Cu o întârziere de aproape trei luni, legea bugetului de stat a ajuns în Parlament și urmează să primească votul final săptămâna viitoare. Până atunci, bătălia se va da, în principal, în comisia de buget-finanțe, unde PSD a pregătit câteva mii de amendamente la proiectul de buget. Pentru a fi adoptate, social-democrații trebuie să producă o fisură în Coaliția de guvernare, care deține majoritatea în plen.
Premierul Cîțu le-a solicitat parlamentarilor PNL, USR-PLUS și UDMR să nu depună vreun amendament și să susțină țintele economice stabilite de Guvern.
Termenul limită pentru depunerea amendamentelor a fost ora 10:00, iar procedura continuă cu avizul în comisiile de specialitate. Comisia de buget- finanțe își începe activitatea la ora 16:00. Raportul final asupra proiectul legii bugetului de stat și al asigurărilor sociale este programat să fie adoptat sâmbătă.
Votul final în plenul reunit va fi dat marți, după care legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
„Nu-mi face vreo plăcere să-i sun pe Orban și Cîțu, dar o viață mai bună pentru copiii țării merită orice efort. Sper că ambii vor înțelege că nu contează al cui e amendamentul, ci mai important este ce înseamnă pentru copii majorarea alocațiilor”, a anunțat președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Majorarea alocațiilor și a punctului de pensie cu 40% reprezintă amendamente depuse de social-democrați pentru bugetul pe 2021.
Ținta de deficit este de 7.16%, iar premierul Cîțu a declarat că, dacă toate amendamentele PSD ar fi adoptate, deficitul ar ajunge la 13%. Potrivit prim-ministrului, majorarea alocațiilor și a pensiilor, efectuată în cea de-a doua parte a lui 2020, are un impact bugetar de 10 miliarde asupra bugetului din acest an.
„Nu sunt de acord să susțin aberațiile PSD votate în Parlament”, a fost mesajul premierului. El a promis că guvernul va folosi banii europeni pentru a demara reforma în domeniul sănătății și al transporturilor. Florin Cîțu a insistat pentru un buget multianual, în care investițiile să joace un rol cheie: 250 de miliarde de lei în următorii patru ani.
Nu sunt de acord să susțin aberațiile PSD votate în Parlament.Premierul Florin Cîțu
Înaintea ca legea bugetului de stat să fie votată, a trecut de Senat așa-numita lege privind plafoanele, cea care stabilește indicatorii macroeconomici.
Pentru atingerea țintei de deficit, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care nu se mai acordă vouchere de vacanță în 2021, iar călătoriile studenților sunt subvenționate cu doar 50%. De asemenea, salariile din domeniul bugetar au fost înghețate pentru 2021, ceea ce a generat mai multe proteste ale unor sindicate.
Cum se împart banii:
- Ministerul Muncii: 53,7 miliarde lei
- Ministerul Educației: peste 28,5 miliarde lei
- Ministerul Agriculturii: 25,9 miliarde lei.
- Ministerul Afacerilor Interne: 20,9 miliarde lei
- Ministerul Finanțelor: 5,39 miliarde lei
- Ministerul Sănătății: 17,49 miliarde lei
- Ministerul Transporturilor: 14,12 miliarde lei
- Ministerul Apărării: 20 miliarde lei
- Ministerului Dezvoltării: 7,15 miliarde lei
- Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: 6,58 miliarde lei
- Ministerul Cercetării și Inovării: 1,92 miliarde lei
- Ministerul Culturii: 894,2 milioane lei.
- Ministerul Energiei: 889 milioane lei
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: 2 miliarde lei
- Ministerul Afacerilor Externe: 1,11 miliarde lei
- Ministerul Justiției: 4,68 miliarde lei
- Ministerul Apelor și Pădurilor: 1,32 miliarde lei
- Ministerul Public: 1,54 miliarde lei
- Ministerul Tineretului și Sportului: 543,1 milioane lei
- Secretariatul General al Guvernului: 1,98 miliarde lei
- SRI: 2,7 miliarde lei
- SIE: 390,7 milioane lei
- SPP: 397 milioane lei
- STS: 622,1 milioane lei
- Camera Deputaților: 478,8 milioane lei
- Senat: 249,8 milioane lei
- Administrația Prezidențială: 58,8 milioane lei
Facebook Forum