Linkuri accesibilitate

Studiu Bloomberg | Câte trilioane de dolari ar putea cheltui omenirea pentru reducerea emisiilor de carbon


Trecerea la energia regenerabilă va fi esențială în următorii 30 de ani
Trecerea la energia regenerabilă va fi esențială în următorii 30 de ani

Un nou studiu realizat de BloombergNEF prezintă trei posibile scenarii în care s-ar putea afla umanitatea până la mijlocul acestui secol, toate în strânsă legătură cu reducerea pe termen lung a emisiilor de carbon.

Pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris privind reglementarea măsurilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon începând cu anul 2020 sunt necesare schimbări majore în tiparul de consum al oamenilor.

BNEF analizează în detaliu ce este necesar pentru realizarea scenariului de 0 emisii și propune două scenarii alternative celui verde.

Ce presupun cele trei scenarii

Scenariul Verde

  • Trecerea cu succes la energie nepoluantă, regenerabilă. Toate sectoarele vor trebui să facă această schimbare, inclusiv cel al transportului și industria grea, potrivit BNEF.
  • Reducerea drastică a energiei nucleare și a combustibililor fosili.
  • În momentul actual, doar 12% din energia produsă la nivel global este regenerabilă; studiul sugerează o creștere la 85%.

Scenariul Gri

  • Trecerea la un consum energetic mai puțin poluant.
  • Creșterea cu 30% a energiei regenerabile.
  • Diminuarea emisiilor produse de combustibilii fosili și reducerea drastică a energiei nucleare

Scenariul Roșu

  • Reducerea de surse energetice nepoluante este insuficientă
  • Utilizarea de combustibili fosil ar fi redusă drastic dar consumul de energie nucleară va crește semnificativ

Pașii necesari și costurile aferente

La baza eforturilor de reducere a emisiilor în următorii ani va sta trecerea la energie eoliană și solară. Un alt pas important pentru realizarea unui scenariu favorabil umanității va fi utilizarea energiei electrice în sectorul transportului. Furnizorii de căldură vor trebui să își schimbe, de asemenea, obiceiurile.

Potrivit studiului, până în 2030 numărul șoferilor de vehicule electrice va trebui să crească până la 355 de milioane. Ar însemna ca vânzările să fie de 11 ori mai mari decât în anul 2020, iar până în 2040 studiul prognozează că numărul de mașini electrice va ajunge la 1.4 miliarde. Până la mijlocul secolului undeva la 90% din mașinile din lume vor fi electrice.

Pentru a reduce cu succes emisiile de carbon, furnizorii de căldură vor trebui să se reorienteze către energia regenerabilă, idealul fiind trecerea la pompe de căldură, încălzitoare electrice și sisteme de gătit care funcționează cu energie electrică.

Studiul mai subliniază și importanța hidrogenului ca sursă energetică pentru reducerea emisiilor în industria grea. Până în 2050, cererea pentru acest tip de energie ar putea crește la 1,310 milioane de tone.

Economistul șef al BNEF, Seb Henbest, a spus că „nu avem timp de pierdut” dacă dorim să atingem neutralitatea climatică până la mijlocul secolului. „Trebuie să accelerăm introducerea soluțiilor cu emisii reduse de carbon (...) ceea ce ar însemna mai multă energie eoliană, solară, baterii și vehicule electrice, pompe de căldură pentru clădiri”, a mai adăugat aceasta.

Costurile finale estimate de BNEF ajung undeva între 92 și 173 de trilioane de dolari în următorii treizeci de ani. Investițiile anuale vor trebui să se dubleze pentru a atinge obiectivele de reducere a emisiilor. Anual, investițiile vor trebui să crească de la aproximativ 1,7 trilioane de dolari astăzi la undeva între 3 și 5 trilioane de dolari pe an, potrivit studiului realizat de Bloomberg.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG