarul de stat al SUA.

Donald Trump, cel de-al 45-lea președinte al națiunii, a fost pus sub acuzare pe 18 decembrie 2019, când Camera Reprezentanților a aprobat articolele de punere sub acuzare care îl acuzau de abuz de putere și obstrucționare a Congresului.

Acuzările au rezultat dintr-un apel telefonic din 25 iulie 2019 între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În timpul acestui apel, Trump s-ar fi oferit să acorde Ucrainei un ajutor militar de 400 de milioane de dolari în schimbul acordului dat de președintele ucrainean de a anunța anchetarea contracandidatului său la președinție, Joe Biden și a fiului său Hunter, care aveau relații de afaceri cu compania de gaze ucraineană Burisma. Acuzarea a stabilit că Trump a abuzat de puterea sa acordată constituțional prin solicitarea asistenței politice din partea unui guvern străin și a intervenției în alegerile prezidențiale din SUA din 2020. A doua acuzație, de obstrucționare a Congresului, a rezultat din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Donald Trump a fost învestit în funcția de cel de-al 45-lea președinte al SUA pe 20 ianuarie 2017.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG