Linkuri accesibilitate

Președintele ales al Iranului susține revizuirea acordului nuclear, însă nu vrea să se întâlnească cu liderul SUA


Ebrahi Raisi, președintele ales al Iranului.
Ebrahi Raisi, președintele ales al Iranului.

Președintele ales al Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat că susține discuțiile privind relansarea acordului din 2015 care reglementează sectorul nuclear.

Raisi, în vârstă de 60 de ani, a avut o primă declarație publică pe 21 iunie, la câteva zile după ce a câștigat alegerile prezidențiale din Iran. Chiar dacă Washingtonul ar elimina toate sancțiunile împotriva Iranului, Raisi nu dorește să se întâlnească cu președintele SUA, Joe Biden.

„Susținem negocierile care ne garantează interesele naționale ... America ar trebui să revină imediat la acord și să își îndeplinească obligațiile care îi revin în cadrul acordului”, a spus el.

„Orice întâlnire trebuie să producă un rezultat... pentru națiunea iraniană”, a adăugat Raisi.

Ultraconservatorul a câștigat aproape 62% din voturi la alegerile din 18 iunie. El va prelua funcția la începutul lunii august, în locul lui Hassan Rohani, care a ocupat cele două mandate consecutive și a fost un arhitect cheie al acordului nuclear. Acordul a permis ridicarea unor sancțiuni internaționale în schimbul acceptului Iranului de a opri programul său nuclear.

Statele Unite s-au retras unilateral din pact în 2018, în timpul mandatului lui Donald Trump, și au început să impună sancțiuni financiare împotriva Iranului. Ca răspuns, Teheranul a depășit în mod constant limitele programului său nuclear stabilite în acord, determinând ceilalți patru semnatari - Marea Britanie, Franța, Germania și Rusia - să colaboreze cu Uniunea Europeană pentru a readuce Washingtonul în pact.

În timp ce Iranul caută să se elibereze de sancțiunile SUA care au efecte asupra economiei, Raisi a spus că „toate sancțiunile SUA trebuie ridicate și verificate de Teheran”.

Totuși, întrebat dacă îl va întâlni pe Biden dacă sancțiunile vor fi ridicate, Raisi a răspuns categoric: „Nu”.

Raisi, un cleric ultraconservator care a condus sistemul judiciar iranian, a fost unul dintre judecătorii din 1988 care a supravegheat o serie de procese rapide în care mii de prizonieri politici au fost condamnați la moarte și executați.

Ebrahim Raisi, ucigașul care ar putea deveni președintele Iranului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

Organizațiile pentru drepturile omului spun că este vinovat de crime împotriva umanității. Raisi a declarat că prioritatea sa în materie de politică externă va fi îmbunătățirea legăturilor cu vecinii arabi din Golful Iranului și că speră să reia relațiile diplomatice cu Arabia Saudită, rivala regională sunnită a Iranului șiit.

Cele două părți au început discuții directe în Irak, în aprilie, cu scopul de a contracara tensiunile și Raisi a declarat într-un interviu că „redeschiderea ambasadei saudite nu este o problemă pentru Iran”.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG