Linkuri accesibilitate

Alerta cauzată de sindromul Havana întârzie discuțiile SUA-Vietnam privind securitatea maritimă


Vicepreședintele Kamala Harris a vizitat miercuri Hanoi. Întâlnirea cu prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh a fost întârziată ca urmare a unui posibil caz de infectare cu sindromul Havana.
Vicepreședintele Kamala Harris a vizitat miercuri Hanoi. Întâlnirea cu prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh a fost întârziată ca urmare a unui posibil caz de infectare cu sindromul Havana.

Vizita vicepreședintelui SUA Kamala Harris în Vietnam a fost întârziată din cauza unei alerte legate de sindromul Havana. Ea a vizitat miercuri Hanoi pentru a purta discuții geostrategice cu autoritățile vietnameze după ce China și-a intensificat eforturile de acaparare în apele internaționale.

China a început un program de militarizare maritimă în anul 2009 prin care și-a impus controlul în Marea Chinei de Sud prin fabricarea unor granițe fictive, contestate de țările vecine. De atunci, China a acaparat controlul asupra circa 90% din teritoriul mării, construind insule folosite acum drept baze militare sau în scopuri industriale.

Potrivit Inițiativei pentru Transparență Maritimă în Asia, Beijingul a creat în ultimii ani peste 3.200 de noi astfel de edificii. Aceste construcții artificiale sunt ridicate în mare parte în jurul insulelor Spratly și Paracel, afectând viețuitoarele din zonă și ridicând semne de întrebare despre securitatea maritimă.

O imagine satelit arată o bază militară aflată în construcții în insulele Spratly aflate în apele contestate ale Mării Chinei de Sud.
O imagine satelit arată o bază militară aflată în construcții în insulele Spratly aflate în apele contestate ale Mării Chinei de Sud.

Bazele militare din Marea Chinei de Sud sunt o încălcare directă a acordului la care Beijingul este semnatar de a nu militariza apele internaționale. Aceste mări și oceane sunt protejate prin Convenția Națiunilor Unite privind legea maritimă din 1982. Țările vecine dar și SUA sunt îngrijorate de tentativa Chinei de a crea o linie de demarcație în apele contestate.

Vizita Kamalei Harris în Hanoi și sindromul Havana

Vietnamul, care a controla parțial insulele Paracel până în 1974, se numără printre țările care au contestat vehement planurile de control maritim ale Chinei. Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a vizitat miercuri, 25 august, capitala Hanoi pentru a purta discuții geo-strategice cu autoritățile vietnameze.

Vizita lui Harris a fost întârziată inițial ca urmare a unei alerte cauzate de sindromul Havana. Alerta l-a vizat pe un membru al echipei lui Harris. Sindromul Havana este o boala misterioasă care a afectat mai mulți oficiali și diplomați din țările vestice.

Ca urmare a raportării unui posibil caz al bolii, zborul a avut o întârziere de trei ore. Secretarul de la Casa Albă, Jen Psaki, a spus că nu a fost confirmat nici un caz al sindromului Havana, motiv pentru care avionului vicepreședintelui i-a fost permisă decolarea.

Agențiile de securitate ale Statelor Unite sunt de părere că sindromul Havana poate fi provocat intenționat. Boala a afectat peste 200 de oficiali americani. Printre simptomele bolii se numără amețeala, greața, migrenele și pierderile de memorie.

Primele cazuri ale bolii misterioase au fost detectate în Cuba în 2016 când mai mulți angajați ai CIA au început să raporteze simptomele inexplicabile. De atunci, printre cei afectați s-au numărat și diplomați implicați în proiecte legate de Rusia. Rusia neagă însă că ar fi implicată.

Harris și-a continuat vizita în Vietnam, țară pe care SUA spune că este gata să o susțină când vine vorba de securitatea maritimă pentru a contracara influența Chinei.

China – SUA – Vietnam | Tensiuni geostrategice

Presa din China a acuzat SUA că dorește să creeze animozitate între China și statele din sud-estul Asiei în contextul acaparării Mării Chinei de Sud. SUA, pe de altă parte, este de părere că Beijingul încearcă să își intimideze vecinii pentru a își menține controlul asupra regiunii.

Kamala Harris a spus în timpul unei întâlniri cu președintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc că trebuie găsite modalități de constrângere a Chinei pentru ca aceasta să se supună convențiilor privind apele internaționale stabilite de Națiunile Unite.

Imaginile satelit au surprins un avion militar de tipul J11 aparținând Chinei în insulele Paracel din Marea Chinei de Sud.
Imaginile satelit au surprins un avion militar de tipul J11 aparținând Chinei în insulele Paracel din Marea Chinei de Sud.

În afară de Vietnam și China, alte state precum Malaezia, Filipinele și Taiwanul revendică părți ale Mării Chinei de Sud care este un teritoriu cheie pentru navele care transportă marfă dar și o regiune bogată din punct de vedere al resurselor naturale cum este gazul și petrolul.

Agenția SUA pentru informații energetice a estimat că în apele contestate se află până la 11 miliarde de barili de petrol și peste 190 de miliarde de metri cub de gaz natural.

Acapararea teritoriului de către China a început prin stabilirea de baze militare pe insulele create în Marea Chinei de Sud. În plus, Beijingul contestă orice trecere a navelor militare care nu țin de China prin apele revendicate.

Forțele navale ale SUA desfășoară frecvent inițiative în aceste ape iar China protestează de câte ori astfel de operațiuni au loc, spunând că nu promovează pacea și stabilitatea.

Nava militară de tip portavion USS Nimitz face parte din flota Statelor Unite care patrulează frecvent Marea Chinei de Sud.
Nava militară de tip portavion USS Nimitz face parte din flota Statelor Unite care patrulează frecvent Marea Chinei de Sud.

În 2016, Curtea permanentă de Arbitraj de la Haga a decis împotriva revendicării Chinei în apele internaționale, însă oficialii din Beijing au negat legitimitatea hotărârii.

Administrația de la Washington spune că rivalitate cu China este unul dintre „cele mai mari teste geopolitice” ale secolului, motiv pentru care tot mai multe personaje eminente de pe scena politică americană au vizitat statele din sud-estul Asiei. Secretatul apărării Lloyd Austin a vizitat, de asemenea, Hanoi la sfârșitul lunii iulie pentru a purta discuții similare.

Înainte de sosirea lui Kamala Harris, prim ministrul vietnamez, Pham Minh Chinh și ambasadorul Chinei în Vietnam au avut o întâlnire în timpul căreia Chinh a declarat că Vietnamul nu ia partea nimănui când vine vorba de politici de externe. În timpul întâlnirii, ambasadorul Chinei a promis 2 milioane de doze de vaccin țării care se confruntă cu un nou val de infectării cu virusul Covid-19.

Vicepreședintele SUA a promis, de asemenea, un milion de doze de vaccin pentru Vietnam.

China este un important partener comercial pentru Vietnam iar țara din sud estul Asiei este dependentă de Beijing când vine vorba de materiale și echipamente industriale. Partidul comunist aflat la putere în China se află în relații apropriate cu partidul comunist din Vietnam însă cele două țări se află într-un conflict vechi ca urmare a tensiunilor maritime în Marea Chinei de Sud, cunoscută drept Marea de Est în Vietnam. Ca urmare a acestor tensiuni, Hanoi a devenit unul dintre cei mai mari inamici ai Beijingului în apele contestate iar Vietnamul are susținerea SUA.

Relațiile dintre Hanoi și Washington au devenit mai strânse de la sfârșitul războiului din Vietnam din 1975 până astăzi, însă relațiile sunt limitate din perspectiva americană de către lipsa de progres când vine vorba de protejarea drepturilor omului în Vietnam.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG