Guvernul Cîțu a rezistat la putere o lună, după ieșirea USR de la guvernare, cu ajutorul PSD. Înțelegerea existentă între PNL și PSD a fost să nu fie introdusă o moțiune de cenzură până la Congresul liberalilor din 25 septembrie. După alegerea lui Florin Cîțu în fruntea PNL, la dorința expresă a președintelui Klaus Iohannis, social-democrații au introdus moțiunea de cenzură pentru a nu se ajunge să se voteze moțiunea USR – AUR.
Moțiunea de cenzură a PSD a adunat 281 de voturi pentru și zero voturi împotrivă. Parlamentarii PNL și UDMR au fost prezenți, dar nu au votat, în timp ce deputații care reprezintă minoritățile naționale nu au venit la votul pentru moțiunea de cenzură.
Ce a obținut PSD și cum va acționa
PSD a obținut după votul de astăzi un trofeu important: dărâmarea prin moțiune de cenzură a premierului, care este și președintele PNL. Social-democrații au votat cu bilele la vedere, semn că baletul jucat de o lună alături de PNL, în care l-au susținut pe premierul Cîțu, s-a terminat.
Marcel Ciolacu insistă pentru varianta alegerilor anticipate, pe aripile sondajelor de partid și împins de la spate de gruparea Firea – Stănescu. Ultimii doi nu acceptă o colaborare cu PNL și susținerea unui guvern minoritar.
Președintele PSD a lansat astăzi o nouă variantă: învestirea unui guvern de tehnocrați și organizarea de alegeri anticipate în martie. Scenariul deschide posibilitatea învestirii unui guvern, fără să existe o garanție certă că mandatul acestuia se va termina în martie.
Conform Constituției, orice guvern este demis doar în momentul în care premierul își prezintă demisia sau există un vot favorabil unei moțiuni de cenzură.
Taberele din PSD au poziții diferite. La ultima ședință, au existat persoane care au spus că PSD nu ar trebui să se prezinte la consultările de la Palatul Cotroceni, convocate de președintele Klaus Iohannis după dărâmarea guvernului Cîțu. Alții au cerut revendicarea puterii printr-un premier propus de PSD. Marcel Ciolacu încearcă să balanseze între dorințele liderilor din teritoriu, însă o concluzie a existat: nu va putea fi susținut un guvern condus de Florin Cîțu. PSD nu are în acest moment intenția de a intra la guvernare.
„Nu sunt adeptul isteriilor politice, mingea este la Iohannis. O soluție ar fi un guvern de specialiști și să avem alegeri anticipate în martie”, a susținut Marcel Ciolacu.
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a avut un discurs dur la adresa USR în Parlament, pe o notă similară cu a premierului Cîțu.
Dacian Cioloș, felicitat de Iohannis, dar nu de Cîțu. Teama că e premier de sacrificiu
Surse din USR au declarat pentru Europa Liberă că președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de felicitare lui Dacian Cioloș după câștigarea competiției în fața lui Dan Barna. Un mesaj similar nu a venit însă din partea lui Florin Cîțu, președintele PNL, care nu l-a contactat pe Dacian Cioloș.
Liderii USR sunt în continuare rezervați în a-l ataca pe Klaus Iohannis, deși sunt conștienți că președintele are cheia rezolvării situației, dar tot el a întreținut criza politică.
Întrebat de Europa Liberă dacă are încredere că președintele dorește ca USR să participe la guvernare, Dacian Cioloș s-a limitat să răspundă că nu a văzut vreo acțiune concretă a lui Klaus Iohannis pentru rezolvarea crizei din Coaliție.
Mai mulți lideri din noua structură de conducere a USR i-au cerut lui Dacian Cioloș să își asume rolul de premier. Vicepreședinții au susținut că partidul trebuie să meargă cu o propunere la Palatul Cotroceni, iar aceasta să fie Dacian Cioloș.
Noul președinte USR nu a privit cu ochi buni ideea, considerând că ar fi doar un „premier de sacrificiu”, fără șanse reale. Cioloș le-a transmis colegilor că se va autopropune doar dacă există o înțelegere prealabilă cu PNL și va avea în spate o majoritate parlamentară.
Condițiile USR pentru PNL rămân valabile: fără Florin Cîțu premier și negocierea unui program de guvernare, nu a funcțiilor deținute.
Dacă PNL nu va accepta să existe un dialog înainte de consultările de la Cotroceni și nu va iniția o reconciliere cu USR, partidul condus de Dacian Cioloș se pregătește pentru Opoziție.
„Un guvern de tehnocrați nu este pe radarul nostru, nu este soluția de care România are nevoie. Singura formulă în care USR poate să intre e cu PNL și cu UDMR, dar fără Florin Cîțu premier”, a declarat Dacian Cioloș.
Conducerea USR așteaptă ca PNL să facă primul pas spre dialog, ca semn al dorinței de refacere a Coaliției.
PNL, la mâna lui Iohannis
În pofida tuturor declarațiilor de aliniere în spatele lui Florin Cîțu, liberalii sunt la mâna președintelui Klaus Iohannis. Toate acțiunile realizate în PNL și Guvern de peste o lună au girul președintelui, spun surse liberale. Premierul Cîțu le-a transmis, chiar de la tribuna Parlamentului, că următorul guvern se va forma tot în jurul PNL și tot cu el în funcția de premier.
Liberalii s-au adunat imediat după votul asupra moțiunii de cenzură la Vila Lac pentru a discuta strategia de urmat. Ei continuă să îl susțină pe Florin Cîțu, în ciuda izolării în care acesta a dus partidul în parlament.
Concomitent, 41 de parlamentari apropiați de Ludovic Orban cer refacerea Coaliției de guvernare și nominalizarea fostului președinte PNL în funcția de premier.
Un scenariu discutat în PNL este nominalizarea unui premier, care nu va primi votul de învestitură, după care să fie propus din nou Florin Cîțu. Premierul demis le-a comunicat că a început negocierile cu parlamentarii PSD pentru susținerea unui guvern minoritar.
Premierul Cîțu și-a concentrat astăzi discursul politic împotriva USR. El a afirmat că trebuia să îi dea mai repede afară de la guvernare pe miniștrii USR și că PNL a fost trădat.
Soluția UDMR și zero emoții: Uniunea rămâne la guvernare în orice condiții
UDMR a venit astăzi cu o posibilă soluție: învestirea unui guvern pentru o perioadă limitată, șase luni. Propunerea a fost avansată în plenul Parlamentului de Szabo Odon, în timp ce vicepremierul Kelemen Hunor are dubii în privința refacerii Coaliției.
Uniunea s-a poziționat alături de premierul Cîțu în războiul cu USR, iar Kelemen Hunor nu s-a dat la o parte să-l atace și el pe Dan Barna pentru că a propus ieșirea de la guvernare. În orice variantă, UDMR se va afla la guvernare și vrea să își păstreze pozițiile ministeriale. Relațiile cu președintele s-au normalizat față de anul trecut, iar UDMR este văzută ca o piesă stabilă în Guvern.
Cel mai important jucător: Klaus Iohannis
Chiar dacă aruncă vina asupra partidelor din Coaliție, președintele are cel mai important rol în rezolvarea crizei politice. Conform Constituției, el nominalizează premierul. Întrebarea este în ce măsură Klaus Iohannis mai dorește ca USR să participe la guvernare. De la începutul crizei și până în prezent, a avut o singură discuție oficială cu Dan Barna. Nici cu Dacian Cioloș nu a discutat, deși putea media criza din Coaliție.
În schimb, președintele a semnat rapid remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion, un moment care a marcat ruperea Coaliției de guvernare.
Dacă președintele ar nominaliza un alt membru PNL pentru funcția de premier, ar exista șanse mari să fie încheiată criza politică. Klaus Iohannis a declarat că nu va convoca rapid consultări pentru formarea noului Guvern, ci abia săptămâna viitoare.
În scurta sa intervenție de la Palatul Cotroceni, unde presa nu a fost invitată, președintele a vorbit despre „politicieni cinici, unii purtând masca reformismului”. Aluzia a fost la adresa USR, care a fost menționat ca declanșator al crizei.
Klaus Iohannis a folosit pentru prima dată cuvântul „criză”, la o lună după afirmația făcută în Elveția că problema guvernamentală nu este „deloc îngrijorătoare”.
În acest interval, președintele s-a implicat activ în competiția din PNL, unde l-a susținut pe premierul Cîțu în defavoarea lui Ludovic Orban.
AUR este singurul partid care vorbește public despre o posibilă suspendare a președintelui. USR și PSD nu iau în calcul o astfel de variantă. Dan Barna a declarat pentru Europa Liberă că acțiunile președintelui indică faptul că ne îndreptăm spre un guvern PNL, susținut de PSD.
AUR, marele câștigător al crizei
Alianța pentru Unirea Românilor se poate considera marele câștigător al crizei. Ruperea Coaliției de guvernare a ajutat ca AUR să devină vizibil și relevant în jocul politic. Semnarea unei moțiuni alături de USR l-a legitimat ca partid frecventabil, după acuzele primite că sunt „extremiști și fasciști". Mesajele AUR au obținut o vizibilitate crescută în luna de criză politică, iar mitingul Alianței a fost mediatizat.
Chiar dacă nu își dorește să participe la guvernare, AUR și-a atins ținta: transformarea sa dintr-un actor izolat în Parlament, într-un jucător decisiv. Continuarea crizei politice poate ajuta AUR și conducerea sa să obțină un suport popular și mai mare.
AUR insistă pentru un guvern de specialiști și alegeri anticipate. Este primul partid care reintroduce pe agenda publică suspendarea președintelui.
Facebook Forum