Publicul din Rusia este obișnuit cu lipsa informațiilor despre discuțiile pe care Vladimir Putin le are cu oficialii din fostele țări sovietice, dar fotografiile cu aceștia sunt, deseori, sursa a numeroase comentarii și meme-uri.
Cea mai recentă întâlnire a lui Vladimir Putin cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko (cea de-a patra din august 2020, de la începerea protestelor din Belarus) a fost tocmai o astfel de întâlnire: săracă în informații, generoasă în fotografii care au ridicat numeroase semne de întrebare. După mai mult de cinci ore de discuții au rezultat doar șapte minute de imagini publice, în care Putin vorbește despre vreme, iar Lukașenko arată spre documentele pe care le-a adus la întâlnire și care ar aduce dovezi despre „uneltirile” Occidentului.
În lipsa altor detalii, mulți observatori au remarcat locul în care au avut loc discuțiile din cea de-a doua zi a întâlnirii, 29 mai: un iaht de lux de 54 de metri, cu sală de mese somptuoasă, înconjurată de ferestre prin care se văd imagini impresionante ale mării.
„Se pare că rușii care câștigă între 10 și 40 de mii de ruble (135 – 545 de dolari) pe lună sunt mândri ca Putin are un iaht de 30 de milioane de euro”, a scris, pe Twitter, un utilizator.
Televiziunea independentă Dozhd, care transmite și opinii ale opoziției din Rusia, a relatat că iahtul, numit Chaika (pescăruș) a fost construit în Turcia și cumpărat de guvernul Rusiei în 2011, când Putin era premier.
Potrivit Dozhd, același iaht a fost folosit în 2018 pentru o întâlnire a lui Putin cu premierul Indiei, Narendra Modi.
Oficial, discuțiile din 28-29 mai cu Lukașenko, desfășurate în stațiunea Soci de la Marea Neagră, au dus la acordarea unui împrumut de 500 de milioane de dolari Belarusului. De asemenea, a fost stabilită creșterea numărului de zboruri între Rusia și Belarus, în condițiile în care țara este evitată de companiile din state democratice după deturnarea unui avion civil pentru arestarea unui jurnalist aflat la bord.
Nu au fost date detalii despre elemente cruciale ale relației bilaterale, nu de puține ori tensionate, mai exact despre stadiul negocierilor pentru o uniune statală între cele două țări, un proiect la care Putin ține foarte mult, dar pe care Lukașenko a reușit, până acum, să îl amâne.
Comentatorii au rămas, așadar, cu fotografiile. Unii au reacționat cu revoltă și mânie, alții cu umor.
Salariul lui Putin
Atenția pentru dovezile bogăției lui Putin sau pentru avantajele care îi stau la dispoziție nu este un lucru nou. Oficial, în 2020, Putin a încasat un salariu echivalent sumei de 136.000 de dolari, iar potrivit declarației de avere trăiește într-un apartament modest și are trei mașini de producție sovietică.
Dar în cei 22 de ani de când conduce Rusia, a fost acuzat frecvent că își strânge o avere personală fabuloasă.
În 2021, cu trei ani înainte de a fi asasinat lângă Kremlin, politicianul de opoziție Boris Nemțov a contribuit la întocmirea unui raport care spune că Putin deținea sau avea mereu la dispoziție o gamă uimitoare de elicoptere, avioane, ceasuri de lux și patru iahturi.
Raportul menționa un iaht de 54 de metri, similar celui folosit la întâlnirea cu Lukașenko, dar spunea că „adevăratul diamant al flotei Kremlinului” era un vas cu cinci etaje, o adevărată locuință cu jacuzzi, grătar, o colonadă din lemn de arțar și o baie mare, amenajată cu marmură. De găsit în Golful Gelendzhik de pe coasta rusă a Mării Negre.
Dezvăluirile lui Navalnîi
Imaginile cu iahtul din Soci apar la patru luni după ce Putin a fost nevoit să răspundă acuzațiilor formulate de opozantul său, Alexei Navalnîi, aflat acum în închisoare, despre ceea ce a fost descris drept „Palatul lui Putin de la Marea Neagru”.
Aflată nu departe de locul întâlnirii cu Lukașenko, proprietatea despre care Navalnîi spune că a fost construită pentru Putin are valoarea de 1,36 miliarde de dolari, este de 39 de ori mai mare decât statul Monaco, include un cazinou, un patinoar și podgorii, iar serviciile secrete ruse (FSB) dețin 7.000 de hectare de jur împrejur. Kremlinul a negat că palatul i-ar aparține lui Putin, iar un prieten al acestuia din copilărie, magnatul Arkadi Rotenberg, a spus ulterior că ar fi proprietatea sa.
Pentru a nega cât mai convingător că palatul i-ar aparține lu Putin, a intervenit și presa de propagandă: Dmitri Kiseliov, un prezentator TV considerat „vocea” Kremlinului spunea, după apariția imaginilor cu „Palatul lui Putin”, că liderul de la Kremlin „nu are nevoie de lux. Pentru el, luxul nu e ’cool’”.
(*Articol tradus de Carmen Valică)