Linkuri accesibilitate

Criza din Afganistan | Ultimul român care a cerut evacuarea a ajuns în siguranţă la Islamabad


Ultimul român care a cerut să fie evacuat din Afganistan a ajuns la Islamabad.
Ultimul român care a cerut să fie evacuat din Afganistan a ajuns la Islamabad.

Ultimul dintre cetățenii români aflați în Afganistan care își exprimase dorința de a fi evacuat a ajuns în siguranță pe Aeroportul Internațional din Islamabad. El a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan, informează, duminică, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Acest cetățean român, care lucra pentru un program ONU și avea dublă cetățenie, a României și a Republicii Moldova, a fost evacuat și ajutat să ajungă în siguranță în Aeroportul internațional din Kabul cu sprijinul partenerilor internaționali, în pofida condițiilor extrem de dificile din teren. Ulterior, acesta a fost preluat pe un zbor până la Islamabad, asigurat de parteneri internaționali”, potrivit MAE.

Cetățeanul român evacuat duminică este ultimul dintre cetățenii români aflați în Afganistan care își exprimase dorința de a fi evacuat. El este cea de-a 44-a persoană care a fost evacuată din Afganistan și are dublă cetățenie, a României și a Republicii Moldova. Românul, care lucra pentru un program ONU, a fost evacuat „cu sprijinul partenerilor internaționali, în pofida condițiilor extrem de dificile din teren”.

MAE transmite că, în prezent, toți cetățeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan.

Cetăţeanul român evacuat astăzi era ultimul dintre cetăţenii români aflaţi în Afganistan care îşi exprimase dorinţa de a fi evacuat. Astfel, la acest moment, toţi cetăţeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităţilor române se află în siguranţă în afara teritoriului afgan. Celula de criză interinstituţională, prin intermediul Ambasadei României de la Islamabad, se află în contact permanent cu restul cetăţenilor români aflaţi în Afganistan, care nu au solicitat până la acest moment sprijin pentru evacuare", a precizat MAE.

Totodată, Celula de criză interinstituţională continuă demersurile pentru a oferi sprijin pentru evacuare cetăţenilor afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, precum şi jurnalişti afgani, care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România şi nu au putut fi încă evacuaţi din cauza situaţiei de securitate foarte dificile care nu a permis acestora să ajungă în aeroportul din Kabul.

Sâmbătă, 15 cetăţeni români din cei 16 evacuaţi din Kabul cu aeronava C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române au ajuns în ţară. Ei se alătură altor peste 30 de români evacuaţi în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României.

Oficial NATO: 20 de oameni au murit în aeroportul din Kabul şi în preajma acestuia

Situația din Afganistan rămâne tensionată. Mii de oameni așteaptă pe aeroportul din Kabul să părăsească Afganistanul. Un oficial NATO a declarat pentru agenţia de presă Reuters că cel puţin 20 de oameni a murit în aeroportul din Kabul şi în preajma acestuia de când talibanii au preluat puterea în ţară, pe 15 august.

Criza din afara aeroportului din Kabul este regretabilă. Ne concentrăm să evacuăm toţi străinii cât de repede putem. Forţele noastre păstrează distanţă faţă de zonele din afara aeroportului din Kabul pentru a preveni orice ciocnire cu talibanii”, a a spus oficialul NATO.

Duminică, Ministerul britanic al Apărării a transmis că 7 civili afgani au fost ucişi în afara aeroportului, unde, potrivit unor martori citaţi de Reuters, talibanii au tras mai multe focuri de armă pentru a păstra ordinea.

Militanţii talibani au instalat puncte de control în jurul aeroportului şi au blocat afganii fără documente de călătorie să pătrundă.

Talibanii au declarat, pe 15 august, victoria în faţa armatei afgane, care a fost sprijinită şi instruită de trupele NATO timp de două decenii, şi au preluat conducerea ţării.

După ce au recucerit, pe rând, toate capitalele provinciilor din ţară, pe 15 august talibanii au preluat palatul prezidenţial, după ce preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară, pentru a evita vărsarea de sânge, a spus el, aflându-se în prezent în Emiratele Arabe Unite.

În ultimele zile, mii de oameni din Afganistau au încercat să plece din ţară, cei mai mulţi fără succes, iar scene de panică au fost văzute pe aeroportul din Kabul, de unde guvernele internaţionale îşi evacuează personalul şi pe unii colaboratori afgani.

Câţiva lideri talibani au revenit în Afganistan din exilul în Qatar, iar marţi gruparea a susţinut prima conferinţă de presă de la preluarea controlului, promiţând libertate pentru femei şi presă în conformitate cu legea Sharia.

Proteste restrânse au avut loc în ţară de Ziua Independenţei, pe 19 august, mai mulţi oameni fiind împuşcaţi mortal pentru schimbarea stagului taliban cu cel afgan.

Mai mulţi oameni au murit pe aeroport şi în afara lui, în încercarea de a părăsi ţara - unii agăţându-se de avioane, alţii fiind prinşi în busculade.

Au apărut şi temeri că organizaţia Stat Islamic ar putea pune la cale atacuri la aeroport. Guvernele străine şi-au sfătuit cetăţenii să iasă din case doar dacă au primit documente pentru călătorie.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au spus că va fi imposibil ca până la finalul lunii august să îşi evacueze toţi cetăţenii care doresc acest lucru.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG