Linkuri accesibilitate

La o cifră record a infectărilor, ambulanțele și Direcțiile de Sănătate Publică nu fac față testării


Valul patru al pandemiei a lovit puternic România. Sitemul este depășit de situație, nici spitalele, ambulanțele și nici DSP-urile nu mai fac față.
Valul patru al pandemiei a lovit puternic România. Sitemul este depășit de situație, nici spitalele, ambulanțele și nici DSP-urile nu mai fac față.

Rezultatele testelor pentru SARS-CoV-2 venite din partea DSP-urilor întârzie să ajungă la oameni. În aceste condiții, multe dintre persoanele pozitive își continuă viața fără să știe dacă s-au infectat sau nu.

Situația Covid din România degenerează de la o zi la alta în condițiile în care oamenii sunt testați tot mai târziu și își primesc rezultatele la aproape o săptămână distanță.

Ambulanțele lucrează non-stop pentru a testa oamenii, iar de multe ori acestea opresc la casele lor în pauzele dintre intervențiile medicale. Munca DSP-urilor este, de asemenea, una sisifică, iar tot mai multe persoane nevaccinate cad pradă infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Europa Liberă a încercat să contacteze mai multe Direcții de Sănătate Publică, reprezentanți ai Serviciilor de Ambulanță, dar și persoane infectate cu Covid.

Bihor și Constanța, copleșite de numărul mare de infectări

Serviciul de Ambulanță Județean Bihor lucrează cot la cot cu instituțiile DSP.

Venter Liciniu, manager al instituției, a declarat că ambulanțele deja ajung undeva la peste 24 de ore la persoanele care solicită un test Covid. De multe ori, numărul redus de ambulanțe în operare este o problemă, dat fiind faptul ca aceleași ambulanțe care trebuie să efectueze teste sunt chemate să transporte mai apoi bolnavii de Covid.

„Dezinfectarea durează undeva la 40 de minute. Sigur că la un moment dat se ajunge să nu ai echipaje disponibile. Avem de făcut testări la pacienții simptomatici și suspecți de Covid – undeva la 200 de testări pe zi. Ne-a crescut numărul de solicitări și datorită testărilor.”

Pentru acest lucru, Serviciul de Ambulanță a suplimentat numărul de echipaje cu 3.

„Numai de testare pe Oradea sunt 3 – pentru oraș și zonele limitrofe ale municipiului. Pe județ, cele din Oradea plus echipajele din județ.”

În afara Oradei, potrivit lui Liciniu, echipajele efectuează teste Covid printre intervențiile medicale.

În județul Constanța, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică, Ene Tudorel, recunoaște că există o presiune pe sistemul medical. Cu toate acestea, timpul pentru testarea prin ambulanță este unul relativ scurt și prioritizat în funcție de simptomele fiecărui pacient.

Acesta îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze și precizează că rata de vaccinare a crescut în ultimul timp, fapt ce le dă medicilor și angajaților din sănătate o „rază de speranță.”

„DSP Brașov m-a sunat la 7 zile după ce am ieșit pozitivă”

O femeie în vârstă de 64 de ani din București se afla într-o excursie la Sâmbăta, în județul Brașov, când a început să se simtă rău. Trei zile mai târziu, pe 27 septembrie, a decis să se testeze la Făgăraș.

„Prima dată am sunat la Făgăraș. Cei din Făgăraș au zis că trebuie să sun la București. La București am stat 2 sau 3 zile pe telefon și a fost imposibil să-mi răspundă. Până la urmă, am sunat din nou la cabinet, unde mi-am făcut eu testul și ei mi-au zis că au anunțat DSP-ul.”

Aceasta a precizat pentru Europa Liberă că DSP Brașov a revenit cu un apel abia la o săptămână distanță – pe 4 octombrie. Autoritățile au anunțat-o atunci să rămână în continuare izolată până duminică, 10 octombrie, și au refuzat să îi mai facă un test.

DSP Brașov nu i-a oferit nicio explicație cu privire la întârzierea de o săptămână. Europa Liberă a încercat să contacteze instituția, dar nu a primit niciun răspuns.

Un alt bărbat din Craiova a fost testat la mai bine de 24 de ore după ce a sunat la 112. Tatăl său fusese depistat pozitiv în urmă cu o zi cu virusul SARS-CoV-2, în urma unui test rapid cumpărat de la farmacie.

O ambulanță a sosit marți seară, pe 28 septembrie. Angajatul care a recoltat probele i-a spus că avea o noapte lungă la dispoziție – aproape 50 de persoane așteptau să își facă un test. Alături de echipajul acestuia, alte 3 ambulanțe de pe raza municipiului Craiova se aflau în aceeași misiune dificilă de a recolta probe de la sute de persoane suspecte de Covid sau care au intrat în contact cu acestea.

Bărbatul precizează că a primit rezultatul negativ abia duminică, pe 3 octombrie – asta, după ce rezultatul testului fusese validat cu 2 zile în urmă.

Covasna face față pandemiei cu un singur echipaj

Județul Covasna înregistrează în continuare una dintre cele mai scăzute incidențe la nivel național. Miercuri, 6 octombrie, aceasta era de 1.91 la 1.000 de locuitori.

Cu toate acestea, incidența se află în continuă creștere, lucru menționat și de Ágoston László, directorul executiv al DSP Covasna.

„Este o perioadă greau pentru noi toți. Mai ales că (pandemia, n.r.) ține de aproape 2 ani. Sunt persoane din DSP care nu și-au luat în întregime concediul nici anul trecut. Încercăm să ținem sub control situația și să intervenim la timp acolo unde se pare că urmează să fie probleme”, a punctat acesta.

Cererile pentru testare efectuate în cursul unei după-amiezi se „onorează” în ziua următoare. László a spus că la momentul actual, un singur echipaj ce se ocupă de testare este suficient pentru a face față cererilor venite de la oameni. În cazul în care incidența continuă să crească, DSP Covasna poate asigura o ambulanță în plus pentru a ajuta la testarea populației.

„Acestea două pot preleva peste 100 de probe pe zi. În valul precedent am avut asemenea zile, în valul acesta încă nu, dar mi-e teamă de ce urmează”, a continuat el.

La nivelul județului există 4 spitale ce preiau cazurile de Covid, dintre care 2 sunt mici, iar al treilea este de monospecialitate. În acest sens, Spitalul Județean de Urgență dr. Fogolyán Kristóf din Sfântul Gheorghe e nevoit să preia pacienții aflați în stare gravă.

„Celelate spitale vor ajuta la diminuarea presiunii pe Spitalul Județean prin preluarea cazurilor mai simple. Sperăm să facem față.”

Directorul DSP Covasna îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze și să nu mai asculte de postările antivacciniste de pe rețelele de socializare, ci de specialiștii din domeniu.

„Invităm populația să se vaccineze. În fiecare oraș avem centre de vaccinare. Adresa și programul lor este afișat pe site-ul nostru, se pot programa, dar se poate și fără programare.”

Timișul testează mult și indică adevărata amploare a pandemiei

În județul Timiș numărul de teste efectuate într-o zi depășește ca medie 4000. În 6 octombrie s-au făcut 4102 din care 1793 teste rapide, iar cu o zi înainte 4336 de teste din care 1868 teste rapide, la o populație de 773.000 de locuitori.

Tabloul este îngrijorător în Timiș: patru localități periurbane au depășit rata de 15 la mia de locuitori, una dintre acestea atingând chiar 17/1000, iar municipiul Timișoara se află azi la rata de 11,27 situație cumulată la 14 zile, în condițiile în care se înregistrează 359 de cazuri noi, iar ocuparea paturilor ATI Covid este de 100%. 23 de copii se află internați, cu 9 mai mult decât în ziua precedentă.

Dr.Flavius Cioca, directorul DSP Timiș, a declarat pentru Europa Liberă că un minim de 500 de teste făcute în Timișoara ajung la laborator imediat și au un interval de prelucrare de 24 de ore. În situații dificile intervalul se poate prelungi la 48 de ore. Persoana testată află rezultatul în 2-4 zile, dacă adăugăm temporizările de pe lanțul comunicării.

Medicii spun că spitalele sunt copleșite de cazurile numeroase de infectare cu Covid
Medicii spun că spitalele sunt copleșite de cazurile numeroase de infectare cu Covid

„În 2020 au existat numai 3 zile în tot anul în care laboratoarele nu au lucrat: de Paști, de Sf.Maria și de Crăciun. Anul acesta s-a lucrat și de Paști”, ne-a spus doctorul Cioca.

În Timiș există 16 laboratoare autorizate incluse în sistemul național pentru prelucrarea testelor Covid. Există laboratoarele instituțiilor publice și laboratoare ale clinicilor private: INSP, Spit Clinic Militar de Urgenţă „Dr.Victor Popescu”, SC Medlife SA, S.C. Bioclinica S.A., Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș”, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brinzeu”, Spitalul Clinic CFR, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu", Regina Maria, Synevo, IU-GREENLAB S.R.L., SYNLAB, Dr.Golea, Universitatea de Medicină și Farmacie, Spitalul Municipal „Dr.Teodor Andrei" Lugoj, Universitatea de Medicină și Farmacie, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

„Diferența față de anul trecut este că toate spitalele și-au echipat laboratoare proprii, chiar două universități, cea de medicină și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară au pus la dispoziție laboratoare. Așa se explică faptul că putem testa mult. A testa mult înseamnă să ne apropiem de adevărata amploare a pandemiei”, a adăugat directorul DSP Timiș.

Județul Timiș se află pe locul întâi pe țară ca număr de teste. Consecințele sunt rata mare de infectare, dar și impunerea restricțiilor mai repede decât în alte județe.

Pentru cei care sună la 112 pentru a fi testați și evaluați se găsesc în teren 46 de ambulanțe, din care peste 70% sunt alocate pentru cazuri Covid.

Directorul Serviciului de Ambulanță Timiș, doctorul Iancu Leonida, ne-a descris procedura de recoltare la domiciliu: echipajele se deplasează la apel conform unui traseu întocmit de operatorii din Call Center. O ambulanță pleacă dimineața și trece pe la 25, uneori 30 de adrese pentru a face recoltări. Se întoarce la prânz când probele se trimit la laboratoare, tot după un orar, fiindcă unele laboratoare lucrează doar până la ora 12.

Pentru evaluarea stării de sănătate a celor infectați cu Covid timpul petrecut de un echipaj este de aproximativ 50 de minute. Nu este vorba doar de formularistică, de partea birocratică, ci și de consultul propriu-zis. Evaluările se transmit la Spitalul de boli infecțioase între orele 16-20.

„Am observat că apelurile pentru alte cazuri decât Covid – cardiaci, dureri, accidente vasculare etc. sunt mai puține în această perioadă. Unii pacienți se tem să cheme salvarea de teama contaminării, se tratează acasă în situații care nu necesită intervenție urgentă. Pot însă să îi asigur pe toți cei care ne apelează că echipajele noastre se decontaminează de fiecare dată, ambulanțele sunt dezinfectate, cel mai mic risc este îndepărtat”, ne-a asigurat doctorul Iancu Leonida.

Serviciul de Ambulanță Timiș pune la dispoziția cetățenilor pe site mai multe numele de Telefon Verde și îi anunță că pacienții de pe raza judeţului Timiş confirmaţi pozitiv cu simptome ușoare pot suna prin 112 şi solicita o ambulanţă pentru a fi transportaţi la spital în vederea evaluării stării de sănătate în intervalul orar 12-19, în primele 48 de ore de la primirea rezultatului testului, pe baza unei programări. Pentru cazuri grave transportul se face la orice oră.

Pacienții sunt distribuiți în cele opt spitale Covid din Timișoara, precum și în clinicile din Lugoj, Făget și Jimbolia. În niciunul dintre spitale nu mai există paturi ATI.

Președintele Iohannis a descoperit „catastrofa”

România se confruntă cu cea mai gravă situație de la începutul pandemiei. Pe 6 octombrie, autoritățile au raportat 14.744 de cazuri noi și 331 de decese cauzate de Covid în ultimele 24 de ore. Dintre cei decedați, 303 nu erau vaccinați. La nivelul întregii țări, nu mai sunt paturi disponibile la secțiile ATI Covid.

În aceste condiții, președintele Klaus Iohannis a declarat că se arată „foarte îngrijorat” de valul.

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG