Linkuri accesibilitate

Un tratament cu anticorpi de la AstraZeneca reduce riscul de îmbolnăvire de Covid-19


AstraZeneca este prima companie care a publicat date pozitive ale unui studiu clinic privind prevenirea Covid-19 cu ajutorul terapiei cu anticorpi.

O terapie cu anticorpi a AstraZeneca a redus riscul dezvoltării simptomelor de Covid-19 cu 77%, într-un studiu clinic de fază târzie, ceea ce va permite companiei să ofere protecţie persoanelor care sunt slab protejate de vaccinuri, potrivit Reuters

Compania a anunţat că 75% dintre participanţii la studiul clinic pentru această terapie, cu două tipuri de anticorpi descoperiţi de Vanderbilt University Medical Center, aveau boli cronice, inclusiv o reacţie imunitară scăzută la vaccinuri, scrie agenția Reuters.

În timp ce vaccinurile se bazează pe un sistem imunitar intact pentru a dezvolta o serie anticorpi și celule de combatere a infecțiilor, terapia de la AstraZeneca constă în anticorpi de laborator care sunt concepuți să rămână în organism timp de luni de zile pentru a elimina virusul în caz de infecție.

Terapii similare realizate cu o clasă de medicamente numite anticorpi monoclonali, care imită proteinele sistemului imunitar care apar în mod natural, sunt dezvoltate și de alte companii precum Regeneron, Eli Lilly şi de GlaxoSmithKline cu partenera Vir.

Dar AstraZeneca este prima companie care a publicat date pozitive ale unui studiu clinic privind prevenirea Covid-19 cu ajutorul terapiei cu anticorpi.

Directorul Mene Pangalos a declarat că rezultatele studiului privind terapia pentru Covid-19 au fost analizate la trei luni de la ingectarea anticorpilor, iar cercetătorii vor urmări evoluţiile până la 15 luni, în speranţa că AstraZeneca va putea folosi terapia ca protecţie pe timp de un an.

Pangalos a semnalat că perspectivele unui nou produs împotriva Covid-19 al AstraZeneca ar putea, de asemenea, să sporească valoarea strategică a vaccinului existent Vaxzevria, pe care l-a dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford.

„Nicio altă companie nu a livrat două molecule împotriva SARS-CoV2. Acest lucru ne ajută cu siguranţă să ne poziţionăm în privinţa Covid ”, a declarat Pangalos pentru Reuters.

Un alt director cu rol executiv al AstraZeneca, Ruud Dobber, a spus luna trecută că sunt explorate diferite opţiuni strategice pentru operaţiunile de vaccinare ale AstraZeneca, care s-au confruntat cu o serie de dificultăţi.

Profesorul în medicină farmaceutică la Kings College din Londra, Penny Ward, a declarat că știrea este de bun augur pentru persoanele care au răspuns slab la vaccinare.

Terapia cu anticorpi de la AstraZeneca vine în contextul în care vaccinul antiCovid nu este foarte folosit în urma suspiciunilor că ar provoca tromboze. Cu toate că medicii de la Agenția Europeană a Medicamentului au dat asigurări că aceste cazuri de tromboze sunt rare, iar vaccinul este eficient, oamenii se feresc să se vaccineze cu AstraZeneca.

Cu toate acestea, oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au dat zilele trecute publicității un nou studiu prin care arată că protecția oferită de vaccinul Pfizer durează mai puțin decât cea dată de vaccinul AstraZeneca.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru lucrează în presă din 2001. Primele articole le-a publicat în România Liberă, ziar în redacția căruia a lucrat în primii trei ani. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, DIGI 24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. Din ianuarie 2021, Andreea este Senior Correspondent în echipa Europei Libere România. 

XS
SM
MD
LG