Linkuri accesibilitate

Puternic atac cibernetic, 1000 de companii afectate | Joe Biden suspectează hackeri care au legătură cu Rusia


Atacurile cibernetice s-au intensificat în ultima perioadă, iar președintele Biden spune că nu poate exclude hackerii care au legătură cu Rusia
Atacurile cibernetice s-au intensificat în ultima perioadă, iar președintele Biden spune că nu poate exclude hackerii care au legătură cu Rusia

Președintele Joe Biden a cerut serviciilor americane să investigheze cine se află în spatele puternicului atac cibernetic asupra firmei americane Kaseya, care are peste 40.000 de angajați. Atacul de tip ransomware a paralizat Coop Sweden, care și-a închis activitatea sâmbătă, informează Reuters. 

Agenția SUA pentru securitate cibernetică și securitate a infrastructurii (CISA) și FBI monitorizează situația și încearcă să afle cine se află în spatele atacului informatic.

Firma de Securitate Huntress Labs a declarat că există bănuieli că hackerii ar avea legătură cu Rusia, fiind vorba de gruparea REvil. FBI a acuzat luna trecută același grup de paralizarea ambalatorului de carne JBS SA.

Atacul de tip ransomware speculează găurile de securitate ale unei companii sau persoane și îi paralizează sistemele informatice. Hackerii cer apoi o răscumpărare pentru a le debloca.

Președintele SUA a recunoscut că nu se știe cu siguranță cine se află în spatele atacului cibernetic. Liderul de la Casa Albă a spus că, inițial, nu s-a gândit la Rusia, dar nu poate să fie sigur de acest lucru. Joe Biden le-a cerut agențiilor americane de informații și să ofere răspunsul dacă Rusia se află în spatele atacului cibernetic de amploare.

Atacurile cibernetice de tip ransomware s-au intensificat în ultima perioadă, fiind afectate marile companii. Pe lângă JBS, au mai fost afectat și operatorul de conduce Colonial Pipeline, dar și comunități și companii locale.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG