Compania a luat mai multe împrumuturi financiare în trecut, pe care acum nu le mai poate plăti. Decăderea companiei a început în 2020, după introducerea unor noi măsuri de către Beijing pentru a controla datoriile dezvoltatorilor imobiliari.
Investitorii Evergrande au început să își exprime îngrijorarea cu privire la recuperarea banilor acum două săptămâni.
Agențiile de credit, de asemenea, au cotat Evergrande slab în ultimele săptămâni. Acțiunile companiei s-au prăbușit cu peste 80%.
Pentru dezvoltatorii de pe piața imobiliară, criza înseamnă o încercare disperată de a atrage din nou atenția cumpărătorilor de pe piață, încercând să stimuleze achizițiile prin tăierea prețurilor.
Autoritățile, pe de altă parte, se opun unor tăieri prea mari pentru că se tem de reacția publicului.
De ce este decăderea companiei Evergrande importantă
Piața imobiliară este motorul economic al Chinei. Țara își datorează creșterea economică rapidă imobiliarelor. Migrația populației către marile orașe a însemnat dezvoltare urbană rapidă și creștere economică. Pentru a putea realiza nivelul actual de dezvoltare, companiile imobiliare au împrumutat sume uriașe.
Datoria pieței atinge 2.8 trilioane de dolari, echivalentul a 18% din produsul intern brut.
În prezent, Evergrande, una dintre cele mai mari companii imobiliare din China, are datorii mai mari decât întreagă datorie a Rusiei.
Recent, compania a avut două plăți scadente, una în valoare de 83 de milioane de dolari săptămâna trecut și alta scadentă ieri, 29 septembrie, în valoare de 47.5 milioane de dolari. Cu două săptămâni în urmă, la data de 14 septembrie, compania a declarat că nu poate să achite sumele datorate.
Consecințele unui colaps Evergrande ar putea avea consecințe în jurul lumii. 20 de miliare de dolari din datoria companiei provine din afara țării.
Într-o declarație acordată angajaților companiei, președintele Hui Ka Yuan a spus că are încredere că „prin eforturi concentrate și muncă grea, Evergrande va depăși cel mai întunecat moment”.
Nu este clar cât de pregătit este guvernul Chinei să salveze compania. Măsurile introduse în august 2020 de guvern obligă companiile să asigure un raport între active și pasive de sub 70% pentru a putea continua să împrumute bani.
Falimentarea firmei ar provoca totuși probleme pentru China, motiv pentru care autoritățile au fost de acord cu planul propus de Evergrande privind restructurarea datoriei.
Criza similară celei financiare mondiale?
Datoriile de 305 miliarde de dolari ale companiei reprezintă o amenințare nu doar pentru China, dar și pentru întreaga regiune. Exerții economici au comparat actuală criză a Evergrande cu falimentul fraților Lehman care a provocat criză mondială din 2008-2009.
Impactul unui colaps al Evergrande nu s-ar compara totuși cu criza provocată de creditele ipotecare. Majoritatea datoriei Evergrande se află în China, numai 20 din cele 305 de miliarde datorate, adică sub 7% din datoria totală, sunt către conturi străine.
Riscul actual pentru China este cel al destabilizării pieței, lucru pe care Beijingul dorește să îl evite pentru că acest lucru ar putea însemna o reducere în cheltuielile consumatorilor.
De ce este important sectorul imobiliar al Chinei?
Între 1999 și 2007, China a experimentat o trecere de la rural la urban, cu o creștere anuală de 23% în transferuri de teren către mediul urban. Vânzările de terenuri publice au crescut, de asemenea, cu 31% anual în această perioadă.
Piața a jucat un rol important și de-a lungul crizei financiare. Pachetele de recuperare economică au provenit din împrumuturile alocate investitorilor din industrie.
China continuă să se bazeze pe piața imobiliară și astăzi, investițiile în spațiile rezidențiale reprezentând 15% din produsul intern brut.
Impactul intern a fost deja unul semnificativ, cu proteste izbucnind de-a lungul sediilor Evergrande din întreaga țară, după ce compania a luat bani împrumut de la angajați pe care nu îi poate plăti acum înapoi.