Linkuri accesibilitate

USR PLUS refuză să participe la ședința de Guvern | Va decide dacă rămâne sau nu la guvernare


Dan Barna (USR PLUS), premierul Florin Cîțu, președintele PNL, Ludovic Orban, liderul UDMR Kelemen Hunor și liderul USR PLUS, Dacian Cioloș, la semnarea protocolului de guvernare. În prezent, în plină controversă care pune în pericol Coaliția.
Dan Barna (USR PLUS), premierul Florin Cîțu, președintele PNL, Ludovic Orban, liderul UDMR Kelemen Hunor și liderul USR PLUS, Dacian Cioloș, la semnarea protocolului de guvernare. În prezent, în plină controversă care pune în pericol Coaliția.

Liderii USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au anunțat miercuri seară că nu vor participa la ședința de guvern convocată de premierul Florin Cîțu, pentru ora 19:00.

USR PLUS susține că au existat amenințări din partea premierului Cîțu asupra secretarilor de stat PNL pentru a se prezenta la ședința de Guvern în locul miniștrilor USR PLUS.

„Reprezentarea unui minister, conform legii, este atributul ministerului și poate fi delegată doar de către acesta prin ordin scris. Facem apel la șeful executivului să nu pună oamenii în situația de a încălca legea prin uzurpare de calități oficiale", se arată într-un comunicat USR PLUS, în timp ce la Palatul Victoria miniștrii PNL și UDMR se strângeau pentru a participa la ședința de Guvern programată pentru ora 19.00.

Dimineață, ședința a fost suspendată după ce premierul a introdus pe ordinea de zi suplimentară adoptarea programului PNDL 3 – „Anghel Saligny”, prin care autoritățile locale ar primi 50 de miliarde de lei.

„Am decis să nu participăm în această seară la ședința de Guvern de la ora 19:00 și să convocăm mâine dimineață la ora 10:00 o ședință a coaliției”, a declarat Dan Barna. El a spus că programul „Anghel Saligny” nu poate fi discutat în guvern decât după aprobarea sa în coaliție.

Dan Barna și Dacian Cioloș au evitat să spună dacă se vor considera ieșiți din Coaliție în cazul în care proiectul controversat va fi adoptat miercuri seară în guvern fără acordul lor, arătând că o asemenea decizie nu poate fi luată fără acordul partidului. Ei au spus, însă, că subiectul va fi discutat în sedința Biroului Politic convocat pentru miercuri seară și că vor merge cu mandatul forului de conducere la ședința coaliției de joi dimineață.

„Asta înseamnă că ține o ședință de Guvern cu participarea a două partide din coaliție, pentru că acest Guvern e format din trei partide, nu e un Guvern pe persoană fizică. Dacă o face, noi vom avea o ședință a Biroului Național în această seară, în care vom decide care e mandatul cu care mergem mâine la coaliție”, a declarat Dacian Cioloș.

Cei doi spun că un program de factura PNDL 3 nu poate fi adoptat fără o dezbatere la nivelul coaliției.

„Această coaliție conduce Guvernul și are o majoritate în Parlament pentru a face politici publice. PNDL 3 nu este un program egal cu steagul județul Covasna, celălalt subiect de pe lista suplimentară de ședință de astăzi. Un program în care vorbim de 50 de miliarde din avuția României amanetată pentru un număr de ani în față este un program care are nevoie de un acord politic în cadrul coaliței”, a mai spus Barna.

Sursa tensiunilor

Tensiunile din coaliție au fost determinate de intenția premierului Florin Cîțu de a trece proiectul PNDL 3 („Anghel Saligny), plan de 50 de miliarde de lei, destinate autorităților locale, pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri fără acordul partenerilor de guvernare de la USR PLUS, dar mai ales fără avizul ședinței de coaliție.

Banii sunt destinați acelor comunități locale care nu pot accesa fonduri europene pentru canalizare, rețeaua de gaz sau asfaltare iar USR PLUS a anunțat că are mai multe amendamente.

Acuzat de Dan Barna că încalcă anexa la protocolul de guvernare, privind consultarea între partenerii din coaliție pentru orice proiect supus atenției guvernului, Florin Cîțu a replicat și a spus că proiectul conține, de fapt, toate propunerile partenerilor de la USR PLUS. El s-a întrebat retoric dacă USR PLUS susține sau nu dezvoltarea României, pe care el și-a propus-o prin proiectul controversat.

La rândul lor, partenerii de la UDMR au spus prin vocea lui Kelemen Hunor că USR PLUS ar fi condiționat susținerea proiectului PNDL 3 de desființarea Secției Speciale, „șantaj” cu care PNL și UDMR nu pot fi de acord. Declarația liderului UDMR poate fi citită și în cheia unei sincerități involuntare, recunoscând implicit că desființarea SIIJ este asumată de USR PLUS și mai puțin de celelalte două partide. Președintele Klaus Iohannis l-a criticat, în schimb, pe ministrul USR PLUS al Justiției, Stelian Ion, că nu a făcut nimic pentru desființarea secției înființate de fosta putere pentru intimidarea magistraților incomozi și a cărei desființare nu poate fi făcută fără votul coaliției în parlament.

USR PLUS despre PNDL: „este o hoție”

Dan Barna și Dacian Cioloș susțin că nu se opun adoptării programului și nici dezvoltării comunităților locale, cărora le este destinat, ci doar modului în care acesta a fost conceput.

„USR PLUS susține dezvoltarea reală a comunităților locale, prin programe transparente și investiții care să facă viața românilor mai bună. În forma susținută de premierul Cîțu, PNDL 3 este însă o hoție”, potrivit unei postări făcute pe pagina de Facebook a partidului în timpul derulării scandalului din coaliție.

Este programul becurilor de 1.800 de euro și al toaletelor din Teleorman de 80.000 de euro. Programul celor 44,5 miliarde de lei scurși în buzunarele baronilor. Dezvoltarea României nu se poate face cu programele de îmbogățit baronii locali, moștenite de la Liviu Dragnea”, a scris partidul pe pagina sa de Facebook.

Iohannis, către coaliția de guvernare: întoarceți-vă la agenda cetățeanului

În prima zi a noii sesiuni parlamentare, președintele Iohannis a amintit de nenumăratele restanțe ale actualei puteri și a făcut un apel la coaliția de guvernare să lase deoparte scandalurile și să se concentreze asupra detaliilor care-i dau credibilitate în fața cetățenilor.

El a făcut un apel la parlamentarii coaliției să se reîntoarcă la „agenda cetățeanului”, în condițiile în care parlamentul are oricum un nivel de credibilitate scăzut în ochii cetățenilor.

„Sunt, așadar, multe restanțe care își așteaptă rezolvarea, multe reforme legislative care încă nu au fost demarate. Parlamentarii au datoria de a pune în aplicare ce au promis. Atenție – nu le cer să vorbească despre asta, ci le cer rezultate. De vorbit este ușor, însă oamenii s-au săturat de discursuri sterile, de veșnicele promisiuni neonorate. Vor să vadă mai puțin scandal și mai multă cooperare. Nu îi interesează cine strigă mai tare sau cine critică mai eficient.
Fac pe această cale un apel către toate partidele, atât cele din Coaliția de guvernare, cât și cele din opoziție, să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă prin acțiunile lor.
Simpla retorică nu își are rostul”,
a spus președintele Klaus Iohannis într-o declarație făcută miercuri seară la Cotroceni.

El s-a referit la crearea unui cadru normativ pentru proiectul „România Educată”, care-i aparține, de revizuirea îndelung așteptată a legilor justiției, de pregătirea viitorului buget, de desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și necesitatea unui cadru normativ care să așeze sistemul judiciar, al educației și al sănătății pe baze solide.

„Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul. Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru. Niciun lider politic nu trebuie să uite că puterea se exercită pentru români, nu pentru vreun interes vremelnic de partid. Dincolo de viziunile diferite, firești, asupra unui proiect sau altul, este fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun atunci când miza este de o importanță capitală pentru români”, a spus Klaus Iohannis.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG