China a adoptat mai multe modificări la legislația electorală din Hong Kong prin care va întări controlul asupra orașului, informează presa de stat citată de BBC. Scopul reformelor este de a se asigura că numai figurile „patriotice” pot candida pentru poziții de putere.
Odată cu noile schimbări, viitorii parlamentari vor fi verificați mai întâi pentru fidelitatea lor față de continent. Criticii avertizează că va însemna sfârșitul democrației, deoarece elimină orice opoziție din parlamentul orașului.
Detaliile publicate în rapoartele anterioare ale presei de stat au indicat că planul va aduce modificări la Consiliul legislativ parlamentar din Hong Kong, facilitând efectiv interzicerea politicienilor considerați critici cu politica de la Beijing. Toți candidații potențiali vor fi examinați și influența membrilor aleși în mod democratic va fi diminuată.
Toată opoziția față de Partidul Comunist Chinez a fost efectiv eliminată din Hong Kong în urma ultimelor acțiuni ale Beijingului.
Ultima dată când s-au ținut singurele alegeri reale în Hong Kong - cele pentru guvernele locale - tabăra pro-democrație a preluat controlul asupra tuturor consiliilor de district, cu excepția unuia singur. Acest lucru a înspăimântat în mod clar Beijingul, așa că acum i-au oprit pe candidații pro-democrație să stea deloc.
Când aceste schimbări au fost anunțate în urmă cu câteva săptămâni, au atras critici la nivel internațional.
Pe Twitter, ministrul de externe al Australiei, Marise Payne, a vorbit despre îngrijorarea țării sale că noile aranjamente din teritoriu ar „slăbi instituțiile sale democratice”. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a descris acțiunile ca pe un „atac asupra democrației”.
Controverse apar și cu privire la faptul dacă aceste reforme vor schimba „Legea Fundamentală" - un acord încheiat între Marea Britanie și China prin care Hong Kong a revenit sub administrarea Beijingului. Prin acord erau consfințite libertățile fundamentale pentru Hong Kong până în 2047.
Acordul de predare între Marea Britanie și China a dat teritoriului mai multe libertăți decât sunt pe continent, asigurându-se că aceste libertăți vor rămâne neatinse timp de 50 de ani până în 2047 sub principiul „o țară, două sisteme”.
De atunci, Beijingul și-a intensificat treptat influența asupra Hong Kong-ului. Criticii susțin că China încalcă acordul, dar Beijingul neagă acest lucru.
După ani de proteste pro-democrație, demonstrațiile din 2019 s-au transformat în valuri de violență între activiști și poliție - și câștiguri majore pentru opoziție la alegerile locale.
În 2020, Beijingul a adoptat o controversată lege privind securitatea națională, adăugând-o și o anexă la Legea fundamentală, care a redus în esență autonomia judiciară a Hong Kong-ului și a facilitat pedepsirea manifestanților.
De atunci, o listă lungă de voci critice au fost arestate în temeiul legii care prevede închisoare pe viață ca sentință maximă.