Ministrul Educației a declarat că planul este ca școala să înceapă și fizic, dar situația se poate schimba în funcție de evoluția epidemiologică. Specialiștii spun că e o chestiune de timp până când infectările vor crește și mai mult, pe fondul răspândirii tulpinii Delta a coronavirusului. Ceea ce observă experții din țările care au deja un număr mare de infectări cu această tulpină este că a crescut numărul cazurilor în rândul copiilor.
În România, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că se observă o creştere a numărului cazurilor de infectare cu tulpina Delta la persoane sub 40 de ani și că vârsta celor cu simptome serioase și chiar a celor care au decedat este în scădere.
Ce spun părinții români
Reprezentanții părinților din România spun că vor ca școala să înceapă în format fizic, indiferent că vom fi în valul patru generat de tulpina Delta și că pregătesc un sondaj privind măsurile de siguranță pentru copii.
„Nu poți să spui acum cum va fi in septembrie. Cred ca trebuie să facem ce ține de noi să începem școala în format fizic. Vrem să vedem părerea părinților și facem un sondaj printre părinți să-i întrebăm cum vor să înceapă școala ”, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.
Pe grupurile de socializare ale părinților, dezbaterile sunt în toi. Un părinte spune că în România ar trebui anunțate măsuri mai serioase pentru prevenirea răspândirii virusului pe scară largă a bolii. „Şi mă gândesc acum, rapid, la câteva precum realizarea unor campanii mediatice mult mai susţinute decât până acum, prin care să se încerce conştientizarea faptului că acum sunt în pericol nevaccinaţii şi copiii, spre deosebire de valurile precedente, cu variante mai blânde de virus”, spune Alunița Voiculescu.
Octavian Jurma: Trebuie să-i convingem pe părinți să-și vaccineze copiii
Medicul și cercetătorul Octavian Jurma spune că problema cea mai mare în România este că părinții au această această atitudine că boala nu-i afectează pe copii. „Valul patru cu varianta Delta a lovit deja România. Acum ce trebuie să facem e să vorbim cu părinții și să-i convingem să-și vaccineze copiii. Ceea ce putem face acum este să salvăm copiii, că asta fac oamenii normali în orice societate. Din punct de vedere uman și social, chiar și un copil decedat de covid ar trebui să fie o tragedie națională”, susține Octavian Jurma.
Medicul spune că boala dată de COVID-19 nu e o gripă, așa cum cred mulți dintre părinți și chiar dintre decidenții politici.
„Și în cazul copiilor care fac forme ușoare de boală nu înseamnă că este fără urmări pe termen lung. Varianta Delta îi afectează pe cei nevaccinați care acum sunt tinerii și copiii. Faptul că acești copii trec prin forme ușoare de Covid nu înseamnă că nu sunt consecințe pe termen lung pentru ei”, consideră Octavian Jurma.
Medicul arată că în perspectiva deschiderii școlilor, părinții sunt cei care ar trebui să facă presiuni pentru ca siguranța copiilor să fie luată de data aceasta în serios.
„Orice argument legat de importanța prezenței fizice în școală e valid și nu face decât să întărească obligativitatea măsurilor de protecție, nu să justifice absența lor. Avem deja prea mulți orfani după valurile 2 și 3 ca să ne mai prefacem că siguranța epidemică nu contează în clase sau la locul de muncă”, spune Octavian Jurma.
Medicul arată că potrivit simulărilor privind creșterea numărul de infectări, săptămâna viitoare acesta va ajunge la 500 pe zi iar în septembrie va depăși o mie.
„Mi se pare foarte îngrijorător, suntem în a doua săptămână de creștere accelerată, acum vedem creșterile în spitale și în ATI, care urmează puțin după. Noi nu testăm anticipativ și nu putem depista înainte valul, decât în momentul în care începe să lovească spitalele”, consideră Jurma.
15% din infectările cu Delta din SUA sunt la copii
Tulpina Delta a coronavirusului este mai contagioasă și se răspândește mai mult printre copii. Medicii americani avertizează că elevii care se întorc la școală vor avea de înfruntat unul dintre cele mai periculoase momente ale pandemiei. „În timp ce în primele valuri ale pandemiei persoanele în vârstă au fost considerate populația cea mai vulnerabilă la virus, acum copiii au cel mai mare risc”, a declarat Dr. Jonathan Reiner la CNN.
Analistul medical Don Wen spune că virusul se răspândește mai repede acolo unde populația nu este vaccinată, iar din acest motiv autoritățile ar trebui să se ia măsuri pentru a face școala un loc sigur pentru copii. „Masca de protecție cu trei straturi, aerisirea claselor, vaccinarea și testarea sunt măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a-I proteja pe copii”, a spus doctorul Wen pentru CNN.
În prezent, vaccinurile Covid-19 sunt autorizate numai pentru adolescenții cu vârsta de peste 12 ani în SUA. Până când vaccinurile pot fi administrate copiilor de vârste mai mici, experții în sănătate publică speră că măștile vor ajuta la reducerea răspândirii virusului.
Un sondaj în rândul părinților copiilor cu vârstă de școală din SUA arată că 63% dintre aceștia spun că școala copilului lor ar trebui să impună elevilor și profesorilor nevaccinați să poarte măști. Aproximativ 36% dintre părinți au spus că școlile nu ar trebui să aibă obligativitatea purtării măștii pentru cei nevaccinați.
Mulți dintre guvernatorii statelor din SUA au anunțat măsuri pentru protecția copiilor atunci când revin la cursuri. Pentru școlile din Kentucky, guvernatorul Andy Beshear a anunțat obligativitatea măștilor de la grădiniță până la finalul liceului.
SUA au raportat 93.824 de cazuri de infectare la copii între 29 iulie și 5 august, adică 15% dintre cazurile totale săptămânale.
Tulpina Delta nu numai că infectează copiii cu o frecvență mult mai mare decât alte variante ale coronavirusului, însă cei mai mici riscă acum să facă forme mai grave ale bolii, potrivit CBS. Guvernul local din Tennessee a făcut o proiecție potrivit căreia spitalele de copii vor ajunge la capacitate maximă până la finalul săptămânii.
Medicii sunt îngrijorați că, în noul val al pandemiei, copiii vor fi și victime ale coronavirusului dar și cei care vor răspândi virusul.
Academia Americană de Pediatrie a trimis o scrisoare autorităților prin care cere autorizarea vaccinurilor pentru copiii sub 12 ani. „Ca să spunem foarte simplu, varianta Delta a creat un serios nou risc pentru copii și adolescenți din toată țara, dar și pentru adulții nevaccinați”, se arată în scrisoare.
Până acum, ceea ce se știa despre Covid-19 la copii era că aceștia prezintă rareori simptome pe termen lung, majoritatea recuperându-se în mai puțin de o săptămână. Durerile de cap și oboseala au fost cele mai frecvente simptome observate la copii.