Linkuri accesibilitate

Strategia pentru buget. Argumentul premierului Cîțu și conflictul mocnit cu Ludovic Orban


Premierul Cîțu mizează pe sprijinul președintelui Klaus Iohannis pentru a-i convinge pe parlamentari să nu aprobe amendamente la Legea bugetului de stat. Klaus Iohannis l-a nominalizat premier pe Florin Cîțu, în decembrie 2020, cerând să fie respectată ținta de deficit de 7%.
Premierul Cîțu mizează pe sprijinul președintelui Klaus Iohannis pentru a-i convinge pe parlamentari să nu aprobe amendamente la Legea bugetului de stat. Klaus Iohannis l-a nominalizat premier pe Florin Cîțu, în decembrie 2020, cerând să fie respectată ținta de deficit de 7%.

Coaliția de guvernare a decis ca votul pentru bugetul pe 2021 să fie dat săptămâna viitoare în Parlament. PSD pregătește mii de amendamente.

Premierul insistă ca prima dată să fie votată legea plafoanelor, cea care stabilește indicatorii macroeconomici, cel mai important fiind ținta de deficit.

Florin Cîțu a intrat în ședința Biroului Executiv al PNL cu mesajul clar: „nu sunt bani pentru amendamente”. Parlamentarii, dar mai ales primarii, doreau să propună amendamente la bugetul trimis de Guvern în forul legislativ. Premierul a explicat că ținta de deficit de 7.16% a fost asumată de Guvern și este susținută de președintele Klaus Iohannis.

Argumentul de autoritate al premierului a fost că orice modificare în Parlament trebuie să aibă în spate o notă de fundamentare privind sursa de finanțare. Potrivit lui Florin Cîțu, președintele Iohannis va trimite la reexaminare bugetul votat în Parlament dacă nu se înscrie în parametrii conveniți și pot apărea „surprize neplăcute” pentru buget.

Votul va avea loc săptămâna viitoare

În calendarul stabilit, votul pentru bugetul de stat urmează să fie dat săptămâna viitoare. Bugetul o să fie aprobat din nou în Guvern astăzi, cu observațiile venite de la Consiliul Legislativ. După ce este trimis în Parlament, urmează perioada pentru depunerea de amendamente. Două zile stă în comisia de buget-finanțe, cel puțin. În aceste condiții, votul final urmează să fie dat săptămâna viitoare”, au declarat surse din conducerea PNL.

În Biroul Executiv al PNL s-a dat un vot prin care deputații și senatorii partidului nu au voie să depună amendamente la proiectul de buget.

Am formulat unele propuneri înainte de forma finală a proiectului de buget, ele sunt susținute de parlamentari și șefii Consiliilor Județene. Unele au fost aprobate, altele nu”, a spus Ludovic Orban.

O dispută mocnită există între președintele liberalilor și premier, după ce primul a dorit să schimbe modul în care se acordă subvențiile pentru călătoriile studenților pe calea ferată. În forma aprobată în Guvern prin Ordonanța de Urgență, se prevede o gratuitate de 50% pentru călătoriile cu trenul. Deputatul Florin Roman și Ludovic Orban intenționează să depună un amendament la Ordonanța de Urgență pentru ca studenții să aibă dreptul la un număr de călătorii gratuite.

Orban susține că acest amendament nu este la proiectul bugetului de stat, ci la OUG. Dar măsura are impact bugetar, iar Cîțu nu este de acord cu ea. Dacă nu depășește suma alocată în prezent, nu este o problemă”, au precizat surse din conducerea PNL pentru Europa Liberă.

Premierul le-a cerut colegilor să voteze prima data în Parlament legea privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar.

Situația minerilor din Hunedoara

Coaliția și conducerea PNL au discutat și despre situația minerilor din județul Hunedoara.

Premierul le-a transmis că există posibilitatea să fie plătite salariile pe următoarele trei luni, dar nu și celelalte beneficii din urmă. Minele sunt în insolvență. Ministrul Energiei ne-a informat că administratorul dorea să își dea demisia, dar a fost convins să rămână pentru a plăti salariile minerilor”, au susținut surse din PNL.

Europarlamentarul Rareș Bogdan i-a reproșat ministrului Popescu felul în care acesta a gestionat situația din Valea Jiului.

PSD amenință cu mii de amendamente

Social-democrații au declarat că au pregătit mii de amendamente pe care urmează să le susțină în plenul reunit.

Sunt peste o sută de amendamente per județ, vedem câte rămân la final”, au afirmat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.

Amendamentele PSD vizează majorarea punctului de pensie, creșterea alocațiilor, dar și creșteri ale salariilor bugetarilor. Alexandru Rafila va susține alocarea banilor necesari pentru funcționare celor 200 de centre medicale comunitare, proiect susținut de PSD.

Premierul Florin Cîțu a subliniat că dacă amendamentele PSD ar fi adoptate în forul legislativ, deficitul bugetar ar crește spre 13% și nu s-ar putea încadra în ținta de 7.16%.

Strategia PSD vizează susținerea fiecărui amendament în plen, ceea ce ar putea duce la situația ca dezbaterile să se întindă pe mai multe zile.

Ședința de plen va fi condusă de Ludovic Orban. Mizăm pe mobilizarea parlamentarilor și să nu permitem ca PSD să amâne votul pentru buget”, au precizat surse din PNL.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a amenințat că PSD va depune o moțiune de cenzură dacă toate amendamentele social-democraților sunt respinse.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG