Un comunicat al RAR din 22 noiembrie arată că activitatea instituției continuă parțial, fără suportul informatic.
„Clienții se pot prezenta la sediile RAR conform programărilor pe care le-au efectuat, iar documentele solicitate (ex: CIV) le vor fi eliberate ulterior, după ce vor putea fi procesate și în sistemul informatic. Angajații RAR îi vor anunța pe cei care au de ridicat documente când pot fi acestea eliberate, în ordinea cronologică a programărilor pe care le-au avut pentru efectuarea prestațiilor sau, după caz, în alte situații speciale”, se arată în comunicat.
RAR precizează că plata pentru serviciile Registrului va fi făcută doar în momentul în care se vor elibera fizic documentele, după ce serverele instituției vor funcționa din nou.
Registrul Auto mai transmite că situația din camera serverelor „nu a fost generată de un atac cibernetic, că nu a existat un incendiu în camera serverelor și că nicio persoană nu a avut de suferit în urma activării sistemelor de stingere care utilizează pulberi speciale pentru inhibarea arderii.”
Reprezentanții RAR nu au putut oferi, la solicitarea Europa Liberă, un termen până la care avaria tehnică ar putea fi soluționată dar transmit că specialiștii lucrează intensiv pentru repunerea în funcțiune a serverelor.
„Toți angajații care au atribuții în gestionarea unei astfel de situații au lucrat în mod continuu de la apariția incidentului și vor fi mobilizați, prin rotație, 24 de ore din 24 până când vor fi restabilite toate sistemele informatice”, mai arată comunicatul RAR.
Stațiile ITP nu pot face inspecția tehnică periodică
Căderea serverelor RAR a făcut imposibilă realizarea inspecțiilor tehnice periodice pentru autovehicule la stațiile din toată țara.
„Avaria a afectat și aplicația informatică destinată înregistrării la nivel național a ITP de către stațiile de inspecție tehnice autorizate, precum și schimbul de date cu Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări. În acest moment, activitatea stațiilor ITP este complet sistată”, anunță RAR în comunicat.
La nivel național sunt peste 1.500 de stații ITP, potrivit RAR.
Reprezentanții Poliției Române spun, pentru Europa Liberă, că nu există în acest moment vreo derogare pentru cei care, din cauza lipsei de servicii ITP cauzate de avarie, nu mai pot circula legal. Asta înseamnă că, dacă un autovehicul este descoperit că circulă fără inspecția tehnică periodică, proprietarul va fi sancționat.
Potrivit Codului Rutier, conducerea unui autovehicul fără ITP atrage două amenzi. Una este conducerea unui autoturism fără ITP valabil, iar cea de-a doua, pentru conducerea unei mașini neînmatriculate.
Ambele abateri se pot sancționa cu până la 20 de puncte de amendă fiecare, ceea ce înseamnă o amendă totală de până la 6.600 de lei. În plus, vor fi reținute talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașini.
La momentul scrierii acestei știri și pagina de internet a RAR este nefuncțională. Europa Liberă va reveni cu informații actualizate pe măsură ce vor apărea.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.