Linkuri accesibilitate

Navalnîi acuză Kremlinul că a fraudat masiv alegerile


Din închisoare, Aleksei Navalnîi spune că rezultatul alegerilor din Rusia a fost pur şi simplu furat.
Din închisoare, Aleksei Navalnîi spune că rezultatul alegerilor din Rusia a fost pur şi simplu furat.

Disidentul rus Aleksei Navalnîi acuză Kremlinul că „a furat” alegerile de duminică, motivând că rezultatele conferă cele mai multe voturi partidului de guvernământ.

Aflat în închisoare, Navalnîi a acuzat Kremlinul că a folosit „intimidarea și represiunea” pentru a fura alegerile parlamentare care au clasat pe primul loc partidul Rusia Unită, păstrându-și astfel majoritatea cu toate că au existat multe rapoarte privind neregulile la vot și falsificarea buletinelor de vot.

Într-un mesaj de pe Instagram, Navalnîi a spus că sistemul tactic de vot al lui Vladimir Putin a fost „un succes uriaș”, slăbind partidul doar pentru a avea rezultatele „redesenate în cel mai primitiv mod”.

„Escrocii au răsturnat rezultatele pe tabela de marcaj pentru a-și face câștigurile să pară mai convingătoare”, a scris Navalnîi în postare.

Disidentul rus a spus că rezultatul alegerilor este unul fals.

„Observatorii noștri au fost târâți de la secțiile de votare. Intimidarea și represiunea le-au prădat multă voință, iar oamenilor le este pur și simplu frică să iasă în stradă”, a adăugat el.

Anterior, Aleksei Navalnîi şi-a îndemnat marţi susţinătorii să nu se lase descurajaţi de victoria partidului Rusia Unită în alegerile legislative, estimând că procesul electoral a fost viciat de fraude masive.

Aleksei Navalnîi şi aliaţii săi, care nu au putut participa la scrutin după ce mişcarea lor a fost catalogată drept „extremistă” de justiţie, au apelat la o altă strategie, solicitându-le ruşilor să-i voteze pe candidaţii cel mai bine plasaţi împotriva puterii.

Acest „vot inteligent”, conform opoziţiei, ar fi fost un real succes, în special la Moscova, dar a fost contracarat printr-o fraudă masivă la urne.

„Rezultatul nostru a fost pur şi simplu furat, redirecţionat în maniera cea mai primitivă cu putinţă”, a scris într-un mesaj pe Instagram Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare după o condamnare pentru fraudă, pe care o consideră drept una politică.

„Lupta (opozanţilor Kremlinului n.r.) pentru această ţară nu este un sprint. Este un maraton lung şi dificil”, a adăugat el.

El a precizat că „principala lecţie” a acestor alegeri legislative este că partizanii Kremlinului nu mai sunt majoritari în Rusia şi nu se pot menţine la putere decât prin fraudă electorală.


Opoziţia rusă acuză falsificarea rezultatelor voturilor online, fapt care ar fi permis inversarea unei tendinţe electorale nefavorabile partidului Rusia Unită ce a fost observată cu ocazia numărării voturilor exprimate fizic, la cabinele de vot.

Comisia electorală a respins acuzaţiile opoziţiei, estimând că scrutinul a fost unul „transparent”.

Rusia Unită, partidul preşedintelui Vladimir Putin, a obţinut 49,82% din voturile exprimate, fapt ce-i asigură peste două treimi din locurile din camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, un număr suficient pentru a putea opera modificări în Constituţie.

Partidul lui Putin, câștigător în alegeri marcate de fraudă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG