Linkuri accesibilitate

Verificarea certificatelor Covid: glumă în restaurante, întâmplare la frontieră


Aeroportul Otopeni este unul dintre punctele de acces în România în care autoritățile au la îndemână toate instrumentele pentru verificarea autenticității certificatelor verzi și corelarea cu persoana care le prezintă.
Aeroportul Otopeni este unul dintre punctele de acces în România în care autoritățile au la îndemână toate instrumentele pentru verificarea autenticității certificatelor verzi și corelarea cu persoana care le prezintă.

Verificarea certificatelor verzi este o problemă cu o singură întrebare și multe răspunsuri. Dacă patronii de cafenele scanează certificatele verzi fără să știe pe cine au în față, polițiștii de frontieră au toate instrumentele să verifice dacă în spatele numelui din certificat este persoana reală.

Într-o postare pe Facebook, Elena Calistru de la organizația Funky Citizens povestește un episod petrecut în aeroportul Otopeni.

„Otopeni, sosiri. 1 noaptea, buluc de lume. Din difuzoare un anunț ne spune că 'timpul mediu de așteptare pentru formalitățile de intrare în țară e de 60 de minute'.Pe culoarul verde pentru vaccinați, lucrurile merg însă super repede. Doi domni se uită pe bază de ochiometru la certificat și te zoresc spre control pașapoarte.

Răsuflu ușurată la gândul că cele 60 de minute sunt pentru nevaccinați. Din mers, și tipa de lângă mine zâmbește larg cu certificatul de vaccinare printat pe o foaie în mână și îmi spune mândră:

- Vai, ce bine, ce simplu a fost, nu îmi vine să cred că a mers așa repede!

- Da, zic eu, ce rost are să îți bați capul când poți să te vaccinezi...

- Sincer, al meu e fals, îți spun drept. Mi-e frică. Și nu îi cred, nu am deloc încredere în ei.” a povestit Elena Calistru

Întâmplarea a fost posibilă pentru că polițiștii de frontieră scanează aleatoriu certificatul verde. Nici în restaurante sau baruri situația nu e alta.

Jurnalistul Mircea Meșter povestește și el de o întâmplare dintr-un restaurant bucureștean. Pe rețelele de socializare sunt zeci de declarații despre situații similare în discoteci, săli de sport sau cafenele.

„Am dormit azi la prânz și am visat că am luat masa la un restaurant de lângă Herăstrău, să-i zicem complet aleatoriu 'Noma Herăstrău', și că se fuma înăuntru, deși pereții din sticlă sunt complet închiși. Și că fata care a venit la masă ne-a cerut codul QR de pe certificatul verde, 'măcar pentru o persoană de la masă'. Și ca la o masă aflată la 5 metri distanță stătea relaxat un vestit antivaxer căruia nu i-a cerut nimeni niciun cod”, prezintă Mircea Meșter întâmplarea.

Poliția de frontieră - 175 de dosare penale în 3 luni

Polițiștii de frontieră pot verifica, de la 1 iulie, în toate punctele de frontieră autenticitatea și valabilitatea certificatelor digitale emise de statele UE privind vaccinarea, testarea sau vindecarea. Verificarea certificatelor are, oficial, loc cu ocazia controlului de frontiera efectuat pentru intrarea în ţară, procedură care, spun polițiștii de frontieră, implică și verificarea documentelor de călătorie (carte de identitate sau paşaport).

„Dacă o persoană prezintă la intrarea în ţară un certificat digital, acesta este verificat prin scanarea codului QR. În situaţia în care nu prezintă certificat digital, persoana este preluată de către reprezentanţii DSP aflaţi în punctele de trecere a frontierei care efectuează triajul epidemiolog şi dispun măsura care se impune în fiecare caz, în funcţie de zona de unde vine si tipul de documente prezentat (adeverințe emise de laboratoare de testare ori centre de vaccinare etc.)”, se precizează în răspunsul trimis Europei Liberă de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Același document precizează că, din 22 iulie până în prezent, au fost identificate, în punctele de trecere a frontierei, 272 de persoane care au prezentat reprezentanților Direcției de Sănătate Publică teste PCR, certificate care atesta vaccinarea sau imunizarea, precum şi certificate verzi false sau falsificate (certificate verzi false sau falsificate au fost prezentate în 84 de cazuri), fiind deschise 175 de dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de „complicitate la/fals material în înscrisuri oficiale” şi „uz de fals”.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG