Linkuri accesibilitate

Recorduri Covid: cifrele pandemiei, depășite zilnic


Statisticile europene indică o situație comparativă dezastruoasă pentru România în valul IV al pandemiei Covid.
Statisticile europene indică o situație comparativă dezastruoasă pentru România în valul IV al pandemiei Covid.

Avertismentele autorităților și specialiștilor – medici, statisticieni, cercetători – că valul IV al pandemiei va fi cel mai greu, nu a fost însoțit de măsuri adecvate și clare, iar cetățenii nu s-au înghesuit la vaccinare. În România se ating zilnic noi recorduri de infectare, spitalizări, decese.

Cifrele comparative avute la dispoziție de la începutul pandemiei confirmă virulența valului IV. Ceea ce nu s-a mai întâmplat pe parcursul celor aproape doi ani în România este apelul la asistență internațională prevăzut în Hotărârea 78/5.10.2021 a guvernului pentru achiziționarea flacoanelor de medicamente și a concentratoarelor de oxigen necesare depășirii situației.

Situația pe două săptămâni începând de la sfârșitul lunii septembrie 2021. Sursa: graphs.ro
Situația pe două săptămâni începând de la sfârșitul lunii septembrie 2021. Sursa: graphs.ro

Cele mai pesimiste prognoze de la sfârșitul lui august, când a debutat valul IV, care prevedeau pentru octombrie între 8.000 și 10.000 de cazuri de infectare pe zi, au fost surclasate.

O caracteristică a valului 4-Delta care va îngreuna mult viața salvatorilor din pandemie este distribuția egală și simultană a accelerației în toate județele din țară”, avertiza medicul Octavian Jurma în 13 septembrie 2021.

La acea dată accelerația era de peste 50% în 39 din 42 de județe, ceea ce însemna o dublare a cazurilor la fiecare 2 săptămâni. Jurma a mai spus că după două săptămâni de la începutul anului școlar se vor închide școli în orașele mari. Prognoza sa a fost corectă.

Situațiile și unele prognoze ale doctorului Octavian Jurma s-au confirmat
Situațiile și unele prognoze ale doctorului Octavian Jurma s-au confirmat

Record după record doborât

Arpád Gazda, jurnalist din Cluj, a ținut încă de la începutul comunicării oficiale de către Grupul de Comunicare Strategică a cifrelor pandemiei, adică din 16 martie 2020, un tabel propriu, pe care îl completează zilnic. Formația sa de fizician îl stimulează să nu considere suficiente explicațiile date de autorități pentru diversele situații pandemice, ci să facă propriile observații pentru a-și informa corect publicul.

Jurnalistul Arpad Gazda ține o evidență proprie a cazurilor Covid din România
Jurnalistul Arpad Gazda ține o evidență proprie a cazurilor Covid din România

„Ce îmi arată acum tabelul este că niciun record din valurile II și III nu mai stă în picioare”, a declarat pentru Europa Liberă.

Concret:

  • În 6 octombrie decesele au atins cifra de 331 față de 237 morți în 20 aprilie 2021, recordul valului III.
  • În 8 octombrie cifra precedentă a crescut la 385 decese, din care 28 raportate din intervalul anterior.
  • Numărul paturilor ATI ocupate în vârful valului III, mai exact în 11 aprilie 2021, era de 1.531. Această cifră a fost depășită în 7 octombrie când se înregistrează 1.556 de paturi ATI cu grad de ocupare de 100% în marile orașe. Sunt așteptate suplimentările.

„Nu știu dacă se numără și paturile de pe holuri”, comentează Gazda.

Îmbolnăvirile zilnice au avut un record în valul II, în 18 noiembrie 2020, cu 10.269 de infectări. În 28 septembrie 2021 s-au atins 11.049 de îmbolnăviri, în creștere accentuată în următoarele zile:

  • 29 septembrie 2021 - 12.032 cazuri
  • 2 octombrie 2021 - 12.590 cazuri
  • 5 octombrie 2021 - 15.037 cazuri
  • 6 octombrie 2021 - 14.744 cazuri
  • 7 octombrie 2021 - 14.467 cazuri
  • 8 octombrie 2021 - 13.854 cazuri
Tabelul întocmit de Arpad Gazda indică și unele inadvertențe ale raportărilor oficiale
Tabelul întocmit de Arpad Gazda indică și unele inadvertențe ale raportărilor oficiale

Jurnalistul se confruntă cu inadvertențele observate în rapoartele zilnice, pentru care nu a primit niciun răspuns de la Grupul de Comunicare Strategică. E de menționat, este că după scandalul privitor la raportarea deceselor, iscat de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, în prezent se adaugă la statistică decesele anterioare intervalului de referință.

Jurma: „Noi culegem acum ce am semănat în vară”

Comparația cu țări ale Uniunii Europene indică în România o situație scăpată de sub control. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDPC) oferă statistici relevante.

Ziua de 6 octombrie 2021:

  • România- 331 de morți, dintre care 303 nevaccinați și 14.744 de infectări
  • Cehia- 2 morți și 1106 infectați
  • Ungaria 7 decese și 629 de infectări
  • Austria 9 decese și 1175 îmbolnăviri
  • Germania 76 de morți și 11.547 infectări,
  • Franța 75 de decese și 5558 infectați
  • Bulgaria 104 morți și 2866 infectări.
Doctorul Octavian Jurma a avertizat autoritățile despre creșterea vertiginoasă a infectărilor în valul IV
Doctorul Octavian Jurma a avertizat autoritățile despre creșterea vertiginoasă a infectărilor în valul IV

Medicul Octavian Jurma pune pe seama relaxărilor din vară evoluția dezastruoasă a pandemiei. „Noi culegem acum ce am semănat în vară. Degeaba facem ce fac ei azi, dacă nu am făcut ce au făcut ei ieri. Iar ei s-au vaccinat ieri cu vaccinul de care noi nu am avut nevoie”, nota pe Facebook.

După părerea doctorului Jurma, guvernul nu a făcut nimic semnificativ pentru a încuraja vaccinarea iar politicienii au stimulat prin discursurile lor anti-vaccinismul și nepăsarea.

Situația deceselor zilnice între 24 septembrie-7 octombrie 2021. Record trist cu 331 morți în 6 octombrie
Situația deceselor zilnice între 24 septembrie-7 octombrie 2021. Record trist cu 331 morți în 6 octombrie

Creșterea cazurilor a început pe la mijlocul lui iulie, după „marea relaxare”, o arată atât statisticile, prognozele, cât și tabelul lui Arpad Gazda.

În Capitală incidența la mia de locuitori a crescut în 24 de ore de la 11,49 în 7 octombrie la 12,24 în data de 8 octombrie.

8 octombrie a doborât și recordul apelurilor la Ambulanța Timiș, ajunse la peste 1000, cărora li se adaugă aproximativ 300 de chemări la serviciile de ambulanță private. Până acum nu se depășeau 890 de chemări pe zi. Salvările stau la coadă la poarta spitalelor să le fie preluați pacienții.

Deși era cunoscut încă de la începutul pandemiei că fiecare val va fi mai dur decât cel precedent, avertisment pe care fizicianul Albert-Laszlo Barabási, autorul teoriei rețelelor l-a enunțat în martie 2020, pe baza observațiilor altor epidemii, ca Ebola, de exemplu, totuși măsurile nu au fost la noi în concordanță cu pericolul. Comparația cu alte state ar trebui să pună pe gânduri decidenții care s-au concentrat pe bătăliile politice.

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG