Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi, de nerecunoscut. Audiat într-un proces de defăimare: „Împăratul vostru este gol”


 Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, în timpul audierii sale video în procesul de defăimare de la Judecătoria Babuskinsky din Moscova - 29 aprilie 2021
Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, în timpul audierii sale video în procesul de defăimare de la Judecătoria Babuskinsky din Moscova - 29 aprilie 2021

Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, aflat în închisoare, arată de nerecunoscut, într-o stare de deteriorare fizică avansată. El a fost închis în februarie, pe motiv că a încălcat termenii eliberării condiționate cât a fost în comă și apoi în tratament în Germania, după otrăvirea cu Noviciok.

Navalnîi a apărut joi în fața instanței în dosarul de defăimare înscenat de autoritățile ruse după ce a criticat un veteran din cel de Al Doilea Război Mondial.

Comitetul de anchetă a deschis o anchetă împotriva lui Navalnîi pentru calomnie în luna iunie a anului trecut pentru „discreditarea onoarei și demnității” unui veteran.

Numai că veteranul „defăimat” de Navalnîi nu era un veteran obișnuit.

Navalnîi spusese că acesta că a umilit haina militară apărând într-un clip video de susținere a amendamentelor prin care Vladimir Putin a modificat Constituția ca să poată rămâne la putere până în 2036, când va avea 84 de ani.

În stilul care-i dă marca, Navalnîi a comentat după ce a postat videoclipul pe Twitter, numindu-l pe veteran și pe ceilalți care au contribuit la realizarea producției video „rușinea țării”, „oameni fără conștiință” și „trădători”.

Acuzațiile de calomnie sunt sancționate în Rusia cu amendă de până la cinci milioane de ruble (67.650 dolari) și cinci ani de închisoare.

La audierea de joi, Navalnîi a făcut o evaluare extrem de dură a președintelui Putin și a sistemului de justiție din Rusia.

Rețeaua sa regională de investigații tocmai a anunțat că se va desființa după ce procurorii au declarat organizația care o coordonează, condusă de Navalnîi, ca „extremistă”.

Alexei Navalnîi, în timpul audierii sale de joi, printr-o legătură video între instanță și penitenciar
Alexei Navalnîi, în timpul audierii sale de joi, printr-o legătură video între instanță și penitenciar

În prima sa apariție de la ieșirea din greva foamei, Navalnîi a apărut pe un ecran de la ședința de judecată de joi, 29 aprilie, slab, tras la față, de nerecunoscut, dar extrem de ferm și virulent la adresa procurorilor care i-au instrumentat dosarul de defăimare. El a cerut inculparea procurorilor și aducerea lor în fața „justiției penale”.

„Sunteți cu toții trădători. Voi și împăratul gol aveți un plan pentru a pune mâna pe Rusia, iar rușii ar trebui transformați în sclavi. Bogăția lor va fi luată de la ei, vor fi privați de orice perspectivă, voi ați implementat acest plan”, a acuzat el, citat de CNN.

Extrem de slab, tras la față și ras în cap, Navalnîi l-a numit pe Putin „împăratul fără haine”, într-o parafrază după povestea „Hainele împăratului”, de Hans Christian Andersen, în care un copil rostește adevărul, singurul dintre supușii împăratului, strigând că „împăratul e gol”, timp în care supușii săi lingușitori îi lăudau hainele cele frumoase, dar inexistente.

Navalnîi a spus că sub conducerea lui Putin, Rusia continuă să se degradeze de la un an la altul.

Alexei Navalnîi, audiat joi în instanța din districtul moscovit Babușinski printr-o legătură video
Alexei Navalnîi, audiat joi în instanța din districtul moscovit Babușinski printr-o legătură video

„Cu coroana alunecând peste urechile împăratului”, a spus Navalnîi, cu „minciuni” spuse la televizor, pentru care „s-au cheltuit miliarde de ruble”, timp în care Rusia trăiește în „în sărăcie" - a descris Navalnîi în discursul său susținut în fața instanței situația din Rusia cu Putin la conducere.

„Aș vrea să spun că împăratul vostru este gol și că nu doar un băiețel spune asta, sunt acum milioane de oameni. Este destul de evident. Douăzeci de ani de conducere incompetentă au adus aici: îi cade coroana de pe urechi”, a spus Navalnîi despre Putin, referindu-se și la protestele anti-guvernamentale.

„Împăratul vostru gol vrea să conducă până la capăt, nu îi pasă de țară, s-a agățat de putere și vrea să conducă la nesfârșit”, a spus el.

Iulia Navalnaia, în primul rând, stânga, în instanța care l-a audiat joi pe soțul ei, Alexei Navalnîi printr-o legătură video.
Iulia Navalnaia, în primul rând, stânga, în instanța care l-a audiat joi pe soțul ei, Alexei Navalnîi printr-o legătură video.

În transmisiunea video de joi, el a vorbit cu soția lui, Iulia Navalnaia, aflată în instanța cu care el a intrat într-o legătură video și i-a spus că i s-a permis să facă o baie pentru a arăta „decent” la audiere.

„M-am uitat la mine. Sunt doar un schelet groaznic. Ultima dată când am avut 72 de kilograme eram probabil în clasa a șaptea”, a spus el.

Avocatul său a precizat că Navalnîi cântărea 94 de kilograme în ianuarie, când s-a întors la Moscova din Germania.

Iulia Navalnaia, în instanță, în timpul audierii soțului ei, Alexei Navalnîi
Iulia Navalnaia, în instanță, în timpul audierii soțului ei, Alexei Navalnîi

Liderul opoziției ruse a adăugat că a mâncat „patru linguri de terci ieri, azi cinci”. „Mâine voi mânca șase”, a mai spus Navalnîi.

La scurt timp după discursul său emoționant, judecătorul i-a respins recursul.

Comentariile celui mai virulent și de neoprit critic al Kremlinului prin intermediul legăturii video, stabilite din închisoare cu instanța din Moscova, au venit la câteva ore după ce aliatul său, Leonid Volkov, a postat un videoclip pe YouTube spunând că rețeaua regională Navalnîi se închide pentru că a devenit „imposibil” de susținut din punct de vedere financiar după ultima decizie a autorităților ruse.

Acesta este un pumn, un pumn în inima mea", a spus Volkov, care a fugit din Rusia în Lituania temându-se pentru viața sa. „Dar am renunțat? Cu siguranță nu renunțăm", a adăugat el, spunând că unele sedii își vor continua activitățile ca grupuri sociale și politice independente.

Tribunalul din Moscova urmează să se pronunțe asupra unei moțiuni înaintate de procurori pentru etichetarea a trei organizații legate de Navalnîi: Fundația Anticorupție, Fundația pentru Apărarea Drepturilor Cetățenilor și sediul regional al Navalnîi, ca „extremiste”.

Declararea lor ca „extremiste” i-ar putea expune pe angajații și pe toți donatorii lor acuzațiilor care se pot solda cu condamnări foarte consistente.

Procurorii au declarat că organizațiile sunt „angajate în crearea condițiilor pentru destabilizarea situației sociale și sociopolitice sub masca lozincilor lor liberale”.

Activiștii pentru drepturi și libertăți au criticat aspru moțiunea procurorilor ca fiind o încercare „scandaloasă” de a reduce la tăcere și a oprima orice opoziție și disidență din țară.

Pe 26 aprilie, Tribunalul din Moscova a aprobat ordinul procurorului municipal, de suspendare a activității celor mai multe dintre organizații, inclusiv a Fundației Anticorupție Navalnîi și a rețelei sale de birouri regionale. Urmează ca instanța să se pronunțe asupra acuzațiilor de extremism la o ședință cu ușile închise pe 29 aprilie.

„Cel mai probabil pe 29 aprilie vor lua această decizie. Și nu în favoarea noastră", a declarat Xenia Fadeieva, fostul director al fundației lui Navalnîi din orașul siberian Tomsk, care a fost ales în consiliul orașului în septembrie 2020.

„ Avem puține speranțe pentru un miracol. Așa că ne pregătim pentru ca lucrările birourilor noastre să fie închise complet. Birourile vor fi închise. Nu vor fi întâlniri de voluntari sau personal - care, apropo, oricum nu se pot întâlni. Toți, cu excepția mea, sunt arestați.”

Xenia Fadeeva
Xenia Fadeeva

De asemenea, toți cei care au donat vreodată unei organizații a lui Navalnîi ar putea fi în pericol, a declarat avocatul Dmitri Dmitriev și ar putea fi condamnați până la opt ani de închisoare.

„În plus, toți acei oameni se vor găsi cel mai probabil pe lista Rosfin de monitorizare a teroriștilor și a extremiștilor”, a spus el, referindu-se la agenția de stat pentru monitorizarea tranzacțiilor financiare. „Asta ar însemna că conturile lor bancare ar putea fi blocate și vor putea cheltui doar 10.000 de ruble (134 USD) pe membru de familie pe lună”.

Asaltul împotriva organizațiilor și susținătorilor lui Navalnîi vine în timp ce Rusia se pregătește pentru alegerile pentru Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului, care trebuie să aibă loc până pe 19 septembrie. Partidul de guvernământ Rusia Unită are în sondaje o popularitate record, în special în rândul persoanelor aflate la vârsta pensionării, după adoptarea unor amendamente constituționale, inclusiv una care i-ar permite autocratului Vladimir Putin să rămână în funcție până în 2036.

Pe 27 aprilie, BBC a scris că datele despre susținătorii lui Navalnîi, care au fost piratate de pe un site, au fost folosite pentru a face presiuni asupra angajatorilor.

Cel puțin trei companii au declarat pentru BBC că au primit e-mailuri anonime prin care au fost informate că unii dintre angajații lor se numără printre susținătorii lui Navalnîi și că angajarea lor ar putea fi considerată „sprijin pentru o organizație extremistă”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG