Autoritățile sunt cele care selectează întrebările, iar Vladimir Putin folosește, de obicei, emisiunea pentru a prezenta într-o lumină pozitivă acțiunile guvernului și ale sale și a câștiga bunăvoința populației.
Sesiunea 2021 a evenimentului a venit însă într-o perioadă în care Rusia se confruntă cu o creștere gravă a numărului cazurilor de COVID-19, pe fondul unei reticențe crescute a populației de a se vaccina. Mai mult, în Rusia urmează alegeri parlamentare, iar partidul său, Rusia Unită a înregistrat scăderi semnificative în popularitate, pe fondul unei situații economice dificile. Nu a fost prima dată când Vladimir Putin a încercat să recâștige încrederea populației, chiar dacă este printre politicienii care și-au încălcat numeroase promisiuni din trecut:
Criza pandemiei în Rusia
După ce în trecut Rusia a fost acuzată că a pus la cale campanii de răspândire a informațiilor false, în mai multe țări, iar trollii ruși că au răspândit teorii ale conspirației cu privire la coronavirus, Vladimir Putin se vede acum nevoit să pledeze pentru vaccinare în fața populației din Rusia.
Potrivit unui studiu publicat în luna martie, 62% dintre ruși nu voiau să își facă vaccinul rusesc Sputnik V, iar 69% spuneau că nu le este frică de virus.
Cu puțin timp înaintea emisiunii televizate, autoritățile din Rusia anunțau un nou record de 669 de decese într-un interval de 24 de ore, cu 47 mai multe față de ziua anterioară. Numeroase voci spun însă că raportările nu sunt riguroase, iar cifrele ar fi mult mai mari, în timp ce ritmul vaccinărilor este extrem de scăzut în prima țară care a anunțat crearea unui vaccin împotriva coronavirusului.
În urmă cu două săptămâni, Kremlinul spunea că evoluția îngrijorătoare a numărului cazurilor de COVID-19 din ultima perioadă este cauzată de „nihilismul copleșitor” al rușilor, care resping măsurile de prevenire și vaccinarea.
Este motivul pentru care Vladimir Putin a fost nevoit să pledeze pentru imunizare. El a vorbit favorabil despre cele trei vaccinuri aprobate de Rusia, dar și despre propria vaccinare, în luna martie, care a fost făcută în spatele ușilor închise. Pe fondul criticilor referitoare la lipsa unor mesaje pro-vaccinare puternice de la Kremlin, Putin a povestit acum cum a decurs vaccinarea și a spus că nu a avut aproape nici o reacție adversă, în afara unei amorțeli ușoare a brațului, după prima doză.
Putin a declarat categoric că răspândirea pandemiei poate fi oprită prin vaccinare, fără a sprijini însă și controversata decizie a autorităților din Moscova de a impune vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de personal. În încercarea de a combate pandemia, acestea au anunțat, joi, și începerea vaccinărilor cu cea de-a treia doză de vaccin. Rusia este printre primele țări care aprobă cea de-a treia doză a imunizării împotriva coronavirusului.
La emisiunea de miercuri, președintele Rusiei a spus: „Mulțumesc lui Dumnezeu că noi nu am avut urmări tragice după vaccin, cum se întâmplă după vaccinarea cu AstraZeneca sau Pfizer”.
La fel ca datele despre incidența cazurilor, și cele despre vaccinare sunt contradictorii în Rusia, dar majoritatea estimărilor arată că procentul persoanelor care au primit cel puțin o doză este de doar 12,5%, față de aproape 50% în SUA sau circa 30% în Franța.
Marea Neagră și SUA
Vladimir Putin a răspuns, în general, întrebărilor care vizau chestiuni interne – COVID, inflație, dar nu a ratat prilejul de a portretiza Rusia ca o putere internațională, care nu este intimidată de adversari.
Putin a menționat incidentul recent din Marea Neagră care a implicat un distrugător britanic. Acesta ar fi fost îndepărtat cu focuri de avertisment de apele teritoriale ale Rusiei. Marea Britanie neagă că s-ar fi întâmplat asta și spune, în plus, că erau apele teritoriale ale Crimeei, iar Crimea aparține Ukrainei. Putin a afirmat, miercuri, că incidentul a fost o provocare din partea Marii Britanii și Statelor Unite, un test al puterii defensive a Rusiei care ar fi fost monitorizat, din aer, de aparat de zbor de recunoaștere aparținând SUA.
„A fost la câteva zile de la întâlnirea de la Geneva [cu președintele Joe Biden]. De ce au pus la cale o asemenea provocare? Nu au niciun respect față de alegerea populației din Crimeea de a face parte din Rusia.” Chiar dacă nava britanică ar fi fost scufundată de forțele navale ale Rusie, a adăugat Vladimir Putin,„nu ne-am fi aflat la începutul unui al treilea război mondial. Ei știu că nu pot ieși victorioși dintr-un asemenea război”.
Întrebat despre o posibilă întâlnire cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, Putin a spus că nu ar avea niciun rost dat fiind că Zelenskiy și-a cedat țara puterilor străine.
„Lumea se schimbă și se schimbă rapid. Nu contează ce sancțiuni sunt luate împotriva Rusiei, nu contează cum vor să ne sperie, Rusia se dezvoltă, puterea economică și de apărare cresc, în unele privințe chiar mai mult decât în SUA”, a spus Vladimir Putin. „Pe de o parte, partenerii noștri din SUA înțeleg asta, pe de alta, încearcă încă să își păstreze poziția de monopol cu orice preț și de aici provin amenințările și comportamentul distructiv cu exerciții, provocări și sancțiuni. Nu depinde de noi, depinde de ei. Sper că realizarea faptului că lumea se schimbă îi va determina să-și regândească valorile".
Situația economică și speranța unui an agricol bun
Sesiunea de răspunsuri la întrebările populației vine înaintea alegerilor parlamentare, în care partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, nu intră de pe o poziție de forță. Deși în cele trei ore și 42 de minute cât a durat emisiunea, Vladimir Putin nu a răspuns la vreo întrebare legată de încălcarea drepturilor omului și represiunea asupra societății civile, el nu a putut evita să răspundă la îngrijorările cu privire la situația economică. Vladimir Putin a primit întrebări despre majorarea prețurilor, împrumuturile pentru micile afaceri, ajutoarele sociale. Și a dat răspunsuri menite să ajute Rusia Unită la alegerile din septembrie.
„Totul are legătură cu inflația, care e în creștere. A ajuns la circa 5,9% și nu pare că vor reuși să o coborâm la 4% anul acesta, cred că va rămâne la 5%”, dar poate măcar prețul la legume și fructe va scădea, a spus Vladimir Putin
„În curând va fi o nouă recoltă. Sper că, datorită noii recolte, prețurile fructelor și legumelor din Rusia vor scădea. /.../ nu producem însă destule legume și fructe /.../ controlul prețurilor a ajutat un pic, dar nu la toate categoriile de produse.”
Potrivit observatorilor, sărăcia în creștere, devalorizarea veniturilor și lipsa unei strategii coerente în timpul pandemiei de COVID-19 sunt principalele motive de nemulțumire în rândul populației.
Popularitatea partidul de guvernământ, Rusia Unită, a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 21 de ani, de când Vladimir Putin conduce țara, iar propria sa imagine a fost afectată în ultimii ani pe fondul situației economice tot mai dificile și al percepției tot mai extinse a elitelor guvernamentale ca fiind corupte.
Alegerile din septembrie sunt importante pentru Vladimir Putin nu doar pentru că vin într-un context intern tensionat, ci și pentru că ele reprezintă o miză în vederea realegerii sale ca președinte în 2024. Duma de Stat a amendat anul trecut Constituția, astfel încât Vladimir Putin poate rămâne la putere încă 12 ani, dar dacă partidul Rusia Unită și-ar pierde majoritatea absolută sau dacă un alt partid ar câștiga un număr semnificativ al votului, acest lucru ar putea fi problematic pentru viitorul prezidențial al lui Putin.
Facebook Forum