Linkuri accesibilitate

Rapelul se poate face la un centru din apropierea locuinței | Primul centru de vaccinare drive-through, în București


În Piața Constituției s-a deschis primul centru de vaccinare de tip drive- through cu patru fluxuri

Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că platforma de programare la vaccinare a fost optimizată şi permite schimbarea centrului pentru efectuarea rapelului. Astfel, oamenii care au făcut prima doză de vaccin în altă localitate, pentru că acolo au găsit locuri disponibile, vor putea face a doua doză la un centru din apropierea locuinței, dacă acolo sunt locuri libere.

Platforma informatică a fost optimizată! Din această seară, platforma informatică dezvoltată de STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost optimizată, fiind posibilă schimbarea centrului de vaccinare pentru efectuarea rapelului”, a transmis, iercuri seară, CNCAV.

De acum, platforma permite afişarea centrelor în funcţie de vaccinul administrat. Astfel, în dreptul fiecărui centru apare numele serului cu care se asigură imunizarea.

Este posibilă schimbarea centrului de vaccinare pentru efectuarea rapelului cu minim 72 de ore înainte de programare.

În plus, în Piața Constituției din Capitală, s-a deschis joi primul centru de vaccinare de tip drive- through cu patru fluxuri. Centrul va funcţiona zilnic, în intervalul orar 08.00-20.00, iar personal specializat va administra serul produs de Pfizer.

Autorităţile precizează care sunt lucrurile pe care trebuie să le cunoască cei care se prezintă la centrul de vaccinare drive- through:

 • Agenţii de îndrumare a traficului asigură fluidizarea accesului către zona de triaj, vaccinare şi supraveghere post vaccinare;
 • La punctul de triaj medical se aplică procedurile şi instrucţiunile în vigoare referitoare la triajul persoanelor; medicul verifică chestionarul sau asistă completarea acestuia, după caz, şi validează criteriile medicale pentru vaccinare;
 • Vaccinarea se efectuează persoanelor aflate în mijlocul de transport, fără a fi necesară părăsirea autovehiculul sau a spaţiului special amenajat după caz;
 • După vaccinare, agenţii de îndrumare indică traseul către zona de supraveghere post vaccinare;
 • Zona de supraveghere post-vaccinare este asigurată de personal medical (medic şi asistenţi) sau personal auxiliar instruit pentru identificarea persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală pe perioada de supraveghere;
 • În perioada de supraveghere, se emite adeverinţa de vaccinare iar medicul înscrie pe aceasta data la care se va efectua cea de a doua doză;
 • În funcţie de tipul vaccinului distribuit, pentru completarea schemei de vaccinare, se asigură accesul persoanelor pentru efectuarea rapelului, conform intervalului dintre cele două doze, respectând capacitatea de vaccinare a centrului;
 • După începerea administrării dozei de rapel la persoanele vaccinate iniţial, se mai pot primi suplimentar persoane pentru vaccinarea cu doza I, în limita capacităţii de vaccinare a centrului.

Primul centru de tip drive- through a fost deschis în data de 24 aprilie la Deva, în Hunedoara, unde au fost vaccinate, până miercuri seară, 3.239 de persoane.

În data de 26 aprilie, a fost deschis al doilea centru de tip drive-through din România, în Cluj, fiind vaccinate 1.038 de persoane, iar în 28 aprilie a fost deschis cel de-al treilea centru în Arad, unde au fost vaccinate 40 de persoane în primele patru ore de la deschidere.


 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG