Linkuri accesibilitate

SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei în cazul Navalnîi


Portret stradal al lui Alexei Navalnîi, semnat de artiștii elvețieni Julien Baro & Lud, în Geneva, înaintea summit-ului Biden-Putin din 16 iunie.
Portret stradal al lui Alexei Navalnîi, semnat de artiștii elvețieni Julien Baro & Lud, în Geneva, înaintea summit-ului Biden-Putin din 16 iunie.

Consilierul pentru securitate națională al președinției americane, Jake Sullivan, a anunțat că Statele Unite pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea opozantului Kremlinului, Alexei Navalnîi.

Pregătim un nou pachet de sancțiuni și în acest caz”, a spus Sullivan, în 20 iunie, la CNN, precizând că acestea vor fi aplicate odată cu identificarea celor mai potrivite entități care trebuie supuse sancțiunilor. „Când reușim acest lucru, aplicăm noi sancțiuni privind folosirea armelor chimice”, a spus Jake Sullivan.

Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea din Germania, unde s-a tratat după ce fusese otrăvit, în vara anului trecut, cu Noviciok, o neurotoxină folosită de serviciile secrete sovietice în perioada Războiului Rece. Navalnîi l-a acuzat direct pe președintele Vladimir Putin pentru punerea la cale a atacului, afirmație negată de Kremlin.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că i-a spus președintelui Putin, la summit-ul de la Geneva, că chestiunea nerespectării drepturilor omului de către Rusia va fi mereu una prioritară, iar Statele Unite vor continua să abordeze problema, inclusiv arestarea lui Alexei Navalnîi. Biden a adăugat că l-a avertizat pe Vladimir Putin că dacă Navalnîi moare în închisoare (așa cum s-a întâmplat în trecut în Rusia cu opozanți ai regimului), consecințele vor fi „devastatoare pentru Rusia”.

Administrația Biden a anunțat, în martie, instituirea de sancțiuni împotriva a șapte oficiali ruși, printre care și adjunctul șefului de cabinet al lui Vladimir Putin. Anterior, o analiză a serviciilor de informații americane arătase „cu un grad înalt de certitudine”, că serviciile de informații ale Rusiei s-ar afla în spatele otrăvirii lui Navalnîi. Și Uniunea Europeană a luat măsuri similare împotriva a patru oficiali ruși.

Rusia a descris măsurile drept „inacceptabile” și cu un efect distructiv asupra relațiilor deja proaste pe care țara le are cu SUA și UE. Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a fost rechemat în țară la sfârșitul lui martie, pe fondul comentariilor lui Joe Biden care nu a negat că l-ar considera pe Vladimir Putin un „ucigaș”.

Relațiile dintre Moscova și Washington s-au înrăutățit și mai mult în aprilie, când SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva unor persoane și entități din Rusia și au expulzat 10 diplomați ruși. Mișcarea a fost descrisă drept o consecință a intervenției Rusiei în procesul electoral din SUA și a implicării Moscovei într-un atac cibernetic care a afectat rețele de calculatoare guvernamentale și ale unor companii americane.

Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, s-a întors la Washington pentru consultări.

La acel moment, Joe Biden a anunțat că SUA doresc o relație stabilă și predictibilă cu Rusia și a propus desfășurarea summit-ului care a avut loc în 16 iunie la Geneva. Întâlnirea cu Vladimir Putin nu a fost urmată de decizii concrete, dar cei doi lideri au spus că au găsit unele puncte comune în chestiuni minore și au căzut de acord cu revenirea la posturi a ambasadorilor.

Antonov a părăsit Moscova în 20 iunie, pentru a-și relua activitatea cu începere din 21 iunie; nu se știe încă data la care va reveni la post și ambasadorul SUA, John, Sullivan. Antonov a declarat pentru RIA Novosti că este optimist și că vrea să ajute la construirea unor relații „de pe poziții egale și pragmatice” cu SUA.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG