Linkuri accesibilitate

Corupție și găuri misterioase | Modulul rus din Stația Spațială Internațională, la un pas de dezastru


Modulul Nauka din cadrul Stației Spațiale Internaționale.
Modulul Nauka din cadrul Stației Spațiale Internaționale.

Când un modul rus proaspăt adăugat la Stația Spațială Internațională (SSI) a început să se rotească până când aproape a scos stația de pe orbită, experții și entuziaștii spațiali și-au ținut respirația. Au putut respira liniștiți din nou când nu s-a descoperit nicio defecțiune majoră.

Pasionații se întreabă, de asemenea, ce altceva ar mai putea strica parteneriatul deja șubred dintre NASA și Rosksmos. Răspunsul este o acuzație anonimă publicată de agenția națională de presă din Rusia, TASS, pe tema unui incident fără explicație din 2018. Oficialii NASA au negat acuzațiile, spunând că americanii nu le consideră credibile.

În 2018, a apărut o gaură misterioasă în carcasa unuia dintre modulele rusești de pe SSI. În mărturia publicată de TASS pe 12 august, un „oficial de rang înalt din industria spațială din Rusia” care a dorit să rămână anonim a declarat că s-au descoperit, de fapt, opt găuri, toate făcute de mână.

Oficialul, care nu a oferit dovezi pentru a-și susține acuzațiile, a dat vina pe un astronaut american aflat la bord în acele zile, Serena Aunon-Chancellor, care ar fi avut o problemă de sănătate. Aceasta ar fi avut „o criză psihologică acută” care a dus-o la disperare, încercând sub orice preț să ajungă înapoi pe Pământ.

NASA a refuzat să răspundă întrebărilor Europei Libere, dar Kathy Lueders, șefa programului de zbor cosmic a NASA, a precizat într-un tweet pe 13 august că astronauții agenției americane sunt „foarte respectați, își servesc țara, iar contribuția lor în cadrul agenției este de valoare enormă”.

„O susținem pe Serena și confirmăm comportamentul său profesional”, a precizat Lueders. „Nu considerăm aceste acuzații a fi credibile.”

Directorul NASA, Bill Nelson, a menționat pe Twitter că este complet de acord cu declarațiile lui Kathy Lueders, adăugând că „o susțin complet pe Serena și ne voi susține mereu astronauții”.

Una dintre găurile din SSI.
Una dintre găurile din SSI.

Conform articolului TASS, declarațiile oficialului anonim „reflectă destul de bine poziția liderilor ruși în fața situației curente”. Roskosmos au refuzat să menționeze dacă articolul reflectă poziția agenției.

În trecut, oficialii NASA care au fost întrebați despre acest incident au deviat convesația spre Roskosmos.

Cooperarea dificilă din spațiu

Declarațiile au fost făcute în contextul unei relații spațiale de trei decenii între Moscova și Washington din ce în ce mai tensionată din pricina conflictelor geopolitice și a inovării domeniului spațial.

Formată acum un deceniu în urma reorganizării industriei spațiale rusești, agenția Roskosmos are o istorie plină de scandaluri și probleme.

Cea mai recentă problemă a apărut luna trecută, când Roskosmos au lansat un nou modul, încărcat cu echipament științific, către echipajul de pe SSI. Modulul Nauka a întâmpinat prima oară probleme în timpul zborului către stație. Apoi, odată ce a andocat, o eroare de computer a eșuat în a opri motoarele modulului, ceea ce a rotit complet întreaga stație spațială.

Inginerii au fost forțați să pornească motoarele altor două module pentru a ține rotația sub control.

„Suspans spațial”, a numit Agenția Spațială Europeană situația după ce aceasta a fost adusă sub control. „Au fost momente emoționante - ani întregi de întârzieri, o numărătoare inversă tensionată, o lansare formidabilă, și apoi împiedicarea de pe orbită” spun aceștia despre modulul Nauka. Acesta a fost folosit în parteneriat cu Roskosmos pentru a aduce un braț robotic în valoare de câteva milioane de euro pe SSI.

NASA a atribuit problema modulului Nauka propulsoarelor, care au fost responsabilitatea rușilor. Pe 12 august, agenția a precizat că „se formează o echipă de investigații” pentru a cerceta problema.

„Echipa se va concentra pe analiza datelor, cooperarea cu colegii ruși pentru orice informație le este necesară și coordonarea cu alți parteneri internaționali”, a declarat NASA.

Retrogradarea cosmonauților

Înaintea problemei cu modulul Nauka, Roskosmos a fost lovită intens de știri negative în presa rusă, din cauza unui cosmonaut veteran iubit de public. Sergei Krikalyov a fost retrogradat, se pare, după ce s-a plâns despre un planul directorului agenției, Dmitry Rogozin, de a trimite o actriță faimoasă și un regizor TV în spațiu, pentru a face un film. Rogozin este co-producător al filmului.

Krikalyov nu a putut fi contactat pentru a discuta aceste evenimente.

Rogozin, fost parlamentar naționalist și ambasador la NATO, este cunoscut pentru mișcările sale birocratice înțepătoare încă dinainte să ocupe funcția de la Roskosmos. Subalternii săi se plâng de mulți ani despre calitățile sale de lider,

De la începutul cursei spațiale, facilitatea de lansare spațială a Rusiei se află în Kazahstan, la Baikonur. În urma dezbinării Uniunii Sovietice, Rusia a închiriat în continuare locația, apoi a început să construiască alta în regiunea estică Amur.

Racheta Proton-M a decolat pe 21 iulie 2021 de la Baikonur, ducând modulul Nauka pe SSI.
Racheta Proton-M a decolat pe 21 iulie 2021 de la Baikonur, ducând modulul Nauka pe SSI.

Proiectul de construcție al facilității Vostochny, în valoare de 7,5 miliarde de dolari, a început în 2011. De atunci, vin una după alta întârzierile, certurile pe salarii și acuzațiile de corupție. Procurorii au deschis o serie de anchete în jurul companiilor de construcții, care au fost acuzate de spălare de bani.

Aleksei Kudrin, șeful auditului guvernamental și fost ministru al finanțelor, a găsit la începutul acestui an erori financiare în valoare de 30 de miliarde de ruble (400 de milioane de dolari) la Roskosmos doar pentru anul 2020.

Până acum, au avut loc doar opt încercări de lansare la Vostochny. La lansarea inaugurală din aprilie 2016, unde a participat și Vladimir Putin, inginerii au anulat decolarea cu doar câteva minute înainte.

Cea mai mare vulnerabilitare a agenției Roskosmos, conform experților, este pierderea venitului obținut de la NASA. Timp de un deceniu, aceștia i-au plătit pe ruși să ducă astronauți și marfă americană către SSI și înapoi.

Apariția companiilor private, în special cele americane precum SpaceX, Virgin Galactic și Blue Origin, a luat pâinea de la gura rușilor. După ce SpaceX a dus, în siguranță, un echipaj NASA pe SSI, agenția americană și-a arătat intenția de a încheia contractul cu rușii.

XS
SM
MD
LG