Linkuri accesibilitate

KGB-ul belarus susține că un ofițer și un suspect au fost uciși într-un schimb de focuri


Așa-zisul terorist Andrei Zelțar, ucis de KGB-ul lui Alexandr Lukașenko pentru că ar fi „împușcat fatal” un ofițer KGB în timpul descinderii în forță la locuința sa.
Așa-zisul terorist Andrei Zelțar, ucis de KGB-ul lui Alexandr Lukașenko pentru că ar fi „împușcat fatal” un ofițer KGB în timpul descinderii în forță la locuința sa.

Comitetul Belarus al Securității Statului (KGB) susține că unul dintre ofițerii săi ar fi fost ucis pe 28 septembrie într-un schimb de focuri în timpul unei percheziții la locuința unui așa-zis terorist.

Numai că filmarea, dată publicității de presa de stat, ridică multe semne de întrebare.

KGB nu l-a identificat pe bărbatul la locuința căruia au descins ofițerii săi, doar a spus într-o declarație dată presei că este un „terorist”, termen pe care îl folosește adesea pentru a-i descrie pe protestatari și pe opozanții autocratului Alexandr Lukașenko, împotriva căruia oamenii ies în stradă din august 2020, acuzându-l de fraudarea alegerilor.

Europa Liberă nu a putut verifica din surse independente declarația și presupusa înregistrare a momentului în care a avut loc schimbul de focuri, difuzată de televiziunea de stat din Belarus.

Momentul descinderii KGB-ului la locuința lui Zelțar
Momentul descinderii KGB-ului la locuința lui Zelțar

Mai multe persoane au pus la îndoială veridicitatea filmării, referindu-se la o serie de inconsecvențe care pun sub semnul întrebării incidentul așa cum a fost el montat în videoclip și publicat de presa aservită regimului de la Minsk.

„În timpul măsurilor speciale de verificare a adreselor la care ar putea fi localizate persoanele implicate în activități teroriste, o persoană extrem de periculoasă a deschis focul asupra oamenilor legii dintr-unul din apartamente, ducând la rănirea fatală a unui ofițer al Comitetului Securității Statului", a susținut KGB într-o declarație, adăugând că atacatorul a fost ucis apoi de ofițerii de securitate.

Franak Viacorka, consilier principal al liderului opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil, a scris pe Twitter că omul ucis este un lucrător IT al companiei de software EPAM Systems, cu sediul în Statele Unite.

„Sunt atât de multe întrebări. Andrei Zelțar, împușcat de KGB astăzi, lucra la una dintre cele mai mari companii IT din Belarus @EPAMSYSTEMS. De asemenea, ar fi fost cetățean american. Potrivit prietenilor săi, el a susținut (mișcarea) democratică din Belarus. Soția sa a fost reținută ", spune Viacorka.

El nu a dezvăluit sursa informațiilor sale.

„Violența trebuie să înceteze! Regimul speră că violența poate împărți societatea și poate amenința adversarii. Dar violența nu poate fi soluția crizei. Gata cu victimele. Statul de drept trebuie să revină în țară. Lukașenko trebuie să demisioneze", a adăugat Viacorka.

Și Euroradio l-a identificat pe bărbatul ucis în timpul descinderii KGB, în persoana lui Andrei Zelțar.

Julie Fisher, ambasadorul SUA în Belarus, a declarat pentru Reuters că Washingtonul caută să afle dacă un cetățean american a fost implicat în incident.

Protestele au cuprins Belarusul după prezidențialele de anul trecut, din august, despre care Opoziția și Occidentul spun că au fost fraudate pentru a-i acorda lui Lukașenko al șaselea mandat consecutiv de președinte al țării.

Ca răspuns la proteste, guvernul a reprimat cu brutalitate mișcarea pro-democrație, arestând mii de oameni și expulzând pe cei mai importanți lideri ai Opoziției, atunci când nu i-a băgat la închisoare.

Lukașenko, aflat neîntrerupt la putere din 1994, a negat fraudarea alegerilor și refuză orice negociere cu Opoziția pentru un transfer pașnic al puterii și organizarea de noi alegeri.

KGB a anunțat că a deschis o anchetă privind uciderea ofițerului KGB. Potrivit aceleiași declarații, suspectul ucis și el în schimbul de focuri, avea 31 de ani, iar soția sa de 40 de ani a fost arestată sub acuzația de a complicitate la crimă pentru că filma schimbul de focuri.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG